Ин витро

2
304
Добави коментар
kotanalisana
kotanalisana

Често задавани въпроси

Каква е успеваемостта при ин витро оплождането? Процентът на постигната клинична бременност в нашата лаборатория е 45-50%, а в случаите на бластоцистен ембриотрансфер (ембриотрансфер на 5-ти ден) – 75%. Процентът на спонтанните аборти при забременелите жени е 5%.

Какви са изследванията, които трябва да бъдат направени на мен и партньора ми?

Желателно е да бъдат направени следните изследвания:

При пациентката: снемане на общ гинекологичен статус, ултразвуков преглед, проходимост на маточните тръби, клинични изследвания (хормони, кръвна картина и др.). При партньора: спермален анализ и допълнителни изследвания по преценка на лекуващия лекар. При двамaта партньори: за HIV (Anti-HIV-1,2); хепатит B; хепатит С; сифилис.

Каква е цената на предварителните изследвания за In-vitro оплождане?

Болница „Св. Лазар“ предлага пакетна цена, включваща:

Гинекологичен преглед Ултразвукова диагностика Кръвни и микробиологични изследвания Сондиране на цервикален канал Разширена спермограма,

на стойност от 250 лв.

Как да разбера какви лекарства мога да използвам и кога? По време на консултация лекуващият лекар ще обсъди с вас кое е най-доброто лечение и ще препрепоръча най-подходящото за вашия индивидуален случай.

Колко дълго продължава процедурата? Приблизителното времетраене на самата фоликуларна пункция е 10-15 минути. След нея е препоръчително да останете в нашата клиника поне 3 часа за наблюдение.

Болезнена ли е процедурата? Фоликуларната пункция се извършва под обща венозна упойка. Няма да усетите болка.

Всяка яйцеклетка ли се опложда? Нормалният процент на оплождане е около 65% от всички яйцеклетки. При някои пациентки е по-висок, в редки случаи е изключително нисък.

Колко ембриона ще ми бъдат трансферирани? В зависимост от качеството на ембрионите, вида на стерилитета, възрастта Ви и други фактори, могат да бъдат трансферирани от един до три. Шансовете за настъпване на бременност са по-високи при трансфериране на повече ембриони и такива с по-добро качество. От друга страна, колкото повече ембриони се трансферират и колкото по-добро е качеството им, толкова по-голяма е вероятността за възникване на многоплодна бременност. Многоплодната бременност крие рискове за здравето и състоянието на плода и майката, включително и за живота им. Това е причината лекарският екип да търси баланс при трансфера на ембриони между повишаване на възможността за имплантация от една страна и от друга – ограничаване на случаите с многоплодна бременност в рамките най-много на двуплодна.

Какво става с останалие ембриони след моя трансфер? Не всички ембриони преминават през нормално клетъчно делене. Подбират се и се трансферират само тези с най-добро качество, останалите могат да се криосъхранят в зависимост от Вашето желание. Негодните за трансфер и замразяване ембриони се унищожават.

Кога мога да се завърна към нормалните си занимания като каране на кола, качване по стълби, ходене на работа и т.н? Едно денонощие след ембриотрансфера можете да се върнете към норналния ритъм на живот, като избягвате стрес и голямо натоварване.

Колко време след трансфера мога да имам полов акт? Още на следващия ден след трансфера.

Какво мога да направя, ако нямам партньор или подходящ донор на сперма? Бихте могли да се консултирате с лекуващия лекар относно предлаганите донорски програми.

Защо да избера точно болница “Св. Лазар”? Ние Ви предлагаме пълният набор от услуги, свързани с асистирана репродукция, проследяване на бременността и раждане:

извършваме всички методи на ин витро оплождане проследяваме развитието на бременността – женска консултация осигуряваме Ви възможност да посещавате училището за бъдещи родители предлагаме Ви възможност да родите при нас предлагаме Ви услугата съхранение на стволови клетки, за да осигурите здраве за детето си и цялото семейство грижата за новородените може да бъде поета от детската консултация в болницата

Има ли действащ сключен договор между Център за асистирана репродукция и СБАЛ „Свети Лазар“?Още от създаването на Фонда за асистирана репродукция през 2009г. СБАЛ „Свети Лазар“ извършва процедури по асистирана репродукция с помощта на държавно финансиране.

