Най-необикновенния и нестандартен часовник на света

2
340
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Най-необикновенния и нестандартен часовник на света

Моделите часовници, произвеждани в миналото и днес се различават един от друг. Всяка марка часовници залага на свой запазен дизайн. Произведени са милиони часовници с различни дизайни, материали и механизми. Изгледа почти на всички часовници е един и същ – метален корпус, който може да е кръгъл, квадратен или правоъгълен, каишка или часовник с метална верижка, стрелки, дата и т.н. Има обаче часовници, които са уникални по своята изработка.
Един от тези часовници е модела Bird Repeater, създаден от швейцарската часовникарска компания Jaquet Droz. Основател на тази фирма е Пиер Жакет-Дроз, който е живял доста отдавна – от 1721 до 1790 година. Пиер Жакет-Дроз обичал орнитологията като наука и изобретявал различни по вид и сложност механични играчки. Затова, в негова чест след много години наследниците на неговата часовникарска компания са създали уникалния часовник Bird Repeater.
Термина Репетир в часовникарството е много стара дума. Репетирите се появяват още преди изкуственото осветление да стане широко разпространено. Изкуственото осветление днес се нарича фосфоресциращи стрелки, които осветяват разположението на стрелките в тъмното и по този начин може да се види колко е часа. През 17 век е нямало лампи а нощно осветление. За да може да се каже колко е часът през нощта, при липсата на осветителни тела са измислили часовниците репетири – това са часовници, които звънят по определен начин за часове и за минути.
За да се създаде този уникален по вид и технология часовник, майсторите часовникари са работили по него повече от две години. Изработката е ръчна, като циферблата и неговата функционалност са били изключително сложни. Според фирмата производител, часовника разширява границите на възможното и непостижимото в часовникарското изкуство.

По стандарт часовниците репетири включват звуковете си сигнали с натискане на бутон. Когато се натисне бутонът, всичко в часовника оживява – водопадът, който се намира зад птиците започва да тече, птицата майка започва да храни малките си птиченца с червей, най-малкото птиче се подава от черупката си, а птицата баща започва да разперва криле.
Изобретяването на този уникален и луксозен часовник си има и своята цена. Часовника е произведен в лимитирана серия от 16 броя. 8 броя от модела Bird Repeater златни, изработени от 18 каратово злато, а другите 8 модела са с инкрустирани диаманти. В циферблата е използван и седеф в ралични цветови нюанси. Механизма на часовника е автиматичен самонавиващ се механизъм калибър RMA88 на швейцарската часовникарска фирма Jaquet Droz. Този сложен автоматичен механизъм се състои от 508 отделни компонента и има индикатор за резервна мощност от 48 часа (Power Reserve).
Цената на този часовник-лукс е главозамайваща. За да притежавате такъв луксозен модел часовник, ще трябва да заплатите близо половин милион швейцарски франка или малко над четиристотин хиляди евро.

Google