Семена на Кайенски пипер известният супер лют – Кайен (Кайена, Cayenne)

2
342
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 1 гр. (130 – 150 бр. семена на кайенски пипер)
Норма за сеитба: От 150 до 180 грама на декар за ранното сеене, от 180 до 200 грама за средното и късното.
Реколта: –
Период на сеитба: За ранна сеитба, сортовите семена на пипер Кайена (Cayenne) се засяват от 1 до 15 февруари, за средното от 1 до 20 март, за късното производство от 1 до 15 март. Семената се сеят на закрито. След преминаване на опасността от падане на слани се разсаждат на открито.
Период на разсаждане: След периода на сланите.
Схема на отглеждане: 60 сантиметра между редовете и 15 сантиметра между растенията.
Вегетация: От 100 до 110 дена.
Характеристики на плода: Продълговата чушка, зелена или червена на цвят в зависимост от фазите, тънка и люта.

Сортовите семена на Кайенски пипер лют и червен (Cayenne) са част от каталога на Онлайн магазин Semenata.Shop.

Пиперът Кайена се слави по целия свят като изключително лют, което го прави много подходящ за ценителите на лютите гозби, на чили сосовете и пикантните ястия. Капсаицинът са съставките в лютивия пипер, които придават високо ценения му пикантен лют вкус.  Харесва се и заради високото си съдържание на и бетакаротин. 

Оказва се, че освен вкусно е и полезно хората да похапват люто, защото има противовъзпалителен ефект, антиоксидантен и др.. Заради това и екстракти от пипера Кайн влизат в състава на множество хранителни добавки, имуностимулиращи продукти, дори в продукти за отслабване и продукти за обезболяване.

Лютият червен кайенски пипер известен като Кайена у нас е използван от множество домакинства за направата в домашни условия на люти червени пипери, които се консумират като добавка към ястия или участват в процеса на приготвянето на по-пикантни гозби.

За да стане това, първо се обира добре узрелия червен пипер, след това чушлетата се изсушават и можете да ги стриете. Готовите стрити или нарязани на ситно кайенски пипери обикновено се съхраняват в добре затворени стъклени съдове, предимно буркани.

Добре е да се знае, поне за обща култура, че този сорт пипер набира популярност от Френска Гвиана, където има град Кайен и река Кайен, а оттам е пренесен в миналото и по нашите географски ширини, където днес се цени изключително много и от градинари, и от кулинари.

Характерни за сорта лют пипер Кайена са удължените и тесни чушлета в зелен цвят, които щом узреят (ботаническа зрялост) придобиват червен цвят. Можете вече много лесно да поръчате и онлайн тези световно известни семена на лют пипер Кайена червен от онлайн магазин Semenata.Shop.

Известно е, че чушлетата от сорта Кайена, освен за направата на сух лют червен пипер, се използват широко у нас и замразени, консервирани във вид на туршия в буркани или направо за похапване в свеж и пресен вид, веднага след откъсването им от растението.

Ако ги замразите, изсушите или консервирате, ще имате дори през студените зимни месеци нещо лютичко и пикантно на трапезата Ви, с което да овкусите и да направите още по-интересни приготвените от вас ястия.

Тъй като този характерен пипер Кайена е толкова лют, че при похапване може да изкара сълзи в очите Ви и да Ви запали устните, езика и гърлото, добре е след като сте пипали дори семената от тези чушлета добре да измиете своите ръце и в никакъв случай да не пипате очите!

Кайенският пипер се използва при готвенето на всевъзможни храни, най-вече от южноамериканската, азиатската и средиземноморската кухня, но също така и на чисто нашенски ястия като боба или киселото зеле на фурна, стига да обичате те леко да налютяват при хранене.