Първата президентска реч на Доналд Тръмп (с превод)

2
276
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

От днес властта минава от политиците във Вашингтон в ръцете на народа, „забравените мъже и жени“ на Америка, заяви след клетвата си 45-ият държавен глава на САЩ

Ако вали, всички ще осъзнаят, че косата ми е истинска, коментира Доналд Тръмп часове преди встъпването си в длъжност като 45-ия президент на САЩ, когато произнесе импровизирана реч на благодарствената галавечеря за дарителите на кампанията си.

Дъждът наистина заваля – точно след клетвата му, в началото на неговата първа програмна реч като държавен глава на стъпалата пред сградата на Конгреса. Но не беше проливен и не успя да го измокри достатъчно, че да развали емблематичната му прическа. (Фризьори, работили с него, твърдят, че тя устоява благодарение на значително количество лак за коса).

На церемонията във Вашингтон присъстваха четирима бивши държавни глави: напусналия току-що Белия дом Барак Обама, Бил Клинтън със съпругата си Хилари, изгубила президентския вот през ноември, Джордж У. Буш, чийто баща Буш-старши не успя да присъства, тъй като е в болница с пневмония, и най-старият измежду тях – 92-годишният Джими Картър, управлявал през 1977-81 г.

На подиума Тръмп беше заобиколен от своите дъщери, и двете в бяло, двамата си големи синове, които поемат бизнеса му, и най-малкия, Барън, оставащ засега в Ню Йорк, за да довърши учебната година.

Майка му, първата дама Мелания Тръмп, носеше бледосиня рокля (плюс връхна дреха) от „Ралф Лорън“ – модната къща, която беше предпочела и в победната изборна нощ. С ръкавиците до лактите тоалетът й беше идентичен с костюма, носен на същата церемония през 1961 г. от модната икона Джаки Кенеди.

„Венити феър“ коментира, че тонът е бил прекалено мрачен, шокирал е политическите среди във Вашингтон и е бил насочен предимно към симпатизантите на Тръмп.

Върховен съдия Робърс, президент Картър, президент Клинтън, президент Буш, президент Обама, мои сънародници и граждани на света, благодаря ви.

Ние, гражданите на Америка, се обединяваме в едно велико национално начинание – да изградим отново страната си и да възстановим добрите перспективи за всички наши граждани.

Заедно, ние ще определим курса на Америка и света за години напред. Ще се изправим пред предизвикателства, ще срещнем трудности, но ще свършим своята работа.

На всеки четири години ние се събираме на тези стъпала, за да осъществим методичното и мирно предаване на властта – и сме благодарни на президента Обама и първата дама Мишел Обама за тяхната любезна подкрепа в преходния период. Те бяха великолепни. Благодаря ви.

Днешната церемония обаче има много специално значение, защото днес ние не просто предаваме властта от едно правителство към друго или от една партия към друга, но и предаваме властта от Вашингтон, окръг Колумбия, обратно към вас, народа.

Твърде дълго една малка група в столицата на нашата нация жънеше привилегиите на управлението, докато народът понасяше цената. Вашингтон процъфтя, но народът не споделяше това богатство. Политиците просперираха, но работните места напускаха страната и фабриките затваряха.

Политическият елит защитаваше самия себе си, но не на гражданите на нашата страна. Техните победи не бяха ваши победи. Техният триумф не беше и ваш триумф. И докато те празнуваха в столицата на нашата нация, бедните семейства из цялата ни страна имаха малко поводи за празник.

Всичко това се променя тук и сега, защото този миг е вашият миг, той принадлежи на вас.

Той принадлежи на вас.

Той принадлежи на всички, събрани тук днес, и всички, които ни гледат из цяла Америка.

Това е вашият ден.

Това е вашето тържество.

И това, Съединените американски щати, е вашата страна.

Това, което всъщност има значение, е не коя партия контролира нашето правителство, а дали нашето правителство се контролира от народа.

20 януари 2017 г. ще се запомни като деня, в който народът отново става управник на тази държава.

Забравените мъже и жени на нашата страна вече няма да бъдат забравени. Всеки сега се вслушва във вас. Вие дойдохте, десетки милиони, за да станете част от историческо движение с мащаби, каквито светът не е виждал никога преди.

В центъра на това движение е ключовото убеждение, че една нация съществува, за да служи на своите граждани. Американците искат страхотни училища за децата си, безопасни квартали за своите семейства и хубави работни места за себе си.

Това са справедливи и разумни нужди на добродетелни хора в едно добродетелно общество.

Но за твърде много от нашите граждани действителността е различна.

Майки и деца са хванати в капана на бедността в градовете във вътрешността на страната, ръждясали фабрики са разпръснати като надгробни паметници из пейзажа на страната ни.

Образователната система е залята от финансиране, но оставя нашите млади и красиви учащи лишени от всякакво знание.

А престъпността, бандите и наркотиците, които са откраднали живота на твърде много хора и са ограбили от страната ни толкова много нереализиран потенциал. Тази американска касапница спира точно тук и сега.

Ние сме една нация и тяхната болка е и наша болка.

Техните мечти са наши мечти, а успехът им ще бъде и наш успех. Ние споделяме едно сърце, един дом и една славна съдба.

Президенската клетва, която полагам днес, е клетва за вярност към всички американци.