Предварителни изследвания

Болница „Св. Лазар“ предлага пакетна цена, включваща следните предварителни изследвания:

Гинекологичен преглед Ултразвукова диагностика Кръвни и микробиологични изследвания Сондиране на цервикален канал Разширена спермограма

Стойността на пакета е 250 лв.

Вътрематочна инсеминация /IUI/

При IUI семенната течност на партньора/донора след специална обработка се поставя в маточната кухина на жената близо до фалопиевите тръби чрез специален тънък катетър.

С обработката на еякулата се цели селектиране на най-жизнеспособните и бързоподвижни сперматозоиди и елиминиране на атипични и мъртви сперматозоиди,на семенна плазма и левкоцити. IUI се провежда при естествен или стимулиран цикъл. Овариалната стимулация се проследява чрез ултразвукова диагностика и изследване на хормони. Извършва се няколко часа преди или непосредствено след овулацията.

Условия за осъществяване на IUI: -проходими маточни тръби; -овулация;

Индикации за извършване на IUI: – Умерено изразен мъжки фактор; – Цервикален фактор; – Овулаторни нарушения; – Наличие на антиспермални антитела; – Невъзможност за осъществяване на полов акт;

Успехът на IUI зависи от редица фактори: – възрастта на жената; -рецептивност на ендометриума; -етиология и продължителност на безплодието; – качество на репродуктивните клетки;

Класическо ин витро оплождане /IVF/

IVF е метод в асистираната репродукция ,който се прилага успешно в световен мащаб вече 38 години при изразен женски фактор /увредени,запушени или липсващи маточни тръби,ендометриоза,тазово-възпалителна болест,изчерпване на яйчниковия резерв,имунологични фактори/,при спермограма с нормални параметри или с леки отклонения от нормалните показатели,при стерилитет с неизяснен произход.

При класическо ин витро оплождане яйцеклетките се аспирират от яйчника и се оплождат в лабораторни условия от селектирани сперматозоиди на партньора/донора. Този метод е най-близък до естественото оплождане,защото целта е най-подвижния е жизнеспособен сперматозоид сам да оплоди яйцеклетката.

Оплождането се извършва в специална хранителна средапри температура 370С в инкубатор. След установени признаци на оплождане / наличие на мъжки и женски пронуклеус/,оплодените яйцеклетки се култивират в лабораторни условия до 5 дни – период за прецизно наблюдение и оценка на ембрионалното качество.

Ембриотрансфер може да бъде извършен на 2 ,3 ,5 и 6ти ден,когато ембриона е разделен съответно на: Ø 2ри ден – 2-4 клетки; Ø 3ти ден – 8 клетки /бластомери/; Ø-5ти и 6ти ден – стадий бластоцист

ICSI /Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид/

Броят на двойките с мъжки фактор на безплодие е съществен, дори се приема, че той превишава по честота женския фактор и е отговорен за повече от 50% от случаите на безплодие. Методите ICSI/IMSI възникнаха във връзка предимно с мъжкия фактор на инфертилитет. При този метод след механично и ензимно отстраняване на кумулусните клетки ,яйцеклетките се оценяват за степен на зрялост. Само зрели яйцеклетки се подлагат на инжектиране със сперматозоид.

Манипулацията се извършва с помощта на специална техника /микроманипулатор/ под микроскопски контрол. Инжектираните яйцеклетки се поставят в специална среда в инкубатор. На следващия ден се отчита оплождането.Култивирането е както при класическото ин витро оплождане- 2 до 5 дни. За високата успеваемост на метода от значение са редица фактори,но най-вече: Ø Опита,умението и прецизността на ембриолога при избора на най-жизнеспособния сперматозоид / със специфична подвижност,правилна форма и размери,без дефекти по основните му части- главичка,шийка,опашка/ Ø Съвременна,високоспециализирана апаратура,подсигуряваща бързина, точност и пецизност.

