Експерт от БАН: Тестовете за децата от детските градини нямат грешни отговори

1
125
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В скрининг тестовете, които МОН се готви да въведе за малчуганите в детските градини от тази есен, грешни отговори няма. Това заяви авторът доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението и човека на БАН в ефира на bTV. 

По думите й, различните решения, предлагани от децата, ще носят различни точки за познавателното развитие. Скалата била разработена след изследване с 6000 деца, по модел използван в много западни страни.

”Тестът няма да влияе върху приема в училище, а ще насочва учителите от забавачките към тези от възпитаниците им, които имат определени дефицити.Като цяло, целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали и използва бъдеще и минало време и т.н.”, категорична бе доц. Трифонова.

”Ако дадено дете има специални образователни потребности, то механизмът по отношение на него е коренно различен”, подчерта Васил Николов – председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. По думите му няма проблем тестовете да са по желание и да се използват в забавачките, но не бива да се допуска резултатите или даже участието да се обвързват с приема в училище.