Интересни факти за левичарите

1
342
Добави коментар
cvetitaherbal
cvetitaherbal

Левичарството може да се види още в ранен стадий, когато бебето е в утробата на майка си. Но може ли вашата “доминираща” ръка, наистина да определя вашето здраве, благосъстояние и творчество? Левичарството наистина ли ви прави специални? Днес ще прочетете някои забавни факти, като например, дали близнаците използват една и съща ръка, дали леваците са по- креативни и дали имат по- висок риск от здравословни проблеми.

(Припомнете си нашата тема за „Интересни факти за метаболизма – ТУК“)

Интернет е пълен с факти, които правят левичарите толкова специални. Но колко от това е вярно? Според изследователския институт „Handedness Research“, изследванията по този въпрос могат да се различават доста, поради множеството теории, които съществуват. Въпреки това, има някои неща, които изглеждат доста сигурни.

Какво причинява левичарството?

Както вероятно бихте предположили, левичарството включва употреба, по- високо умение и предпочитание на лявата ръка. По- голямата част от населението използва дясната. Поради тази причина учени и изследователи били любопитни да разберат, как хората избират коя ръка да е доминираща. При изследванията са взети под внимание няколко различни фактора, като  пол (мъжете имат повече шансове да бъдат левичари), ген, фамилна история, възрастта на майката (както и нивата на тестостерон в майката), когато бебето е заченато.

Забавни факти за хората с лява ръка

Около 10% от населението използва по-често лявата си ръка

Не всеки, който има тенденция да бъде левичар, остава такъв. Културните норми често принуждават хората да използват дясната си ръка. Някои традиционни култури дори смятат, че доминиращата лява ръка е неуместна и неблагоприятна. За щастие, тези виждания са се променили с течение на времето. В Западните култури днес около 10 до 15 процента от населението са левичари.

Левичарството се вижда още в матката

Това може да се определи още, когато бебето е в утробата на майка си! Проучване установило, че 85% от ембрионите демонстрират предпочитание към дясната си ръка, още в 10- тата седмица на бременността. Предполага се, че това се контролира от мускулите или гръбначния стълб, а не от мозъка, както се смяташе по-рано. Изследователите вярват, че това ранно поведение на двигателната система, всъщност може да влияе на асиметрията на растежа на мозъка.

Левичарството може да увеличи риска от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и дислексия

Изследвания разкриха връзка между смесеното използване на ръцете и увеличения риск за някои заболявания. Използването на двете ръце поставя човек в по-голям риск от развитие на ADHD или дислексия. За разлика от хората с дясната ръка, които имат едно доминиращо полукълбо, много левичари изобщо нямат доминиращо полукълбо. Това може да създаде проблем.

Различен слух

Да си левичар може дори да промени начина, по който чуваш света около себе си! Изследователите казват, че лявото полукълбо на мозъка е мястото, където се обработва езикът и се анализират бързо променящите се звуци. В едно проучване, участниците бяха помолени да натистнат бутон, когато чуят фонови звуци. Изследователите установявили, че резултатите варират в зависимост от това, коя ръка е използвана за натискане на бутона. Когато се използва дясната ръка, лявото полукълбо контролира действието и обратно.

Чутите звуците са различни, в зависимост от начина на натискане на бутона. Дясното полукълбо реагира на срички и интонации (бавно променящи се звуци). Лявото полукълбо сякаш „харесва“ по-бързо променящите се действия – звуците. Следователно моторната система в организма би повлияла на това, което чувате.

Предразсъдъците влияят върху левичарството

Има предположения, че гените, всъщност не могат да определят доминацията, но те могат да повлияят на изразяването на предпочитания към дясната ръка. При отсъствието на предразсъдаци за правилно и напревилно, може да изберете която си пожелаете. Това е особеност, която обяснява, защо вашите гени и лявата ръка на родител могат да изиграят важна роля.

Това също обяснява, защо всички в едно семейство се оказват левичари. В подкрепа на това, едно изследване установило, че двама левичари родители имат 30-40% шанс детето да наследи тази “странност”.

За повече полезна информация, можете да ни последвате в нашия Viber Публичен чат.

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!