Как да се представя в социалните мрежи и форуми така, че да привлека клиенти

2
330
Добави коментар

Членуваш в няколко групи за фрийланс, уеб маркетинг и SEO във Facebook и LinkedIn. Дейно дискутираш наболели професионални теми в Google+. Регистриран си още в професионални форуми, чиито членове се предполага, че ще имат нужда от услугите ти. Искаш да си полезен на останалите и разбира се, да привлечеш някои от тях за клиенти. Това е чудесно, обмисли как ще представиш себе си и услугите, които предлагаш.

1. Бъди кратък. Напиши на един лист всичко, което искаш да кажеш. След това се опитай да го кажеш по-кратко. Задрасквай всичко, което не дава съществена информация за твоя опит, продуктите и услугите, които предлагаш. Помисли дали някои неща не могат да се кажат с по-малко думи. И така, докато не останат 4 – 5 изречения. (Разбира се, ако са по 3 реда всяко, не си си свършил добре работата.)

2. Не бъди прекалено кратък. Целта е да привлечеш вниманието на потенциални клиенти. Това няма да стане само с пльоснат линк без нито една уточняваща дума какво ще намерят потребителите, ако кликнат на него. Нито пък с обяснения от типа: „Имам много опит и предлагам ниски цени.“ Признай си поне в какво си натрупал много опит – в университета на живота, като копирайтър, дизайнер, etc.

Примамки от рода на „РАБОТЯ НА МНОГО НИСКИ ЦЕНИ!!!“ също не ми се вярва да са в твоя полза. Да, може би някой ще се върже, но си припомни статията „3 причини да подбивам цените“ и после реши дали това е най-удачният начин да привлечеш клиенти.

3. Структурирай добре краткия си текст. Колкото по-кратък е текстът, толкова по-важно е да се използват точните думи и структурата му да е желязна. Можеш да започнеш с това какво предлагаш. После да кажеш защо точно теб трябва да изберат. Ако няма да даваш линк към портфолио, обясни, че можеш да изпратиш примери за добрата си работа на имейла на всеки, който ги поиска. Завърши с подканващо изречение. Можеш да си припомниш и една ефективна формула за писане на текстове в уеб и да ползваш нея.

4. Провери текста за грешки. Ако качиш текста веднага след като си го написал, има голяма вероятност да си го прочел 3 пъти преди това и пак да не си видял някоя грешка. Изчакай поне час, прочети го отново и след това го публикувай. После го прочети още веднъж, за да си сигурен, че всичко е наред.

5. Тествай и слушай. Ако на поста ти няма никаква реакция, може би нещо не е както трябва. Промени го. Ако някой ти посочи грешка в него или добронамерено ти каже, че би искал да получи на първо четене еди-каква си информация, не се заяждай. Помисли дали човекът не е прав. Решиш ли, че е прав, добави я и посочи, че си го направил. Решиш ли, че не е прав, не се зъби, а обясни спокойно, защо си преценил да не включваш тази информация в представянето си. Начинът, по който реагираш говори много. За някой може да е показателен включително и за това как се държиш, ако клиент те помоли да направиш корекции по работата си.

Това е. Успех!