Тънкостите при покупка на автомобил втора употреба

6
487
Добави коментар
frvasileva89
frvasileva89

Разходите за транспорт формират около 10% от семейния бюджет. Те могат обаче да се увеличат значително, ако купиш автомобил в лошо състояние.

Ето защо препоръчвам внимателно да прочетеш тази статия и да се вслушаш в нейните ценни съвети.

Автомобилите са много важна част от живота на моето семейство. Бизнесът ни в Полша се разпростира от коли под наем, през автосервиз, до продажба на нови и употребявани автомобили. По едно време притежавахме дори център за технически прегледи. Ето защо смея да твърдя, че съм добре запознат по темата.

Преди няколко дни се обадих на баща ми и му зададох няколко въпроса, опитвайки да събера максимално много полезни съвети за това как и откъде е най-добре да вземеш употребяван автомобил, както и кои са най-често срещаните капани при подобни сделки. Ето какво научих от разговора с него:

– Как да разбера дали състоянието на една кола е добро или лошо?

– Това всъщност не е никак лесно. Няма как сам да провериш всичко. Има обаче няколко прости неща, с които можеш да започнеш:

Огледай внимателно боята – ако някъде има по-дебел слой, той най-вероятно прикрива следите от претърпяно ПТП. Отиди в специализиран сервиз – след като свържат колата с техния компютър, ще стане ясно дали в нея има съмнителни части или други нередности. Закарай я на технически преглед – там ще тестват спирачките и амортисьорите. Провери историята на автомобила – в оторизираните сервизи по неговия VIN (Vehicle Identification Number) номер могат да научат историята на всичките му ремонти и евентуални произшествия. Тази система е глобална, така че е полезна дори за коли, доставени от друга държава.

– Имай предвид, че за да разтълкуваш резултатите от тези тестове, се изискват сериозни познания. Затова препоръчвам да вземеш със себе си опитен автомеханик, на когото имаш доверие.

– Помоли го да хвърли едно око на автомобила. Неговата помощ може да се окаже безценна.

– Нямаш представа колко много неща той може да разбере от цвета и качеството на маслото, външния вид на автомобила и един кратък тестдрайв. За него важна информация носи дори начинът, по който звучи двигателят.

– За да си представиш, колко важна е професионалната инспекция на автомобила, ще ти разкажа какво ми се случи съвсем наскоро.

– Миналият месец попаднах в интернет на интересна обява за продажба на автомобил. Тя гласеше:

Много добре поддържан Ford Focus C-Max, супер икономичен дизел 1.6 TDCI Година на производство: 2003; Първа регистрация: 2004 Автомобилът е в перфектно техническо състояние, не е претърпявал инцидент и е с безупречен външен вид Към момента не се налагат абсолютно никакви разходи за ремонт Изрядна сервизна книжка и комплект ключове

– По телефона ме увериха, че колата е идеална, минала е всички технически прегледи, по нея няма нищо за оправяне и е без инциденти.

– На огледа обаче се оказа, че нещата съвсем не са толкова розови.

Забележки по външния вид:

Ръжда по праговете и арките на гумите Предната решетка хлопа, след затваряне на капака (луфт от 1 см) Предното и дясното стъкло са с дата на производство 2008 год. Странно хлопане при задното окачване Тропане във волана, което се засилва при завиване на висока скорост Странни шумове при скорост над 70 км/ч Тапицерията на места е раздърпана Липсват подпората за лакът и други пластмасови елементи В купето се усеща миризма на мухъл

Технически неизправности:

Турбината бучи, липсва мощност над 3000 оборота Маслото е напълно черно Липсват винтове по двигателя Светеха контролните лампи на таблото Таблото е увредено при насилственото монтиране на радио от друг модел Бордовият компютър показва странни стойности

– На всичкото отгоре се оказа, че сервизната книжка липсва. А тя е изключително полезен източник на информация – в нея се отбелязват сервизирането и ремонтите на колата.

– Продавачът беше подготвил други бележки и документи, които опитваше да ми пробута за сервизна книга.

– Мога да се обзаложа, че няма да забележиш дори половината от тези проблеми. Нито ще успееш да разбереш какво се крие зад тях.

