УСПЕХ: Китайската стартъп компания УанСпейс изстреля своята първа ракета!

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 17 Май 2018

Посещения: 24

Кадър от днешното изстрелване на ракетата „OS-X“. Photo credit : OneSpace

17 май 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Днес е важен ден за китайското космическо предприемачество, след като стартъп компанията УанСпейс проведе своето дебютно изстрелване на ракета! Това бе първият полет на ракета, разработена от китайска частна компания. 

Полетът беше проведен в 02:33 ч. българско време от тестовия космодрум на компанията в северозападен Китай. Скоростта на ракетата надхвърли пет пъти тази на звука, а достигнатата височина бе 40 километра – почти половината път до космическото пространство. 

Изстрелването първоначално беше оповестено, че ще се случи през месец юни, така че ранният старт няма как да не ни изненада. Въпреки това частната китайска космическа индустрия се развива доста бързо. И все пак тя ще трябва доста да наваксва – американската космическа компания СпейсЕкс е основана през 2002 година, а Блу Ориджин – през 2000 година. Днес и двете фирми изстрелват възвръщаеми ракети и полезни товари срещу заплащане, но „разцветът“ им се случи съвсем наскоро. За разлика от тях китайската компания УанСпейс е основана през 2015, а днес сме свидетели на първия старт – едва три години след положеното начало! 

УанСпейс обаче се цели в различен тип пазар от този на СпейсЕкс, така че двете компании не са в пряка конкуренция. СпейсЕкс изстрелва големи спътници с „Фолкън 9“, а скоро ракетата ще трябва да започне да превозва и хора. УанСпейс иска да изстрелва по-малки товари, но на много по-ниска цена. Днешният полет на ракетата „OS-X“ бе суборбитален, а до края на годината очакваме дебюта на малката орбитална ракета „OS-M“. Според УанСпейс цената на изстрелване на 1 килограм полезен товар ще възлиза на $10 000 долара, много по-малко от това, което изискват западните комерсиални компании. Ракетите на китайския стартъп са с изключително просто устройство и разчитат на твърдогоривни двигатели. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/