Увеличение на цените на природния газ, парното и топлата вода от юни

1
162
Добави коментар

Природният газ, токът, парното и топлата вода ще поскъпнат от юли – прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Иван Иванов присъства на среща на председателите на енергийните парламентарни комисии на страните от ЕС в София. Срещата е част от българското европредседателство.

На днешната среща бяха дискутирани два основни проблема – високата цена на природния газ в Източна Европа спрямо Западна и липсата на различни източници за доставка на синьото гориво. По изчисления на Брюксел Европейския съюз плаща за внос на енергийни горива близо половин трилион евро всяка година. България е сред страните, които внасят над 90% от природния газ у нас от един източник – Русия.

Именно поскъпването на руския газ е и причина за исканото ново увеличение на цените от 1 юни. Заради него държавната „Булгаргаз“ настоява за поскъпване на газа от близо 16%. Това от своя страна ще увеличи както цените на стоките и услугите, така и на топлата вода и парното.

Какви са очакванията на енеригйния регулатори и как коментира ситуацията представителят на Европейската комисия на срещата:

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Естествено ако цената на суровия петрол се задържи на тези нива, това води до поскъпване първо на течните горива, което всички български потребители на бензин и дизел го констатират когато зареждат своите автомобили, но заедно с това ще се повиши цената на природния газ за тези дружества и крайни битови потребители, които консумират природен газ директно, както разбира се и цената на енергийните продукти на когенерациите – българските топлофикации, които произвеждат топлинна и електрическа енергия.

Катарина Сиков-Магни, Генерална Дирекция „Енергетика на ЕК“: Ние все още сме зависими в значителна степен от един източник на доставка на природен газ, което води до по-високи цени за потребителите както за гражданите така и за бизнеса. Даваме си сметка, че ако този регион има достъп до природен газ на сравними цени с тези в Западна Европа, могат да се спестят 4 млррд. евро годишно.

Иван Иванов каза още, че в случай като този с висока вносна цена, енергийният регулатор не може да направи нищо, освен да увеличи и местните.

Енергийният министър е в Русия, за да посети ядреното изложение „Атомекспо“. Днес, пред журналисти тя заяви, че ресорното й министерство е готово до края на седмицата да внесе предложение в Народното събрание за възобновяване на строителството на АЕЦ Белене.

Едва след това може да се търсят и инвеститори за проекта. Специална покана ще бъде изпратена на френската компания „Арева“, която е препотвърдила интереса си към проекта. Към момента към централата интерес проявяват още от най-голямата китайска ядрена компания и от Европейската инвестиционна банка.