– А на мен ми отне около минута, за да установя, че автомобилът е претърпял тежко произшествие, след което е ремонтиран набързо с надеждата да се намери някой, който да го купи. Е, мерси, няма да съм аз! (смях)

– Искаш да кажеш, че просто си огледал колата, послушал си я за кратко и си разбрал всичко за нея?

– Мога да забележа само очевидните неща и да чуя по-сериозните шумове. Преди да купя една кола, задължително я прекарвам на технически преглед, където да я погледнат по-обстойно и да я свържат с компютър. Вярно, че това е допълнителен разход, но в дългосрочен план той може да спести ужасно много излишни разходи.

– Една позната наскоро купи кола втора ръка за около 20 000. Беше продала предишния си автомобил за 2000, останалите 18 000 бяха кредит. 2 седмици по-късно тя започна да ходи от сервиз на сервиз, докато не стана ясно какъв е проблемът – оказа се, че моторът е за смяна.

– Това “удоволствие” й струваше допълнителни 4000, с които тя не разполагаше. Това доведе до нови заеми, които тя до ден днешен не успява да изплати.

– Ясно! Задължително трябва да взема механик с мен.

– Ами, да. Когато купуваш компютър или смартфон, винаги се консултираш с някой, който се интересува и разбира от тези неща, нали?

– А с колите е дори по-трудно, защото всяка е уникална. Горчиво ще съжаляваш, ако нямаш специалист до себе си. В случая става въпрос за опит и знания, трупани с години.

– Дори и да разполагаш с някаква информация по темата, най-вероятно няма да ти е от полза – автомобилните технологии се променят непрекъснато. Механиците знаят и други много полезни неща, като например кои двигателите са по-застрашени от повреда.

– И още нещо – животът на механиците минава сред автомобили. Те са се научили с доста голяма точност да определят цената на един автомобил. Ще ти е полезно да се консултираш с тях и по този въпрос.

– Цената зависи не само от състоянието на автомобила, но и от годината на производство, модела и допълнителното оборудване.

– На колко години е препоръчително да е автомобилът, който купуваш? Кои са най-добрите модели?

– Относно моделите – много зависи от това, какъв е начинът ти на живот и какво точно търсиш. Ако живееш сам в центъра на града, ще избереш съвсем различен автомобил от петчленното семейство с къща в провинцията. 

– Колкото до възрастта – най-рязко стойността на автомобила спада около първата-втората година. Хората, които продават в този момент обаче са изключително малко и това държи цените относително високи.

– Логично, по-новите коли струват повече, но пък имат по-евтина поддръжка. Ако си прекалено зает и можеш да си го позволиш, вземи нещо по-ново. Но подчертавам – само ако можеш да си го позволиш!

– Не прави грешката на много хора, които не преценяват добре възможностите си и после горчиво съжаляват. Като си правиш сметката, трябва да вземеш предвид не само цената на автомобила, но и разходите за застраховане, сервизиране, ремонт и гориво.

– Колкото по-висок клас е едно превозно средство, толкова по-големи са съпътстващите разходи. Те могат да бъдат два пъти по-големи при луксозните автомобили.

-Колкото и странно да ти звучи, много хора не се замислят над това, купувайки спортен автомобил или огромен джип 4х4.

– Можеш да си представиш колко неприятно е новият ти автомобил да прекарва повечето време в сервиза. Още по-лошо става, когато той е закупен с големи непосилни кредити.

– Колата на мечтите ти може бързо да се превърне в колата на твоите кошмари – железен дракон, който се храни с пари.

– Къде е най-подходящо да се търси автомобил втора ръка?

– Най-добре да се обърнеш към автокъща с добра репутация и собствен офис. Логично е, макар и не винаги да е така, те да се постараят да защитят доброто си име.

– Всяка нередност може бързо да добие публичност, особено в днешно време, когато всеки може бързо и лесно да сподели мнението си в социалните мрежи и специализираните форуми.

– Един сериозен търговец не би рискувал доброто си реноме, заради някоя и друга дребна измама. При тях надценката е малко по-голяма, но пък определено спестяват много проблеми.

