Какво има в готовите козунаци за Великден

4
413
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Тази година не открихме синтетични багрила, но продължава изобилието от Е-та и заместители, показва сравнителният тест на „Активни потребители“

Боите за яйца, козунаците, агнешкото и ранните зеленчуци са сред хранителните стоки, чието качество се коментира най-много преди Великден.

Преди шест години изследване на „Активни потребители“ установи в козунаците наличие на синтетични жълти багрила, придаващи „апетитен“ цвят вместо яйцата. Тази година от организацията отново правят сравнителен тест на фабрично произведените великденски сладкиши, често рекламирани като „домашни“ и по „бабина рецепта“.

Виж още: Съвети за вкусни домашни козунаци

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от различни търговски вериги и Женския пазар в София. Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, а анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория.

Традиционната рецепта

варира в различните региони на страната, но основните и задължителни съставки на козунака са: брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин / свинска мас) и мая. Допълнително се влагат локум, стафиди или други плодове, ядки, мармалад и пр.

Както е видно, козунаците се правят от няколко евтини и широко разпространени суровини, но въпреки това повечето производители някак си са успели да спестят дори от тях, констатират от „Активни потребители“. Таблицата с резултатите по-долу показва, че кравето мляко липсва в 11 (от общо 16) марки, като шампион по пестеливост е т.нар. „Гранд Козунак“, където производителят е спестил също така мляко и яйца (или друг техен заместител), като обаче не е пропуснал множество други добавки и химикали.

Виж още: Рецепта за плетен козунак

Икономисването на класическите съставки води до добавяне на средно по две „модерни“, индустриално произведени суровини като сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. За да се намали себестойността на изделието се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Особено смущаващо според „Активни потребители“ е добавянето на суроватка – един по същество отпадъчен продукт, чиито свойства са много различни от оригиналната съставка, млякото. Заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, което става за сметка на качеството.

Добавянето на технологични химикали (Е-та) 

е в пряка връзка с използването на нискокачествените суровини и заместител. Във всяка търговска марка козунаци се съдържат средно шест добавени Е-та, предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители – все химия, която отсъства от домашните рецепти.

Виж и други рецепти за козунак в Kulinaria.bg

Жълтата боя татразин (Е102), установена при две от седемте изпитвани марки в предишното изследване, вече не се използва в проверените сега изделия, но това не означава, че производителите са се отказали от навика си.

Както се вижда от таблицата, при 10 (от общо 16) марки вече се влага естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Макар че съвременните индустриални козунаци са много по-евтини и трайни от домашните, от „Активни потребители“ препоръчват тази година да си ги приготвим сами.

Кварталните пекарни също са вариант, но цената за козунаците на майстора хлебар/сладкар вече надвишава неколкократно най-евтините алтернативи. Експерти са категорични, че при използване на истински качествени съставки стойността не пада под 10 лв. за килограм.

Ето и подробната таблица от изследването на „Активни потребители“, където проверените марки козунаци са подредени низходящо според цената за килограм:

Източник: „Активни потребители“