В ин витро лабораторията на болница „Св.Лазар“ оплождане на яйцеклетки по метода ICSI се извършва от квалифициран ,опитен ембриолог при използването на микроманипулатор INTEGRA 3- богат спектър от функции и характеристики,които го правят най-интуитивната механична система за микроманипулация ,която света някога е познавал. Всеки детайл на Integra 3 е насочен към една цел- да се гарантират възможно най-добри условия за ICSI манипулация.

При работа с репродуктивни клетки в лабораторни условия температурата и времето са от решаващо значение. Integra 3 е последно поколение микроманипулатор и предлага възможно най-доброто за бърз и лесен начин на използване-отделни джойстици за грубо и фино движение,фини вертикални,аксиални и ротационни движения,подобрена бърза настройка на микропипетите и възможност за бърза промяна в ъгъла на микроинжекторите в процеса на работа.

За поддържане на оптимална за репродуктивните клетки температура по време на работа Integra 3 предлага най-добрата до момента нова функция- постоянен топъл въздушен поток чрез отоплителна система TermosafeTM Индикации за прилагане на ICSI: – Ниска концентрация на сперматозоиди/Oligozoospermia/ – Нарушения в подвижността на сперматозоидите/Asthenozoospermia/ – Лоша морфология на сперматозоидите/Teratozoospermia/ – При липса на сперматозоиди в еякулата/Azoospermia/: ü MESA /Аспирация на сперматозоиди от епидидима/ ü TESA /Аспирация на спрматозоиди от тестиса/ ü TESE /Екстракция на сперматозоиди от тестиса/ – Диагностицирана лоша преживяемост на сперматозоиди – При наличие на антиспермални антитела – При пълна липса на оплождане в предходен IVF цикъл – След няколкократни неуспешни IVF цикъла

Инжектиране на морфологично селектиран сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката /IMSI/

Доказано е, че морфологията на сперматозоидите е най-добрия индикатор при оценка на мъжкия оплодителен потенциал. ICSI процедурата /инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката/ е разработена за случаите, свързани с мъжки фактор на безплодие. Точноста, с която се оценяват морфологичните изменения на сперматозоидите зависи от разделителната способност и увеличението на използваната оптична система.

Сперматозоидите могат да изглеждат морфологично нормални при увеличение 1000х, а в действителност при тях да се установяват различни структурни аномалии при по-голямо оптично увеличение./> 6000x/ За случаите с тежък мъжки фактор е разработена иновационната техника, която включва използването на инвертен светлинен микроскоп, оборудван с мощна оптика, подсилен чрез дигитална обработка на образа, с което се постига увеличение над 6000х, много по-голямо от това, с което се определя сперматозоидната морфология и се прави сперматозоидна селекция при ICSI процедурата /200х или 400х/.

Системата RI IMSITM, с която болница “Св.Лазар” разполага, позволява изпълнението на IMSI процедури за морфологичен скрининг с много висока степен на увеличение /до 7000х/ и в реално време, камера с висока чуствителност и висококонтрастни изображения, гъвкав софтуер за възпроизвеждане на изображенията и съчетаване с ICSI. Чрез системата RI IMSITM се прави подробна визуална оценка на сперматозоидната подвижност, морфологични и органелни характеристики.

Високото оптично увеличение позволява отчитането на сперматозоидни аномалии – вътреядрени вакуоли, които не биха могли да бъдат доказани чрез конвенционалните методи. Микроинжектирането на нормално изглеждащ сперматозоид, но с големи вакуоли намалява честотата на бременностите и увеличава ранните аборти.

Резултатите от редица изследвания показват, че степента на ДНК фрагментация е значително по-висока при сперматозоиди с големи вакуоли, а увреждането на сперматозоидната ДНК е вредно за репродуктивния изход. Индикации за прилагане на IMSI: ü Тежък мъжки фактор /тежка Oligoasthenozoospermia или морфология по Kruger под 4%/; ü Висока степен на ДНК фрагментация на сперматозоидите; ü Ембриони с лоша морфологична характеристика, установена в предходни IVF/ICSI процедури; ü Спонтанни аборти в първия триместър на бременността; ü Поредица от неуспешни ин витро процедури; ü Стерилитет с неизяснен произход;

Асистиран хетчинг /LAH/

Зона пелуцида /ZP/ е прозрачната обвивка на яйцеклетката, която при естествено забременяване спонтанно се разрушава преди имплантацията на ембриона в матката. Понякота тозе естествен процес е затруднен поради много твърда,поради много твърда или дебела обвивка на ембриона.

