Готвене на открито – печене на тикла

10
854
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Готвене на открито – печене на тикла 

Готвенето на открито, а в случая това е печене на тикла, има своите предимства, които макар и да не целят постигането на кулинарни открития, позволяват докосването до един автентичен вкус. В различните региони и при различните народи е имало множество отделни методи за термична обработка на храната. Тук ще хвърлим поглед върху използването на каменна плоча за приготвяне на разнообразна храна, което е широко разпространено в Родопите.

Тиклата е гнайсова плоча, чиито характеристики я правят перфектна основа за готвене. Тя се поставя върху огъня и след нагряване върху нея могат да се пекат с еднакъв успех и червени, и бели меса, и риба, и зеленчуци, и тестени храни. Важни са температурата, дебелината на камъка и времето. Не може да се даде универсална рецепта, защото във всеки отделен случай е необходим индивидуален подход, а и известен усет или опит. Повърността може да се омазни или пък залее с вино или бира, а може да се остави на естествената основа. Трябва да се има предвид, че нагряването и охлаждането са продължителни и постепенни процеси, което удачно може да се използва в готвенето. Същественото в този подход е, че независимо дали приготвяте агнешки котлети, свински или пилешки пържоли, риба, пърленки, лук, чушки, тиквички и други, нямате нужда от сложни процедури или оборудване за да се докоснете до един натурален вкус.

вкусна храна, гнайс, готвене на тикла, идеи за храна, идея за готвене, идея за печене, камък, печене на месо, печене на открито, печене на тикла, тикла, идеи за дома, интериорен дизайн, обзавеждане, интериорни идеи, идеи за дизайн, модерен дом, идеи за декорации, артистични идеи