Сочно печено пиле с картофи и сос от червена пиперка

18
522
Добави коментар
mirna1984
mirna1984

Филип Спасов е един млад, но много талантлив готвач, който прави чудеса с храна. Защото, за да стане едно ястие вкусно, трябва да избираш подходящите продукти, да слагаш точните подправки, да ги приготвяш по най-добрия начин и да влагаш сърце в това, което правиш. Нали знаете, че когато готвим с любов, нещата стават по-вкусни. Филип определено е от онези готвачи, за които кулинарията е начин на живот. Той е завършил в Париж хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт във високата гама. Работил е в парижкия хотел Ritz, както и в хотел Le Meurice, който е един от 7-те Паласа в Париж и от малкото хотели с три звезди „мишлен“. И тъй като камъкът си тежи на мястото, преди време Филип се връща в България, за да приготвя уникално вкусните си ястия за нас. Той е готвач в Bistro Europe, град Варна. Днешното предложение от него е за сочно пиле + няколко съвета как то да стане неустоимо.

***

Най-често срещаните проблеми с готвенето на пиле са, че винаги излиза сухо и недостатъчно сочно. В тази рецепта е представена една от техниките, за да предотвратите това.

Друг начин е, когато готвите цяло пиле, да не го готвите върху сол, тъй като тя извлича влагата, а с малко вода, кубче бульон (пилешки) и малко вино в тавата. Важно е да втриете в пилето малко олио или масло с малко бульон, това ще допринесе до хрупкава кожа.

Покрийте всичко това с алуминиево фолио за около час, след което сложете фурната си на максимум и на функция грил. По този начин ще получите сочно пиле с хрупкава коричка. Би трябвало грилирането да отнеме между 5 до 10 мин., следете го до желания тъмно златист цвят.

Не купувайте скъп зехтин за готвене, няма смисъл и губите всичките му качества. Не казвам да купувате лош зехтин, но скъпият го оставете за салатата.

Съставки за 4 порции:

4 пилешки филета (с кожата по възможност)

600 гр. картофи (големи и сухи – тези, които са най-често с пръстта)

200 гр масло (100 за пилето и 100 за картофите)

400 гр червени чушки

75 мл зехтин

1 с.л. захар

2 кубчета пилешки бульон

1 звезден анасон (за хората, които не обичат мириса на анасон, може и без)

По вкус чубрица

По вкус сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Направете 3 малки разреза върху пилешкото филе, след което го намажете с масло, малко от кубчето с пилешкия бульон и чубрицата.

Разпънете на кухненския си плот малко стреч фолио (прозрачно) и увийте пилето. Стегнете го здраво, за да няма никакъв въздух и пробийте 4 малки дупки отдолу.

Обелете картофите и ги сложете във вода. Нарежете ги на едри кубчета, около 1,5 см всяко или направете като мен и си купете сверична лъжица за плодове (като на снимката) и просто си направете крокети.

Сложете тези кубчета под течаща вода, за да измиете нишестето. В широка тенджера сложете картофите, 1 кубче пилешки бульон и 100 гр. масло. Прибавете толкова вода, така че картофите да са покрити на 3/4, не изцяло! Върху тях положете пилето и всичко това покрийте плътно с алуминиево фолио. Гответе на бавен огън около час.

В това време нарежете пиперката и я запържете с малко зехтин, сол, захар и звездния анасон. След около 5 минути добавете малко вода и варете докато пиперът омекне.

Блиндирайте го с блендера и ако желаете го прекарайте през сито, за да се получи фино пюре (сосът ви е готов, ако е леко бистър, сложете го обратно на котлона, за да се сгъсти).

Когато извадите пилето и картофите, ги сложете в хладилника за 30 мин., за да изстинат и да се стегнат (хубаво е да махнете стреч фолио от пилето и да го изсушите с хавлия).

Всичко е готово за вашите гости или вашето семейство. Когато трябва да го сервирате, загрейте малко зехтин и точно преди да почне да пуши, сложете пилето с кожата надолу (ако сте забравили да направите разрезите върху пилето, сега също е удобен момент).

Когато цветът на филето или на кожата са златисти, го обърнете и сложете картофите в същия тиган (ако е прекалено малък, използвайте друг).

Сотирайте картофите в малко зехтин до златисто. Когато стигнете златисто жълт цвят, ги отделете на попивателна хартия.

След като извадите пилето от тигана, го оставете настрани, за да си почине 5 мин. По този начин му давате време да се отпусне и да стане още по сочно (през това време можете да сложите картофите по чиниите, заедно със соса.)

Разрежете пилето на две по диагонал и го сложете върху картофите (или си измислете собствен начин за ефектна презентация).

Желая ви добър апетит !