Кощунство: поляци играят голо хоро в концентрационен лагер

1
998
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

‘това е отвратително и кощунство с паметта на жертвите, пълна подигравка с морала и почтеността“ – коментираха Организацията на оцелелите в Холокоста и Центъра „Симон Визентал“ по повод на видео, на което голи мъже и жени играят на гоненица в газова камера на концентрационен лагер край Гданск. 

Еврейските организации изпратиха до президента на Полша Анджей Дуда протестно писмо, в което изразяват възмущението си от подигравката с паметта на жертвите на нацизма в концентрационния лагер Щутово (Щутхоф), източно от Гданск, където между 1939 и 1945 г. са държани 110 000 затворници и всеки втори е бил убит. 

Видеото със заглавие „Игра на гоненица“ (Berek) e с продължителност 03:50 мин. и е част от експозицията на Музея за съвременно изкуство в Краков, посветена на жертвите на концентрационния лагер „Освиенцим“. 

Филмът е заснет от режисьора Артур Змийевски още през 1999 г. , но не е показвано публично от дълги години и се появява отново едва на изложбата „Полша – Израел – Германия. Опитът на Освиенцим“ през 2015, но поради протеста на израелското посолство във Варшава видеото е свалено. 

Сега обаче по неизвестни причини се появява отново. Музеят в Краков върна тихомълком скандалния филм с оправданието, че това е „свобода на твърческата интерпретация“. 

„Смятаме, че е несправедливо този филм да се възприема като обида срещу жертвите на Холокоста“ – коментира директорът на Музея в Краков Мария-Ана Потоцка.

Филмът продължава да стои на сайта на музея  с предупреждението, че показва материал, който не е за непълнолетни. 

Филмът е забранен в Германия, Естония, Израел и цяла редица от държави, но в Полша той се разпространява свободо, въпреки че страната е дала над 6 млн. жертви, от които 3 млн. евреи и 3 млн. поляци.   

Щутхоф е първият нацистки концентрационен лагер извън територията на хитлеристка Германия, създаден през септември 1939 г.

Първоначално е използван „за изолиране на нежелани полски елементи“. През 1942 г. е преустроен в концентрационен лагер, в който са затворени 110 000 души, използвани за медицински експерименти – най-вече жени и деца. 

В газовите камери са загинали 65 000 души, от които 28 000 евреи. 

Лагерът е освободен на 9 май 1945 г. от отряд на съветската „Червена армия“.