Постни лозови сарми по ориенталски

1
378
Добави коментар
Hristofer
Hristofer

Тънките и чаровни постни лозови сарми по ориенталски са адаптация на сармите с ориз и лозов лист, на чийто вкус отдавна сме свикнали. Разнообразието в днешната рецепта обаче е по две линии: от една страна добавяме свежест и баланс със специалното участие на изсушени зърна от касис. От друга страна кардиналната промяна във формата и размера превръща традиционното ястие в съвсем ново преживяване. Нашите сармички се приготвят с ориз, който не е бил предварително сварен, а само леко запържен. За това, за да може термичната му обработка, след овиване в лозовите листа, да бъде достатъчна, сармичките се правят особено тънички. Един слой от ориз, увит в едно лозово листо, е с дебелина на пръст. Така ароматите и вкусовите качества са още по-наситени и всеки продукт се усеща в баланс с останалите при всяка хапка.

Рецептата ни ще ви покаже не само как да си приготвите постни лозови сарми по ориенталски, но и как да разнообразите менюто си по време на тежките Великденски пости. Имайте предвид, тя ни е препоръчана и обяснена от постещ вегетарианец. Ако тези сармички са спечелили него, значи задължително трябва да намерят място на постната ви трапеза.

Как да преживеем постите?

Постенето е предизвикателство винаги. Дори за тези от нас, които преминават през този процес по два пъти всяка година. Дори и за тези от нас, които са се отдали на веганство и това е част от ежедневието им. Проблемът не е в липсата на хранителни продукти, вещества или вкусове. Напротив, всички необходими за организма вещества, минерали, витамини, протеини и т.н. биха могли да бъдат ежедневно набавяни с изцяло растителни продукти. Трудността при поста и веганството е в постигането на разнообразие. Дори и най-полезната храна спира да бъде ползотворна, ако е единствената в менюто ни. В крайна сметка, грудки, чия и картофи могат да ни доставят удоволствие за седмица, най-много две. След това храненето се превръща в досадно задължение, а не в удоволствие. И тогава вече липсата на разнообразие може да се окаже не само неприятна, но и вредна.

За това в рецептата ни за постни лозови сарми по ориенталски подчертаваме познати продукти с интересни и нови вкусове. В случая това са хрупкавата консистенция на кедровите ядки и сладкия привкус на сушен касис. С тези две интересни допълнения обикновеният ориз става лакомство.

Забележка при приготвянето на постни лозови сарми по ориенталски

В рецептата сме използвали две специфични съставки, които са характерни за ориенталската кухня: pul biber (пул бибер) и domates salçası (доматес салчасъ). Тези две съставки се откриват трудно на българския пазар. Ако обаче живеете в някой от близките до южната ни граница градове, вероятно бихте могли да откриете и двете специфични съставки в местно пазарче, гаражно магазинче или складче, зареждащо стока директно от Турция. Ако живеете в София – една малко по-щателна разходки из Женския пазар би следвало да ви свърши работа. Ако все пак предпочитате да разчитате на познати продукти, които откривате в шкафовете в кухнята, тук може да разберете особеностите на продуктите и нашите предложения с какво да бъдат заменени:

Пул бибер

Както и името подсказва, пул биберът е вид пипер. По-конкретно, това е лют червен пипер. Спецификата при него са лютите чушки, от които се получава (чрез ситно нарязване или накълцване). Лесно може да бъде заменен с обикновен лют червен пипер. Или още по-добре: с домашен лют червен пипер. Ако ви се намира леко изсушена червена люта чушка, може просто да я наситните (нарежете на ситно), като внимавате да изчистите семките. В краен случай, свежо червено чушле също ще свърши работа.

Доматес салчасъ

Отново няма да ви изненадаме, доматес салчасъ всъщност е много наситена доматена паста. За тези от нас, които имат спомен от много разпространените в кухнята на всяка домакиня продукти от “едно време”, може да имат предвид, че доматес салчасъ много силно напомня на старата доматена салца.

Доматес салчасъ има много наситен доматено-кисел вкус. Може да се замени с откриваемата във всеки супер маркет доматена паста в консервичка. Или с много сгъстен концентриран домашен доматен сос. Внимавайте при употребата на концентрирани продукти на доматена основа. Нашият съвет е, за да се застраховате срещу киселинен вкус, винаги да добавят поне по една малка щипка захар към доматените пюрета и пасти. Захарта ще убие киселинността.

Ако разполагате с пиперкова паста (biber salçası) и обичате люто, може да замените половината количество доматена с паста с пиперкова паста. Но се стремете да запазвате посочените пропорции.

Последна особеност на всички ориенталски рецепти:

Пригответе се за продължително и упорито кълцане на ситно. В ориенталската кухня почти всички съставки – зеленчуци, подправки, меса и т.н. се режат на много ситни и дребни парченца. От една страна този процес е малко изтощителен и досаден, по време на готвене. Но от друга – по някакъв вълшебен начин ситно накълцаните продукти позволяват по-успешно смесване на вкусовете. Всяка съставка и подправка спира да бъде себе си и се превръща в комбинацията от всички налични продукти едновременно. Това е магията на готвенето.

Другите ни рецепти за сарми:

Постни лозови сарми с праз

Зелеви сарми със стафиди и сини сливи