Японските часовници Seiko – 100 години пътешествие от кварца до GPS

4
332
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Японските часовници Seiko – 100 години пътешествие от кварца до GPS

Seiko има 3 заслуги в часовникарството – първия японски ръчен модел, първия кварцов и първия GPS часовник.
Същинската история на Сейко като производител на оригинални часовници започва точно преди 100 години с появата на първия японски часовник. Можем да кажем, че тази марка наистина промени света и направи кварцовите ръчни модели масово достъпно явление за всеки, а в наши дни отново влезе в ролята на пионер, монтирайки GPS часовник със слънчеви батерии. Но да подхванем нещата ред по ред, за да разберем как се стигна до всичко това.
Основателят на Seiko е Кинтаро Хатори, прапра дядо на Шинджи Хатори, който днес ръководи компанията. На 11-годишна възраст той е чирак, но още тогава мечтае за собствен бизнес. В един дъждовен ден в съседната работилница момчето наблюдава как майстор ремонтира часовници. Едва 13-годишно, точно в този момент то решава, че това ще е бизнесът, с който ще се заеме някой ден, и през 1881 година отваря собствен магазин, който продава и ремонтира внесени от чужбина ръчни, настолни и стенни часовници. Бизнесът му се развива бързо през 1892 г. Основава компанията Seiko. Името и в превод от японски означава ексклузивен, прецизен и успешен. За да започне да прави висококачествени продукти, Кинтаро запазва целия процес във фабриката си и прави собствени части. Тя произвежда оригинални часовници, като набляга на малките модели. Така се стига до 1913 г., когато от завода на Seiko излиза първият ръчен часовник в Япония – Laurel. Всичко върви като по вода до 1923 г., когато Токио е разтресен от земетресение, следват ужасяващи пожари, които продължават 2 дни. Градът е почти разрушен, в това число и фабриката на Сейко. Оставените за ремонт часовници се стопяват заедно в огъня. Днес тези реликви са изложени като своеобразни футуристични скулптури в музея на Seiko. Предприемчивият Кинтаро предлага на клиентите си да подари нов часовник на всеки, загубил стария си при пожара. Негово неизменно мото е „Винаги с една крачка пред останалите”. „Но само една, защото с прекалено много се отдалечаваш от публиката”, пояснява днес неговият прапра внук. „Дядо винаги е смятал, че Япония трябва да се глобализира, имал е и страхотен нюх”, добавя той. Тези способности и усърдната работа му помагат в пускането на първия сериен кварцов ръчен модел.
Как се стигна до първия кварцов модел в света?
Кварцовите кристали генерират електрически заряд, принцип, открит от братята Пиер и Жак Кюри през 1860 г. През 1927 г. Лабораториите Bell използват това, за да произведат първия кварцов часовник. Механичните часовници по това време дават грешка от 30 секунди дневно. Кварцовата система отчита едва 0.2 секунди. Компаниите и развойните институти започват да ползват новата система, но машината е висока 2 метра и широка 1 метър, инженерите напразно се опитват да я смалят. Seiko също влиза в играта и прилага полупроводниците във вакуумна тръба. Така с успех разработва кварцов часовник с преносими размери. През 1964 г. Компанията е официален времеизмервател на олимпийските игри и марката набира световна известност. Продължава да работи върху кварцовите модели и през 1969 г. се стига до Astron, първия кварцов ръчен часовник в света. За 10 години са продадени стотици милиони часовници с новата технология. Навремето Astron струва почти колкото един автомобил – 44 000 долара. И нищо чудно – използва нова, едва навлязла технология. По-късно, благодарение на масовото производство, Seiko допринася за значителното намаляване на цените на кварцовите часовници като цяло. Настъпва технологично явление, което всички наричат „кварцов шок”.
Кварцов шок и завръщане към механичните часовници.
През 1979 г. повече от половината от часовниците в света вече са кварцови. През 80-те кварцът залива света до такава степен, че започват да считат моделите с този механизъм за прекалено евтини. Това е нова възможност швейцарците отново да наберат скорост с традиционните механични часовници. И технологията, изстреляла Seiko на върха, започва да работи с обратен знак за компанията. Но японците не падат по гръб и отново търсят начин да достигнат отново до своя ренесанс. Сейко е на кръстопът – кварц или механика? През 1998 компанията се завръща към механизмите от втория вид, въпреки че те изискват концентрирана изработка и се състоят от над 400 миниатюрни части, като най-малкото винтче е 0.64 мм. Така Seiko се завръща към миналото си – модела Grand Seiko, направен през 1960 г. „Бяхме приключили с производството на механични часовници през 1975 г. После пренасочихме към кварцовите модели, така че през 1998 г. ги пуснахме в механичната им версия отново”, споделя Шинджи Хатори. Компанията произвежда всяка част за своите часовници още от самото начало, за разлика от някои швейцарски производители, които купуват компонентите си и при които има силно разграничение между производители на механизми и компоненти.
С GPS и слънчева батерия по пътя към върха.
Миналата година Seiko пусна истинско произведение на изкуството – GPS Solar Astron, който получава сигнал от сателит от космическото пространство и така определя в коя точка от света се намираме и сверява часа според локализацията ни. Захранва се с енергия от слънцето. Как работи? Този часовник е изключително точен, защото получава сигнали от GPS сателитите. Просто натискате бутоните и часовата и минутната стрелка се придвижват, когато хванат повече от 4 сигнала, часовника локализира местоположението си и регулира часа според града и страната, в която се намираме. Часовникът индикира колко сигнала получава. Навигация от този тип се използва предимно за автомобили, но за първи път се прилага в ръчен часовник, гордо демонстрира творението Шинджи Хатори в интервю за световните телевизии. А на въпроса как се стига до второто откритие на Seiko в историята на часовникарството, той гордо пояснява: „През 2005 г. организирахме нещо като брейнсторнинг, за да уточним облика на бъдещите си модели. И тогава всички се съгласиха с най-голямата ни мечта – да направим часовник с GPS функция. Мислехме, че часовник, който може да бъде сверен по всяко време и на всяко място, ще стане доста популярен и ще се хареса на модерните хора. Способен е да отчете точно време дори когато сме насред Тихия океан или на върха на Еверест”.
Лукс и забавления освен космическите технологии.
Днес Seiko освен на технологиите залага и на луксозните и забавни модели, които граничат с бижутата – и това е новата насока, в която работи компанията. Часовникът Шинджи Хатори е поръчков, защото собсвеникът му със същото име обича океана, затова и циферблатът е син. Зад прозрачния капак върху механизма можем да видим дори гравирано карикатурно изображение на лицето на президента на компанията. Изработката е ръчна, а производството в ограничено до 39 бройки, защото произнесени тези цифри се възприемат като „благодаря” на японски. Цената е 25 000 долара.

Източник: списание Prime Time

Google