– Изключително рисковано е да се занимаваш с брокери без собствен офис. Те често работят по една и съща схема – предлагат среща на паркинга на някое заведение за бързо хранене, винаги бързат и опитват да те притиснат с аргумента, че следващият клиент ще пристигне след 10 минути.

– Ако се довериш на някой от тях, има огромна вероятност той да изчезне и никога повече да не отговори на обажданията ти. Често става въпрос за мошеници, които използват различна SIM карта за всяка продажба.

– Тяхната цел е да направят бърза сделка и още по-бързо да се покрият някъде. Те не поемат отговорност за автомобилите, които продават и не плащат данъци за извършените сделки.

– Ако все пак решиш да се възползваш от услугите на някой “мобилен брокер”, провери набързо дали не пише нещо притеснително за него в интернет.

– Не се смей! В днешно време дори твоят старец прибягва до модерните технологии, за да събере повече информация онлайн.

– В интерес на истината, дори да си имаш работа с реномиран продавач на автомобили, пак е препоръчително да хвърлиш едно око на това, какво пише за него по форумите.

– Но не прекалявай – има риск, след като изчетеш повечко ревюта да започнеш да се чудиш дали изобщо покупката на употребяван автомобил е добра идея.

– Кои са най-често срещаните измамни схеми?

– Чувал съм толкова много истории, че мога да напиша книга по темата. Сред по-безобидните спадат подменянето на гумите или други части на автомобила, след като сделката вече е сключена, а част от парите – преведени, т.е. получаваш различен автомобил от този, който си избрал. 

– Превъртането на километража е почти закон. Познавам търговци, които са принудени да го правят, само защото всички останали действат по този некоректен начин. Ако те не превъртят километража, няма да могат да продадат своята стока.

– Но това е нищо на фона на големите измами. Има хора, които ще опитат да ти продадат хечбек с VIN номер от комби, т.е. кола, сглобена от две други. Виждал съм автомобили след катастрофа, които буквално представляват купчина старо желязо.

– Добър механик може да ги стегне и върне на пътя, но това ще се окаже огромен проблем, ако се наложи да караш по мокър или заледен участък. Нарушената геометрия на превозното средство сериозно увеличава риска от преобръщане и изхвърчане от пътя.

– Разкрий някои магически трикове или хитрости, които ще ми помогнат да сключа добра сделка.

– Добра идея е да се отбиеш при дилър на нови автомобили и да провериш дали там няма кола с лека козметична повреда, получена при транспортирането. Дефектът ще бъде отстранен от продавача, а в същото време ти ще получиш добра цена.

– Официалният дилър може да ти предложи и друг много добър вариант. Тестовите автомобили обикновено се продават след 6 или 12 месеца, което ще ти спести рязкото обезценяване на автомобила впоследствие.

– Ако се спреш на този вариант, ще разполагаш с пълната сервизна история на автомобила. Дори в такива случаи обаче трябва да си нащрек. Чувал съм за измами дори от дилърите на нови автомобили.

– Голяма е вероятността да се сдобиеш с хубав автомобил, ако продавачът е от онзи тип богати хора, които сменят своето превозно средство максимум на 3-4 години.

– Аз лично предпочитам този вариант. Познавам адвокати, нотариуси и зъболекари, които ми продават автомобилите си в толкова добро състояние, че след това ми е трудно да се разделя с тях. Тези автомобили пазя за приятели.

– Сине, съжалявам, но трябва да затварям! Дойде клиент.

-Моля те, дай само един последен съвет!

– Никога не взимай емоционално решение. Все пак не купуваш торта. Най-добрите си сделки съм сключвал, когато съм разполагал поне с един ден, за да преспя преди да взема решението. 

Нека за финал обобщим съветите на баща ми: За да си спестиш много главоболия, когато купуваш автомобил, вземи със себе си някой, който разбира от тези неща. Не взимай автомобил, който не отговаря на финансовите ти възможности. Когато изчисляваш, какво можеш да си позволиш, не пропускай ежемесечните разходи за поддръжка. Задели малко средства за евентуални леки ремонти след покупката на автомобила, особено ако теглиш кредит за целта. Купи автомобила си от дилъри с добра репутация или хора, на които имаш доверие.