Ламиниран паркет

3
777
Добави коментар
holz
holz

Ламинирания паркет е съвременна подова настилка, която в последните години поради своите предимства намери голямо приложение.

Голямото разнообразие от различни видове дървесни декори позволява успешно съчетание с останалите елементи на интериорния дизайн .Подовата настилка е важна част от завършения вид на  вашия дом.

Към предимствата на тази подова настилка може да добавите и добра топло изолация , функционалност изразяваща се в лесното поддържане и устойчивост на  замърсяване, висока износоустойчивост, бърз монтаж и не на последно място приемлива цена за добро качество.

Най общо ламинираният паркет се състои от три слоя- горен слой ,който представлява дървесния декор ( компютърно изображение на съответната дървесина ) покрит с меламинова смола,която предава и необходимата износоустойчивост, втори слой – HDF плоча от дървесни частици обработени със смоли и лепила под високо налягане,трети слой –защитен слой предпазваш всяка ламела от влага и придаващ допълнителна здравина.

Някой фирми предлагат и подлепване на с каучуково покритие на третия слой с което се постига допълнителна влагоустойчивост а и по добра шумоизолация  последното обикновено е изписано на самата опаковка в dB. Не на последно място е и самата сглобка, която осигурява връзката между отделните ламели ,от нейто качество и не само от нея  зависи и дълготрайноста на експлоатация на подовата настилка .

В момента се предлага т. нар. сглобка  двоен клик. Друга важна характеристика са класовете на износоустойчивост, които производителя  също  изписва на опаковката. АС21,22,23 – натовареност на помещение за домашни нужди , съответно  силна, средна,висока натовареност АС31,32,33- натовареност на помещение за общественни нужди,  съответно  силна, средна,висока натовареност АC –клас на износоустойчивост  AC 3, AC4,AC 4 Обикновенно може да  срещнете АC 3/ 23 или АC3/31,което означава клас на износоустойчивост AC3  за силно натоварено домашно помещание или за слабонатоварено общественно помещение. Тези паркети са с дебелина 7mm. По високия клас –AC4 и AC5 /32,33  са с дебелина 8 и повче милиметра и могат да се използват в средно и високо натоварени общественни помещения.