Къде се таи силата на билката котешка стъпка?

1
368
Добави коментар
teokostov
teokostov

След 1876 г. билката котешка стъпка (Clinopodium vulgare) се използвала масово за лечение на рани. Това за първи път прави Васил Тодоров Чардаклиев – първи братовчед на Васил Левски. По време на Руско-турската война от 1877-1878г. билката прави силно впечатление на руските лекари.

След Освобождението на България през 1878 г. Васил Чардаклиев завършва фелдшерско училище и е назначен в Първостепенната болница в Русе. Там той се проявява като първия фитотерапевт в нашата страна. По-късно внукът му, носещ същото име, пристъпва към отглеждането на билката котешка стъпка в опитно поле в Пазарджик,  разказва известният наш билкар Васил Канисков. По негова инициатива билката се проучва в Биологическия факултет на СУ”Св. Кл. Охридски”.

Ботаниците отнасят растението към сем. Устоцветни. То е едногодишно и достига височина до 15 до 50 см. Листата му приличат на чемширените, само че са по-големи. Цветовете му са червени, до виолетови, и са наредени вертикално на стъбло с  два листа, разположени странично от долната му страна. Цветът е съставен от наредени килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка.

Билката съдържа вещества с успокояващо действие. Стимулира силно регенеративните процеси в организма и се отразява благотворно на кръвоносната система. Усилва още съпротивителните сили на организма.

Наричат растението още безсмъртниче, жълт смил, сухо цвете, а също и черновръх.

Продължителността и начинът на приложение са в зависимост от заболяването. Отварата се прилага за лечение на бенки, брадавици, кокоши трън, мазоли, рани, абсцеси, Паркинсонова болест. Тя изчиства артериалните плаки и смущенията в кръвоносната система, миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Освен това ускорява оздравяването при кожни заболявания, и особено при екземи.

При по-продължително използване разрушава камъни в бъбреците и отделителната система. При заболявания на простата се употребява в продължение на 6 месеца. След това се редува със запарка от черен бъз за още 6 месеца,  и така в продължение на 2 години, за да се получи насищане, съветва още Канисков.

Отварата с котешка стъпка действа ободряващо и спомага за подобряване обмяната на веществата и за изхвърляне на хирургични конци след оперативни усложнения. При доказано раково заболяване забавя развитието на болестта.

Котешката стъпка се използва под формата на запарка. Взема се 1 пълна кафеена лъжичка и се изсипва в 400 мл. кипяща вода. След 2 часа сместа се прецежда. Полученото съдържание се изпива на 3 пъти за един ден, 15 мин. преди хранене. Отварата има приятен вкус на ябълка.

Внимание! Котешката стъпка е противопоказна при инфарктни състояния, при порок на сърцето и при деца под 7-годишна възраст.

Билката се бере от юли до октомври. Събраните стръкове се правят на китки от 20 до 50 бр. и се изсушават на сянка в избени и др. проветриви помещения с добра вентилация. След изсушаването се поставят в книжни чували и се съхраняват на сухо. Преди употреба билката се нарязва на ситно, счуква се в хаванче или се смила в кафемелачка.