Семена на люти червени чушки сорт Рокита (пипер Rokita)

2
912
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

 Разфасовка / брой семена: 1 гр. (около 130 – 150 бр. семена на червени люти чушки Рокита)
 Норма за сеитба: От 150 до 200 грама на декар.
 Реколта: –
 Период на сеитба: Ранна сеитба на семената на пипер Рокита направете между 1-15 февруари, а средноранна – 1-20 март. 
 Период на разсаждане: След установяване на постоянни температури и липса на слани, разсадете на открито.
 Схема на отглеждане: Отглежда се на  открити пространста и на закрити, може и в сандъчета понеже е нискорастящ. 
 Вегетация: Около 120 дена.
 Характеристики на плода: Червени на цвят, люти с дълга и тънка триъгълна форма. Подходящи са за прясна консумация и консервиране.

Онлайн магазин Semenata.Shop представя на всички свои клиенти семена на червени чушки люти сорт Рокита (Rokita). Плодовете на сорта представляват чушки, със сравнително средна лютивост. Консервират се лесно.

Естествено, имайки предвид средната лютивост, спокойно можете да ги хапвате пресни, свежо откъснати от градината. Перфектни са за хората, обичащи да подлютяват храната си с чушлета. Не са супер люти, така че всеки би могъл да експериментира опитвайки Рокита.

Пикантните чушчици се развиват в открити пространства или на закрити такива. Сортът е ранен, местата за засяване съобразете с достатъчно светлина и топлина. Удачно ще бъде да не заявате семена на лют пипер Рокита на ветровити места.

Като почвени условия са Ви необходими дренирани, плодородни почви. Вегетацията на сорт Рокита трае към 120 дена. Характерно за този сорт е свежият аромат и червения цвят. Перфектни са чушлетата за мариноване и затваряне в буркани за зимните периоди.

По време на зимните месеци бурканите с люти чушки са особено популярни в България. На почти всяка българска трапеза ще видите вкусните, червени чушлета. Разнообразате традиционните чушлета Рибки и Шипка с този атрактивен сорт тип кози рог. Особено добре се съчетават с българския, домашно приготвен боб. Комбинацията е с отличен вкус и е оценена дори и от чуждестранните гости на страната ни, които са я изпробвали в ресторантите, които отглеждат този сорт специално за любителите на лютото. 

При консервирането на чушлетата, добра комбинация се получава от смесването на пикантният пипер Рокита с различни зеленчукови продукти. Така направените консерви, ще се оценят от любителите на лютивото.

Като минимум, температурните стойности, за изникване на семената са 15 градуса по Целзий. Тъй като културата е топлолюбива, иделната температура за чушлетата сорт Рокита е 22 до 25 градуса по Целзий.

За показването на сортовите семена на червени люти чушки Рокита над земята са необходими от две до три седмици. Ако сеете в закрити пространства, можете да започнете от февруари. За открити пространства, изчакайте преминаването на сланите. Това ще предотврати евентуалното измръзване на младите растения.

Много подходящи са сандъчетата и подобни съдове за цветя, при решение от Ваша страна да сеете семето в домашни условия. Височината, до която се издигат е едва 50 сантиметра, идеални са за поставяне на прозореца у дома. Така ще можете да се възползвате от плодовете по всяко време.

Вариант на приложение е и сушеното състояние. Използвайте ги за внасяне на аромат при приготвяне на различни ястия.

При ранна сеитба, сейте семето от 1 до 15 февруари, при средно-ранна сеитба – 1 до 20 март. Като дълбочина в земята, стойностите са от 0,5 до 1 сантиметър, няма нужда да се покриват с много почва. Като разстояния от едно растение до друго, оставяйте към 25 сантиметра.

Един съвет за предпазване от лютивостта на чушлетата: Измийте се, когато сте пипали чушчиците или семето и не докосвайте очите при никакви обстоятелства, за да ги предпазите от лютивината.