Президент и премиер в словесна война

3
1252
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Бойко Борисов обвини държавния глава във „вероломно нападение“ срещу правителството. Който смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на Пеевски, той дължи отговори, коментира Румен Радев

В ескалация на задочния спор между двамата държавници премиерът Бойко Борисов охарактеризира атаките на президента Румен Радев по свой адрес като „вероломно нападение върху правителството без никакъв повод“.

„Считам, че един държавен глава, един президент на всички българи не е редно да дава такива оценки и да взема такава явна страна към неговата партия БСП… Ако иска да прави партия, да каже! В противен случай не е честно уж неутралната президентска институция да взима такава страна и да се насочва срещу едно правителство, демократично избрано, коалиционно“, заяви министър-председателят.

Борисов отрече да има бизнес с депутата от ДПС Делян Пеевски, като призова Радев, ако има данни за нещо такова, да ги предаде на прокуратурата.

„Сега разчитам, че ще извади всички разработки за тези месеци – и за контрабанда, и за какво ли не, и за Пеевски, – по които са работили през тези месеци, и да ги предаде в прокуратурата.“

Ако, разбира се, аз съм замесен – аз категорично казвам, че по никакъв начин не съм замесен, освен своята толерантност към опозицията, която и да е тя, ще отговарям за делата си. Категорично твърдя, че това не е вярно“, заяви Борисов на специално свикан брифинг, преди да отпътува за ежегодната Конференция по сигурността в Мюнхен.

Коментирайки думите на държавния глава, премиерът напомни още, че ДПС е единствената партия, която никога не е подкрепяла на избори ГЕРБ: „Само преди една година изцяло ДПС подкрепи президента Радев. Това са фактите, това не е клевета.“

Той допълни че може също да задава контравъпроси, например: „Колко струват изборите на президента Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата им? С Делян Пеевски ли го направи?“ – Виждате ли как гадно звучи? Сега той да дава пресконференция и да обяснява, това добре ли е за държавата? Според мен – не!“

Борисов не смята, че готвената среща ЕС-Турция у нас е „поднасяне на шербет“. По думите му: „Шербет“ – тук прозира малко, според мен, завист от това, че са се съгласили Европейският съюз и Турция да започнем преговори да се нормализират отношенията – това е само плюс за България. И да ти се даде такава възможност също – отчитат, че България е една стабилна държава.“

По-рано през деня Румен Радев окачестви като „груба манипулация“ споменаването в едно изречение на служители от президентската администрация и Пеевски, след като в интервю премиерът каза, че началникът на президентския кабинет Иво Христов навремето е работил за телевизия на депутата от ДПС.

„Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната безрезервна подкрепа от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори и на въпроси – имал ли е срещи и продължава ли да има среща с г-н Пеевски. Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“, каза Радев пред репортери при посещението си в Българската телеграфна агенция (БТА) по случай 120 години от създаването й.

Борисов, от своя страна, определи интервюто си пред Би Ти Ви като „изключително добронамерено към президентската институция“:

„Внимателно прегледах всичко, което съм говорил. В нито един пункт не съм обидил президентската институция, президента Радев и не съм си позволил да направя каквато и да е квалификация, освен да кажа, че заедно сме работили добре ти заедно би трябвало да продължим да работим за стабилността и успеха на България.

Много пъти за българските телевизии не се знае реалния собственик. Дори и на най-големите някой път. Ако са се почувствали засегнати, че съм казал, че зад Би Би Ти по това време е стоял Пеевски, а всъщност се окаже, че е г-н Манджуков – цялото ми уважение към него, той е оръжеен търговец от военнопромишления комплекс – също би трябвало да се зададе въпросът: „Как така от тази телевизия, този човек – на шефа на военновъздушните сили, ставайки президент, му става началник кабинет без достъп до класифицирана информация?“. Това нито е компромат, нито обида – елементарен въпрос.“

Президентът контрира, че не неговият екип е причина за напрежението между държавния глава и премиера. Като фактори за напрежението между „Дондуков“ 2 и изпълнителната власт Радев посочи пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, липсата на прозрачност в управленските решения и бетонирането на корупцията с новия антикорупционен закон.

Причина за напрежение между президент и министър-председател според него са също прекратената модернизация на въоръжените сили и създаването на парламентарна комисия, която да разследва процедурата за избор на нов изтребител.

„Аз съм горд, че имам интелигентни съветници, секретари, началник кабинет, но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща – пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет; скалъпената целенасочено парламентарна комисия за нови изтребители и грубите лъжи покрай нея; прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили; идеите за безкрайни концесии; липсата на прозрачност в собственост, в управленски решения, в харчене на финансови средства; бетонирането на корупцията с новия закон; внасянето на генерални промени в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане…“, изброи Радев.

Той заяви, че няма претенции към премиера за организираната на 26 март среща във Варна ЕС-Турция:

„Но е много важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет, а България – и аз това го чакам от премиера, да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор – за гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи.“

Източник: БНР