Суши изкушения на суши влакче

4
379
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Ресторантите тип суши влакче са много популярни в Япония, макар че извън страната това не е така. Специалните заведения, в които подобно на конвейер преминават различни видове суши хапки много често поднасят интересни изненади на своите клиенти. И докато местните може лесно да разпознаят какво има в чинията или в бързината да прочетат рекламната бележка с надпис на японски например, за чуждестранните посетители това би било доста трудно. Така посетител на ресторант тип суши влакче може да се окаже изненадан от това, което се намира в чинията му. Ето няколко интересни видове суши, които може да се вземат от влакчето:

Kanpyo суши

Въпреки, че тези ролки суши външно изглеждат като обикновено футомаки с например риба в средата, вътре се крие изненада. Kanpyo всъщност е вид тиква, която се използва като съставка на суши от Едо периода, та чак до днес. Особено нетрадиционна съставка за сушито извън Япония, в страната този продукт се използва много често при навиването на рулцата.

Нигири сьомга със сирене

Интересна и любопитна комбинация, която обаче е нестандартна. И въпреки това любима на много от почитателите на суши. Нигири сушито е приготвено по традиционен начин с овкусен ориз и покрито с парчета сьомга, а върху нея леко се разполага разтопено сирене.

Чийз хамбургер суши

Странна, но пък любопитна комбинация. Много японски готвачи на суши правят различни експерименти смесвайки традиционни за страната храни с популярни чужди такива. Как ли изглежда чийз хамбургер суши? Ами като нигири суши – отдолу има предварително овкусен и оформен ориз, а отгоре – ами малко кюфте, което е съобразено с размерите на хапка естествено и покрито с парче сирене както при обикновения бургер.

Нигири с мариновани патладжани

Още едно много любопитно съчетание на различни храни, форми и вкусове. Нигири с мариновани патладжани е просто оформен за нигири ориз с парче от съответния зеленчук поставен отгоре. Направеното по този начин нигири не е особено традиционно за Япония. Обикновено в суши кухнята при правене на този вид суши хапки върху оформеното правоъгълниче овкусен ориз се поставя парче маринована риба. Въпреки това в много страни по света, а и в самата Япония суши майсторите експериментират с вкусове и смесица между различните световни кухни. При хапването в ресторант от типа суши влакче гостът трябва внимателно да гледа какво си взема, защото може да попадне на нетипични хапки.

Нигири с риба балон

Риба балон или фуго е особено специфичен вид. За да се приготвя суши с нея готвачите преминават специално обучение в продължение на години. Много хора смятат, че подобен деликатес може да се опита само в луксозните и скъпи ресторанти. Въпреки това понякога парчета риба балон може да се предложат и в ресторант от типа суши влакче.

Вижте и съвети как се подготвя рибата за суши