Асистираният хетчинг /AH/ се изразява в изтъняване или пробиване на зона пелуцида с цел подпомагане успешната имплантация на ембриона в лигавицата на матката.

Възможни са три начина на въздействие: ü Механичен – чрез специални микропипети; üХимичен – чрез въздействие с киселинен разтвор/тироиден р-р/ ü Лазер – чрез силно фокусиран инфрачервен лазерен лъч; В ин витро лабараторията на болница „Св.Лазар” се извършва асистиран хетчинг с лазерна система SATURN ACTIVE 5ТМ, осигуряваща по-бързо, по-лесно и по-безопасно изпълнение чрез последователно динамично позициониране,индикатор за размера на отвора с подмикронна точност и зона на изключване за максимална безопасност на ембриона.

Индикации за прилагане на асистиран хетчинг: ü напреднала репродуктивна възраст на жената (> 35 г.); ü високи нива на фоликулостимулищаия хормон (FSH); ü удебелена зона пелуцида (>13 µm); ü предишни неуспешни ин витро процедури (>2 бр.); ü при трансфер на размразени ембриони, поради вероятното втвърдяване на зона пелуцида; ü При замразяване на ембриони на стадии бластоцист;

 Замразяване /Витрификация/

Замразяване на репродуктивни клетки /сперматозоиди,яйцеклетки и ембриони/ се осъществява с цел съхранението им за неопределено дълго време без увреждане на тяхната жизненост и преживяемост.Към тях се добавят специални вещества /криопротектори/,които ги предпазват от увреждане при ниските температури, а съхранението е в течен азот при -196оС.

Замразяване на сперматозоиди – извършва се при следните случаи:

Съхранение на материал за донорска програма; Предстояща лъче- и химиотерапия /онкологични заболявания на тестисите/; При асистирани репродуктивни технологии,когато в деня на процедурата партньорът ще отсъства; При асистирани репродуктивни технологии,когато партньорът има затруднения с отделянето на семенна течност; При липса на сперматозоиди в еякулата /Azoospermia/ и прилагане на PESA /аспирация на сперматозоиди от епидидимиса/ и TESE /екстракция на сперматозоиди от тестиса/; По собствено желание;

Замразяване на ембриони се извършва при:

Овариален хиперстимулационен синдром и невъзможност да се осъществи ембриотрансфер в настоящия цикъл; Наличие на ембриони с добро качество след ембиотрансфера;  Запазване на фертилните способности за бъдещ период;

Съществуват два варианта за криопрезервация на ембриони- т.нар „бавно или програмирано замразяване“ чрез компютърно контролиран замразител със средна скорост на охраждане 1оС/3 мин. при използването на специални ,щадящи клетките криопротектори.

Витрификацията е другият, но все по налагащ се и успешен метод за криоконсервация. Това е процес на преобразуване на веществата в живите клетки до стъклоподобно аморфно състояние без образуване на кристали в резултат на много бързо охлаждане. Високата преживяемост на клетките при витрификация в сравнение с бавното замразяване се обяснява именно с отсъствието на увреждащото въздействие на ледените кристали. Витрификацията съчетава високо скорост на замразяване /около 23 000оС/мин./ и високи концентрации на криопротиктори. Витрификацията се прилага все по успешно и за замразяване на яйцеклетки,поради високото им водно съдържание и по-големия риск от формиране на ледени кристали при „бавното“ замразяване.

