Хемороиди

3
289
Добави коментар

Известно също като

Варици на аналния отвор; Разширени вени около ануса

Симптоми

Хемороидите могат да предизвикат болка в областта на ануса, кървене и сърбеж. Могат също да причинят твърда бучка близо до ануса.

Описание на състоянието

Хемороидите представляват разширени вени в областта на ректума или ануса. Те могат да бъдат разположени вътрешно в долната част на ректума или външно по кожата около ануса. Независимо от вида им и двата типа хемороиди могат да предизвикат болка, сърбеж, кървене и дразнене в областта на ануса. Най-честите причини за появата на хемороидите са напън по време на дефекация, запек и бременност. Повечето от симптомите на хемороидите се подобряват в рамките на няколко дни.

Какво да очакваме

Симптомите зависят от разположението на хемороидите. Вътрешните хемороиди могат да кървят по време на дефекация, но да не можете да ги усетите. Понякога вътрешните хемороиди се промушват и се показват през аналния отвор. Това може да предизвика дразнене и болка в областта на ануса. Външните хемороиди обикновено причиняват дразнене и кървене около ануса. Те могат понякога да причинят съсиреци и да се подуят, което може да е много болезнено. Повечето симптоми на хемороидите се подобряват след няколко дни домашно лечение. 

Рискови фактори

Наднормено тегло.

Интересен факт

Има хиляди случаи на хемороиди всяка година.

Лечение

Лечението включва:приложение на кремове и свещички за облекчаване на симптомите; процедури по свиване и отстраняване на хемороидите, а в тежки случаи -операция за отстраняването на хемороидите.

Как да се предпазим сами

Може да третирате повечето от симптомите на хемороидите вкъщи с някой от посочените методи за лечение:

 Може да използвате специални кремове, за да облекчите болката. Може да поставате растително масло в зоната на хемороидите с памучен тампон, за да намалите сърбежа. Може да стойте в топла седяща вана за около 10-15 минути. Необходимо е да поддържате аналната зона чиста чрез ежедневно подмиване с топла вода. Сапунът може да раздразни хемороидите.  Кога да посетим лекар

Потърсете медицинска помощ, ако симптомите Ви не се подобрят с домашното лечение или имате ректално кървене. Потърсете спешна помощ, ако имате остро ректално кървене или се чувствате замайване и объркване.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1.  Колко скоро ще се подобрят симптомите ми?

2.  Нуждая ли се от лечение?

3.  Вътрешни или външни хемороиди имам?

4.  Трябва ли да Ви посетя отново, ако симптомите ми не се подобряват?

5.  Може ли това да е нещо по-сериозно от хемороиди? 

Как се диагностицира

Лекарят Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа.

Влошаване на състоянието

Всичко, което напряга вените в тази област може да влоши симптомите. Това включва запек, прекалено заседяване на тоалетната, заседяване на студени и твърди повърхности, наднормено тегло, бременност, използване на тоалетна хартия с парфюм или бои, анален секс.

Знаете ли че Хората на възраст между 45 и 65 години са с най-голяма риск от хемороиди .Диетата с високо съдържание на фибри може да помогне за облекчаване на хемороидите . Американската диетична асоциация препоръчва жените да получат 25 грама, а мъжете 38 грама фибри на ден.Използването на тоалетна хартия може да влоши симптомите, ако страдате от хемороиди. Мокрите кърпички са по-добър избор, но те не трябва да съдържат алкохол или парфюм. Факт

Около половината от населението има хемороиди, след навършване на 50 годишна възраст.

Вид на болестта

Често срещано заболяване.