В продължение на много десетилетия ние сме обогатявали чуждата индустрия за сметка на американската индустрия, субсидирали сме армиите на други държави, като същевременно сме позволявали, за жалост, нашите военни да търпят лишения.

Защитавали сме границите на други държави, докато сме отказвали да защитим своята собствена. И сме похарчили трилиони долари отвъд Океана, докато инфраструктурата на Америка е изпаднала до състояние на неизправност и упадък.

Направихме други държави богати, докато богатството, силата и самочувствието на нашата страна изчезваха над хоризонта.

Една по една, фабриките спускаха кепенци и напускаха нашите брегове, без дори едничка мисъл за милионите американски работници, които оставаха след тях. Богатството на нашата средна класа беше изтръгнато от домовете им и след това преразпределено по целия свят.

Но това е миналото. И сега ни очаква само бъдещето.

Ние, събраните тук днес, издаваме нов декрет, който трябва да бъде чут във всеки голям град, във всеки чуждестранен капитал и във всяка сграда на властта. От този ден нататък, страната ни ще се управлява с нова визия. От този ден нататък на първо място ще е само Америка, Америка на първо място.

Всяко решение относно търговията, данъците, имиграцията, външните работи ще се взима с цел да облагодетелства американските работници и американските семейства. Трябва да защитим своите граници от грабежа на други държави, които произвеждат нашите продукти, крадат нашите фирми и унищожават нашите работни места.

Протекционизмът ще доведе до значително благоденствие и мощ. Аз ще се боря за вас с всяко издихание на тялото ми и никога няма да предам.

Америка ще започне отново да печели, да печели както никога преди.

Ние ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем богатството. И ще си върнем мечтите.

Ще изградим нови пътища и магистрали, мостове и летища, тунели и  железопътни линии из цяла нашата прекрасна държава. Хората, които са на социални помощи, ще се върнат на работа, за да изградят отново страната ни с американски ръце и американски труд.

Ще следваме две прости правила; купувай американското и наемай американци.

Ще се стремим към приятелството и добрата воля на народите на света, но ще правим с разбирането, че всички народи имат право да поставят собствените си интереси на първо място. Ние не се стремим да наложим своя начин на живот на никого, а по-скоро да блеснем като пример за подражание. Ние ще блестим за всички, за да ни следват.

Ще подсилим старите съюзи, ще формираме нови и ще обединим цивилизования свят срещу радикалния ислямски тероризъм, който ще изкореним от лицето на Земята.

Здравите основи на нашата политика ще бъде абсолютната преданост към Съединените американски щати, а чрез своята лоялност към страната си ще преоткрием своята лоялност и един към друг. Когато отворите сърцето си за патриотизма, няма място за предразсъдъци.

Библията ни учи колко е хубаво и приятно, когато Божиите чеда живеят заедно в единство. Трябва да говорим открито, да обсъждаме честно своите разногласия, но винаги да се стремим към солидарност. Когато Америка е обединена, Америка е тотално неудържима.

Не трябва да има страх. Ние сме защитени и винаги ще бъдем защитени. Ще ни защитават великите мъже и жени от нашата армия и правоприлагащите органи. И най-важното – ще ни защитава Бог.

И накрая – трябва да мислим мащабно и да мечтаем дори още по-мащабно. В Америка си даваме сметка, че една нация живее само тогава, когато има стремежи. Повече няма да търпим политици, които само приказват и не предприемат нищо, постоянно се оплакват, но никога не се правят нищо по въпроса.

Времето за празни приказки свърши. Сега идва часът да се действа.

Не позволявайте на никого да ви казва, че това не може да се направи. Никое предизвикателство не може да се опре на мъжеството, борбеността и духа на Америка. Ние няма да се провалим. Страната ни ще се развива и просперира отново.

Застанали сме при старта на ново хилядолетие, готови да отключим тайните на Космоса, да освободим света от страданията на болестите и да овладеем енергиите, индустрии и технологии на бъдещето.

Новият прилив на национална гордост ще ни послужи като стимул, ще ни постави по-високи цели и ще ни помири в разделението. Време е да си припомним старата мъдрост, която нашите войници никога няма да забравят – че независимо дали сме черни, кафеви или бели, всички кървим с една и съща червена кръв на патриоти.

Всички ние се ползваме от едни и същи славни свободи и всички ние отдаваме чест на едно и също велико американско знаме.

И независимо едно дете е родено в урбанизирания Детройт или във ветровитите равнини на Небраска, те поглеждат към едно и също нощно небе, изпълват сърцата си с едни и същи мечти и са получили глътката си живот от един и същ всемогъщ създател.

Така че нека всички американци, във всеки град, наблизо и далеч, малки и големи, от планина до планина, от едното крайбрежие до другото – чуйте тези думи: Вие никога повече няма да бъдете пренебрегвани. Вашият глас, вашите надежди и вашите мечти ще предопределят нашата американска съдба. А вашата смелост, доброта и любов ще ни напътстват завинаги.

Заедно ще направим Америка отново силна, ще направим Америка отново богата, ще направим Америка отново горда, ще направим Америка отново безопасна.

И, да, заедно ще направи Америка отново велика.

Благодаря.

Бог да ви благослови.

И Бог да благослови Америка.