Витрификация на яйцеклетки се прилага при:

По-късно планиране на бременност и раждане; Преждевременно намаляване на яйчниковата функция; Фамилна обремененост за преждевременна менопауза; Oнкологични заболявания, преди лъче – и химиотерапия;

В болница „Св.Лазар“ метода витрификация се прилага чрез изпозването на уникална затворена система за витрификация и съхранение на яйцеклетки,ембриони и бластоцисти – CRYOPETTE ,Origio. Предимствата на системата са:

Изключва възможността за пряк контакт на репродуктивните клетки с течния азот и свързания с това риск от контаминации за разлика от отворените системи;

При тази методика скоростта на охлаждане е изключително висока поради: 

Много тънките стени на използваните специални крионосители; Изключително малкия диаметър на крионосителя /275мкм/ прави възможно използването на минимален обем среда /1-1,2мкм /, обезпечаваща бързия топлообмен. Донорски програми

 

От 8 години на територията на б-ца“ Свети Лазар“ е разкрита банка за донорски  сперматозоиди. Работим и с международна  криобанка с която имаме сключен договор.

От 3 години фунционира и такава за донорски яйцеклетки и ембриони. Лабораторията за ин витро оплождане има всички необходими разрешения за извършване на тази дейност от агенцията по трансплантация / ИАТ / и работи съгласно стриктните критерии разписани в Наредба 28.

От тази услуга могат да се възползват жени с т.н. „ изчерпан яйчников резерв“. Това са жени с напреднала репродуктивна възраст, с лош отговор на хормонална стимулация, преждевременна менопауза, наследствени заболявания, химио и лъчетерапия. Ако жената е без партньор тя може да използва донорни сперматозоиди за вътрематочна инсеминация или готови ембриони за ембриотрансфер.

В лабораторията работим със свежи яйцеклетки след синхронизиране на циклите на донора и реципиента. По-често се налага да се използват предварително замразени яйцеклетки- чрез метода на витрификация.

Донорите се подбират от пациентите по т.н. „фенотипни белези“. Анонимноста на дарителите е гарантирана и регламентирана в Наредба 28 на Министерството на здравеопазването.

Донори на яйцеклетки могат да бъдат всички жени м-у 18 и 34 години които отговарят на критериите за кандидатстване за дарители на яйцеклетки :

Поне едно живородено дете; Липса на фамилна анамнеза за наследствени заболявания; Отрицателни тестове за HIV HBV HBC и сифилис; Писмено съгласие заверено от нотариус;

В България акта на даряване е безвъзмезден ,но се заплащат някои разходи като : транспорт, хотелска част , отсъствие от работа ,пропуснати ползи и други.

При желание за донорство на генетичен материал можете да се обадите на телефоните на болницата. Ще бъдете насочени към менажера на болницата – Габриела Георгиева, а след това за събеседване с завеждащия сектора за асистирана репродукция – д-р Валентин Лачев и главния ембриолог на лабораторията – Светла Клисурска.

Цени

 

Услуга: Цена:  Анализ и обработка на семенни проби Спермограма 90 Разширена спермограма 300 ДНК фрагментация на сперматозоиди  150 TESE – екстракция на сперматозоиди от тестиса  900  PESA – подкожна аспирация на сперматозоиди от епидидима  800  Микробиологично изследване на еякулат  60   Асистирани репродуктивни технологии  Партньорска вътрематочна инсеминация 500 Повторна инсеминация / в същия цикъл/ 300 Донорска  вътрематочна инсеминация 500 Повторна донорска инсеминация /в същия цикъл/ 300 Използване на донорски сперматозоиди /при IUI,IVF,ICSI/ 450 Пакет за предварителни изследвания 250 IVF – при стимулиран цикъл 2800 IVF – при спонтанен цикъл 1600 ICSI – при стимулиран цикъл 3200 ICSI – при спонтанен  цикъл 2000 Асистиран  хетчинг 350 IMSI /морфологично селектиране на сперматозоиди 400 Репро-кюретаж с анестезия 220 Култивиране на ендометриални клетки 350 Кокултивиране на ембриони с ендометриални клетки 250 Пункция на фоликул 850 Замразяване и съхранение на продуктивни клетки   Замразяване на сперматозоиди и съхранение до 1година 350 Замразяване на ембриони до 3 бр. и съхранение до 1 година 300/бр. Замразяване на яйцеклетки  до 5 бр. и съхранение до 1 година 300/бр. ЕТ на замразени ембриони 500 Донорски програми   Програма с донорски яйцеклетки и ембриони до 7500 С финансиране от Столична община до 4000