10 съвета как да учим лесно новите думи по чужд за нас език!

1
289
Добави коментар
wordsbg
wordsbg

Езиковото обучение е процес, който преминава с години. Без значение дали сте избрали да изучавате френски или немски, хинди или нидерландски, лексиката е най-голямото богатство, което трябва да натрупате! Не, не си мислете, че подценяваме граматиката, но там нямате избор – правилата за нея са ясно написани (понякога) и курсистът няма измъкване от тях – или ги научавате и спазвате или се проваляте.

С лексикалното натрупване обаче можете да импровизирате! Можете да сте гъвгави в научаването на новите думи и да хакерствате с различни начини на запаметяването им. Колкото повече знаете, толкова по-голям набор от ситуации можете да разиграете в живота и да се справите с езика, дори и граматиката да не е най-силната ви страна (но не разичтайте на това и учете здраво граматика, ей! 🙂 ).

Един от най-честите въпроси, които получаваме по време на курсовете в Езиков център WORDS Бургас, звучи така: „Как да уча по-лесно думите?“. Най-честият отговор е, че няма универсална формула, но за сметка на това имате голям инструментариум от „хакове“, които можете да използвате в ежедневието си и сега ще споделим 10-те най-ефективни от тях, под формата на съвети!

* Направете си тетрадка-речник

Ако попаднете на нова дума, която ви е непозната, винаги я проверявайте в речник или помолете някой да ви я разясни. Напишете значението на думата и на български, и на английски език (примерно). Направете си тетрадка-речник, в която да записвате новата лексика и редовно си преглеждайте думите в нея. Носете я със себе си, независимо къде отивате – никога не знаете кога може да имате няколко свободни минути, от които да се възползвате и да си припомните някоя от думите или изразите, които сте записали в нея.

* Задълбочете се в етимологията на новите думи

Преди да погледнете значението на дадена дума, опитайте се да го отгатнете. Вижте корена на думата, представките и надставките. Ако говорите друг чужд език, има голяма вероятност да разпознаете новите думи именно от общия корен, който биха могли да имат. Задълбочаването в произхода на новата лексика, с която се сблъсквате, ще ви помогне да запомните думите много по-добре и много по-трайно.

* Използвайте мнемотехника /мнемоника/

Мнемониката е техника за запаметяване, която е съвкупност от различни начини, спомагащи облекченото запомняне на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени, но интересни забавни асоциации. Тя е особено полезна, когато искаме да запомним по-сложни думи. Примери за такава техника е следната асоциация, с която да запомните нови думи – ако имате проблем със запомнянето на факта, че английският глагол “to lose” /”губя, изгубвам”/ се пише само с едно “о”, то би било интересно да запомните следното – пише се с едно, а не с две “о”, като че ли все едно едното ”о” е загубено. Така, с тази измислена асоциация, шансът да запомните думата за постоянно, става значително по-голям.

* Не учете случайни думи

Доказано е, че помним много по-лесно неща, които са свързани с нас. Ако си направите списък с напълно случайни думи, без контекст, вероятността да останат в паметта ви, е значително нисък. Подобни списъци могат да са ви от полза, ако преговаряте стара лексика, но за нови думи, би било крайно излишно. Много по-полезно ще бъде, ако конкретните думи са използвани в конктекст, който ви е близък и познат. Например, ако сте футболни фенове, много по-вероятно е да запомните думата “unstoppable” /“неудържим”/ в следното изречение – “Messi is unstoppable” /“Меси е неудържим.”/, отколкото просто като отделна дума в случайно измислено изречение, като например “Some people are unstoppable”. /”Някои хора са неудържими.”/

* Използвайте новите думи

Лесно е да запомните нова дума за няколко минути или за ден, но как да ги прехвърлите в дълготрайната си памет? Отговорът е: използвайте ги! Използвайте ги ежедневно в изречения, особено в такива, които можете лесно да визуализирате. Напишете ги и ги прочетете на глас, независимо дали само пред себе си или пред други хора. Можете да опитате и да нарисувате картинка с някоя от по-трудните думи. Всичко това, освен забавно, е и несъмнено полезно, тъй като доказано подпомага процеса на запаметяване на новата информация за по-дълго време.

* Учете новите думи във фрази

Ако вкарате дадена дума в определена фраза, вероятността да я запомните за по-дълго време е много по-голяма. Причината е, че понякога е по-лесно да се научи една по-дълга фраза, отколкото по-кратка, но отделна дума. Например, ако учите думата “focus”, ще я запомните много по-лесно, ако я запаметите със съответните частици пред или след нея – ”focus on”, “out of focus”, “focus your mind on something”, “lose my focus”. По този начин ще запомните много по-полезни фрази и ще ви е определено по-лесно да ги използвате на практика, в реалната комуникация. Освен това е важно и да не забравяте да използвате новите думи в различни глаголни времена.

* Споделяйте новите думи

Много по-лесно запомняме нещо ново, когато учим “активно”, включвайки двигателните си и тактилни умения за възприемане на информация. Това означава не само да слушаме, но и да пишем, четем и говорим. Т.е., след като сме разбрали значението на дадена дума, можем да опитаме да я споделим пред приятел, колега или учител. Полезно би било дори да се опитаме да научим и друг на тази дума, което би спомогнало още повече за бързото и трайно възприемане на новата лексика, с която се сблъскваме ежедневно.

* Използвайте игри и съвременни технологии

Играта е много полезен начин да затвърдим възприемането на дадена нова дума или израз. Можете да напишете думи на отделни флаш карти и да тествате умението си, или това на приятел, да съставя нови изречения със съответната дума. Можете да опитате и да опишете значението на думата без да показвате конкретната карта. Лесно е да играете подобни игри, независимо къде се намирате вие или вашият партньор. Използвайте телефона си или друго мобилно устройство, за да запишете гласа си или да направите видео, след което го изпратете на приятел или колега. Това е поредният забавен, но и едновременно с това, изключително полезен съвет за учене на нова лексика.

* Не се отказвайте

Не се опитвайте да научите прекалено много за прекалено кратко време. Със сигурност, не е лесно да запомните дълги списъци с думи, особено когато вече не сте в училище. По-добре учете една нова дума за един ден, или осем различни думи за седмица. Всичко зависи само от това, колко време имате на разположение. Поставяйте си реални цели за това точно колко можете да научите. Не е нужно да сте перфектни, защото дори и носителите на даден език правят грешки, а понякога дори и повече от начинаещия. Всичко, което е необходимо, е да имате ясни цели, да сте достатъчно мотивирани и да се придържате към първоначалния си план!

* Наспивайте се достатъчно

Знаете ли, че ако заспите в рамките на няколко часа, след като сте възприели нова информация, имате много по-голям шанс тя да попадне в дълготрайната ви памет? Ето я и причината да учите нови думи преди да заспите, а после да оставите мозъка ви да свърши останалото, докато вие просто си почивате. Разбира се, сутринта не забравяйте да преговорите всичко, което сте научили вечерта и ако е необходимо, повторете упражнението и следващата вечер!

Надяваме се, че тази статия не ви е приспала, а ви е дала ценни съвети, които да бъдат полезни за чуждоезиковото ви обучение. Ако наистина сме ви били полезни, не забравяйте да споделите статията с приятели и оставите команетар.

Езиков център WORDS можете да следите и в най-големите социални мрежи – Facebook, Twitter, Instagram и Google+, където ежедневно споделяме най-актуалното от света на чуждоезиково обучение, предстоящите ни курсове в Бургас и най-актуалните ни промоции. Не пропускайте да ни последвате и там!