Какво се случва с “арестуваните” биткойни ?

2
170
Добави коментар

Черни пазари

От ранните им дни криптовалутите се свързват от много хора с черни пазари и незаконни дейности. Функцията на Bitcoin, която позволява да се извършват директни плащания от една страна в друга без участието на финансови институции също е използвана като начин да се избегне институционален контрол и да се извършват незаконни сделки.

Прочетете още: “BITCOIN CASH: КАКВО ОБЯСНЯВА РАСТЕЖА ПРЕЗ АПРИЛ“

Неотдавнашно проучване на Университета по технологии в Сидни (UTS) установи, че приблизително една четвърт от потребителите на Bitcoin и половината от Bitcoin сделките са свързани с незаконна дейност.

От друга страна, имайки предвид, че има почти 28.5 млн. Bitcoin портфейли, които притежават повече от 0.001 БТК, а много потребители притежават няколко портфейла, мащабът на това явление е значително намален.

Независимо от това, факт е, че много незаконни дейности се извършват с помощта на криптовалутите. Макар че изглежда доста лесно да се извлече фиат сметка или подходяща парична наличност, естеството на криптовалутите прави този процес много по-сложен. Нека да анализираме някои случаи, при които държавните власти са заловили крипто активи поради незаконни дейности.

Международните органи не се опитаха да прескочат този въпрос. Европол неотдавна призна, че три до четири милиарда паунда в Европа се перат през криптовалути.

Изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт подчерта, че:

“Постъпленията от престъпна дейност се превръщат в Bitcoins, разделени на по-малки суми и дадени на хора, които като че ли не са свързани с престъпниците, но действат като мулета. Тези мулета след това превръщат Bitcoins обратно във фиатни пари, преди да ги върнат на престъпниците “.

Пътят на коприната – Silk Road

В този сложен сценарий международните прокурори реагираха, като извършиха важни полицейски операции. Една от най-известните операции бе извършена през октомври 2013 г. със затварянето на Silk Road .

Silk Road беше уебсайт, който функционира като онлайн черен пазар за продажба на богат набор от незаконни вещества и използва Bitcoin за уреждане на сделките между потребителите на сайта. След две години разследване Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) арестува основателя и конфискува над 170 000 биткойна, които по това време съставляваха около 1,5% от всички биткойни в обращение.

Затварянето на “Пътят на коприната” не беше единствената дейност, извършена от международните органи за борба срещу незаконните пазари около криптовалутите. През ноември 2014 г. полицията в Хесе, Германия, заедно с Европол и ФБР, работеха срещу незаконните онлайн магазини Hydra и Silk Road 2.0, които също се занимаваха с продажбата на наркотиции други нелегални услуги и стоки.

Според правоприлагащите органи тези магазини са били използвани от приблизително 150 000 души, които всеки месец купували наркотици на стойност милиони евро, използвайки биткойн. Тази операция доведе до изземването на 126  броя биткойни от собствениците на уеб сайтовете.

Български случай

Но може би най-впечатляващата операция на международните власти е направена на 19 май 2017 г. от българската полиция с подкрепата на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Съвместните сили спряха организирана престъпна група, която набираше корумпирани митнически служители в много европейски страни с цел да проникнат в компютъризираните митнически системи и да избегнат плащането на данъци.

Нарушителите избират Bitcoin като начин за инвестиране на парите, резултат от дейността им, като се има предвид, че те са доста трудни за проследяване. В резултат на полицейското разследване е заловен впечатляващ брой от 213,519 биткойна.

Аукциони за криптовалути

Изземването на криптоквалути е все повече резултат от международни разследвания, като примери за тази мярка са предприети в много страни, включително САЩ, Германия, България и Великобритания . Националните органи започнаха да мислят какво да правят с иззетите монети. САЩ бяха едни от първите страни, които се обърнаха към проблема и започнаха да организират търгове, продаващи присвоените криптовалути.

Службата (USMS), федерална правоохранителна агенция в Министерството на правосъдието на САЩ търгува с различни партиди биткойни, заловени от различни държавни органи. Една от най-скорошните продажби е проведена на 11 януари 2018 г., където USMS търгува общо 3 813 биткойна в три различни партиди съответно от A) 2 500; В) 500; C) 813.

Като се има предвид стойността на Bitcoin при приблизително 11,500 USD в заключителния ден на аукциона (19 януари), резултатът отпусна приходи на държавата в размер на приблизително 44 млн. долара. По същия начин в Германия авторитетът на държавата Хесен се надява да спечели милиони от продажбата на 126 конфискувани биткойна.

Какво ще кажете за България? Според изчисленията стойността на 213 000 заловени БТК би била достатъчна, за да се изплати една пета от националния дълг на България. Понастоящем пропорцията ще бъде малко по-различна, тъй като дългът на страната е около 16 милиарда долара, а стойността на иззетите БТК ще бъде около 2 млрд. долара.

Днес обаче не е ясно дали властите наистина притежават тези монети. Ръководителят на Специалната прокуратура Иван Гешев наскоро заяви , че прокуратурата и Министерството на вътрешните работи не са задържали никакви биткойни.

Борбата срещу злоупотребите със средства за финансиране на черни пазари и незаконни дейности ще свърже още повече дейността си с използването на криптовалути. Предвид изключителната бързина, чрез която криптовалутите могат да бъдат премествани между портфейли, държави и континенти, би било необходимо и по-силно сътрудничество между международните органи за провеждане на специални операции и разсследвания.

Задържането и аукционирането на криптовалути в случай на потвърдена незаконна употреба може да бъде силно възпиращо средство за престъпни потребители, а в някои случаи и добър източник на приходи за държавните органи.

Еднородността между различните международни органи по отношение на подхода към тръжните процедури би могла да бъде желателно развитие, за да се гарантира справедлив и прозрачен процес около преразпределението на активите в криптовалути. Строгият процес на идентифициране би могъл да гарантира, че участниците не са свързани с незаконни дейности и за да се избегне възобновяването на процеса.

Можете да се абонирате за нас в Twitter и да харесате нашата Фейсбук страница.

Посетете нашият онлайн магазин. Приемаме заплащане и в криптовалути !

Прочетете повече за онлайн допълнителните доходи от нашето меню “Допълнителни доходи”. Представили сме няколко проекта, които сме изпробвали лично и с радост ви ги препоръчваме.