Най-традиционните български закуски

13
352
Добави коментар

Българите най-често закускват, както всеки друг европеец, различни сандвичи, които се правят от хлебни филйки, питки или малки хлебчета, с някаква добавка.

В българската разговорна реч, закуската се приема като по-бързо и ограничено похапване от аламинутите, които по своята същност са обедни или вечерни бързи ястия.

В хранителните навици на българите е прието закуските да се обозначават с времето, когато се консумират – сутришна, предиобедна, следобедна, нощна и/или полунощна, среднощна.

Поради модерни тенденции в хранителните навици, българите отбягват традиционните български тестени закуски. Това се дължи на не съвсем точната представа, че тестените закуски са вредни.

При балансирано и умерено хранене – тестените храни са полезна и задължителна енергийна храна, свързана с традициите на почти всички европейски народи.

Ето и няколко традиционни български закуски!

Традиционни български закуски

В българските традиции най-честите закуски са били тестените закуски – мекици, пържени или печени кифлички, понички, баници.

Наред с тях популярност имат и претендиращите за национални ястия и храни, приготвяни специално като закуски или десерти, като тутманици, катми, палачинки, курабии, домашни бисквити и други.

В старата българска кухня името мекица се е появило, като антонимна форма на българската твърдица. Това име се използвало за тънка хрупкава пита изпечена на сач.

Сега този вид питки най-често се наричат пърленки.

Течни закуски

Това са закуски, свързани с набързо приготвени сварени тестени изделия или полети с бульони.

Най-популярната в миналото течна българска закуска е попарата, която се приготвя от сухари или засъхнал хляб, накъсани на малки хапки и залети с чай, прясно мляко или само подсладена гореща вода или бульон.

Друга разпространена форма на течна закуска е закуска с тестено макаронено изделие (италианска паста), което се консумира заедно с бульон (обикновено приготвян отделно, но за някои макаронени изделия, като юфка или европейски вариант на кускус може да се използва и бульона от самото сваряване).

Пържени закуски

Това са голяма група тестени изделия, като най-популярни са мекиците, поничките и пържените кифлички, познати в българската кухня с руското име пирожки.

Съществува голямо многообразие от варианти и начини на приготвяне. Делят се най-общо на солени и сладки; с плънка и без плънка; с растителна или животинска мазнина.

Много честа закуска в България, приготвяна предимно при домашни условия е пържени филийки.

Печени тестени закуски, тестени ястия и хляб

Най популярната печена тестена закуска е баница, когато се приготвя като закуска, най-често е разрязана на малки късчета, наричани с умалителното банички.

Все по-рядко се приготвя за закуска българската пита, която прилича на италианската пица. Много от младите българи поставят знак за равенство между гарнирана пита и пица, поради въведената такава употреба в края на 70-те и началото на 80-те. Заведенията, в които се приготвяха български варианти на италианска пица, в това десетилетие се обозначаваха като ресторанти за ‘’’гарнирани пити’’’, но не се сервираха българските гарнирани пити, популярни от предходните десетилетия, а побългарен вариант на италианската пица.