И на юпитерианската луна Европа има гейзери!

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 14 Май 2018

Посещения: 21

14 май 2018 г. 18:20 ч. Нови открития от юпитерианската луна Европа – оказва се, че тя, подобно на сатурновата Енцелад, също изхвърля струи вода от подповърхностния си океан в космическото пространство. Откритията са публикувани в онлайн вариант на страниците на сп. Нейчър днес, на 14-ти май [1]. 

Изненадващо, откритията не са направени от съвременната автоматична междупланетна станция „Джуно“, която изучава Юпитер от 2016-та година досега, а от предишната станция „Галилео“, която работеше в околоюпитерианска орбита между 1995 и 2003 година. Повторен анализ на старите данни от инструментите на „Галилео“ показват, че Европа има свои собствени гейзери.

През 2013-та и 2016-та година телескопът „Хъбъл“ откри за пръв път данни за водни струи от Европа, но учените в началото бяха силно скептични. Едва през 2017 година екип учени от Мичиганския университет решиха да се поразровят и да проверят дали в данните от „Галилео“ няма случайно измервания, които изследователите са пропуснали, но днес могат да се разтълкуват като показателни за гейзери. И да – оказва се, че автоматичната станция е минавала периодично през водните струи, а учените първоначално не са разбрали!

Новината е повече от добра. НАСА вече планира мисията „Европа Клипер“, която ще лети до юпитерианската луна през следващото десетилетие. За съжаление поради бюджетни и политически проблеми още не е ясно със сигурност дали ще бъде направен спускаем апарат, който ще е в състояние да излети навреме. Но сега, след като се знае, че Европа периодично изхвърля водни струи, може да не се налага да се стига чак до повърхността и да се дълбае във вътрешността, докато се стигне до океана. Гейзерите предоставят материал, който ще може да бъде анализиран, а инструментите на „Европа Клипер“ са специално предназначени да могат да го уловят и подложат на изследвания. 

 

Юпитерианската луна Европа, заснета от „Галилео“ в края на 90-те години. Image credit: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute