‘Лагерен огън’ в Австралия на повече от 20 000 години?!

1
124
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Учени са открили лагерен огън със стотици запазени артефакти около него в малка пещера в планинската верига Хамърсли, Западна Австралия. Интересното в случая е възрастта на находките – между 20 000 и 32 000 хиляди години!

Всички останки потвърждават предположението на експертите за ‘лагерен огън’ – пепелта в огнището, костите от кенгуру, както и каменните инструменти, разпръснати в пещерата. Според ABC News откритите до този момент артефакти са стотици. Всъщност те били толкова много, че на изследователският екип се наложило да използва предимно малки градински инструменти, за да не повреди останките.

пещерата, в която са открити артефактитеСнимка: www.abc.net.au

Експертите са на мнение, че става дума за осем до десет членно семейство аборигени, прекарало известно време във въпросната пещера. Мястото е открито преди повече от десетилетие, но проучването му започнало едва през последните години.

Снимка: www.ancient-origins.net

В изследователския екип си сътрудничат австралийски учени, представители на минната компания, собственик на земята (BHP Billiton Ltd) и местни жители. Д-р Майкъл Слак, ръководител на групата и директор на Австралийската археологическа асоциация споделя в интервю следното:

‘С екипа ми открихме древно огнище и съдейки по дълбочината му и намиращите се в близост камъни, смятаме, че то е на поне 20 000 години. Но това, което ни изненада бе фактът, че в огнището освен 20-те сантиметра пепел, открихме и няколко запазени парчета въглен, които, разбира се, ще бъдат подложени на радиовъглеродно датиране.’

д-р Майкъл СлакСнимка: www.abc.net.au

Учените са на мнение, че каменните инструменти най-вероятно са били използвани за приготвянето на месо.

‘Ще изследваме намереното под микроскоп, за да научим повече за него. Трябва само да погледнете към земята в тази пещера и ще откриете стотици, каменни парченца, които някога са били част от инструменти – нещо изключително рядко за района! До този момент сме изследвали и други пещери, но без резултат. Невероятно е, че имаме възможност да се докоснем до част от миналото на аборигените, населявали тези земи преди десетки хиляди години!’ – допълва д-р Слак.

Стефани Вик, археологСнимка: www.abc.net.au

част от откритите каменни артефактиСнимка: www.abc.net.au

След проведени анализи, едни от най-старите инструменти в пещерата са датирани на възраст от около 32 000 години, което я превръща в едно от най-древните места в района, известни на човека. Според експертите тя е била използвана предимно по време на последната ледникова епоха. Това от своя страна означава, че е изключително ценна от археологическа гледна точка и както Слак споделя:

‘…като се има предвид размера на Австралия и броя на местата, за които знаем, че са били обитавани преди повече от 10 000 години, да открием нещо подобно е сензационно събитие. Важно е подобни места да бъдат изследвани и разбрани, защото чрез тях ще научим повече за историята на тези земи и древните им обитатели!’