Парапсихология – новото име на магията

10
267
Добави коментар

Парапсихологията се занимава с натрупването, систематизирането и анализирането на информация за т.нар. пси- явления, механизмите чрез които те са свързани с човешката психика или в психиката на други живи същества. 

Също така се занимава и с експериментални  изследвания с цел да се изясни същността на пси-явленията и да се разработят методи за практическото им използване от широк кръг хора. Нейн аналог е трансперсоналната психология.

   

Исторически, парапсихологията възниква в резултат на опитите да се разгледа от научна позиция магията, т.е. окултното наследство на човечеството, а и да се изучават отвъд суеверието различни явления,  свързани с особености на човешката психика (понякога и на животинската такава), възприемани като необясними. 

За съжаление парапсихологията все още не е успяла да си извоюва място сред официалните науки в редица държави. Причините за това са много.  

На първо място е огромният брой шарлатани, които се надяват да изкарат пари от експериментите за изучаване на паранормалното.  

Не е малък и броят на хората с психична увреда, които без да осъзнават проблемите си, решават, че са специални, че са магове или подобно и не търсят компетентна психиатрична помощ.  

Разпространението на суеверията сред хората е още един проблем пред изследователя.  

   

Тъй като към момента парапсихологията не е докрай извоювала мястото си като наука, това води до отсъствие на какъвто и да е контрол върху лицата, наричащи себе си парапсихолози.  В повечето случаи те са некомпетентни и единствената причина да се обявяват за парапсихолози, е финансовата, а не стремеж да реабилитират реномето на парапсихологията в научните среди. 

Всичко това спъва сформирането на стабилна основа, върху която да се стъпи, за да се изучават реално случващи се пси-явления и пречи на опитите да се създаде наука, базирана на достоверност. 

В крайна сметка към днешна дата има огромен брой опити за научно изследване на пси-явленията. Поради горе-споменатите проблеми с утвърждаването на парапсихологията като наука, понастоящем е създаден огромен архив от способите на мошениците за фалшификации и спекулиране с доверието на хората, който със сигурност ще стане неразделна част от парапсихологията, ако тя успее да се утвърди като наука. За да се случи това е необходимо да се продължи с отсяването на спекулациите, докато не се постигне сериозно изучаване на пси-явленията.

В следващия материал ще бъдат разгледани по-подробно пси – явленията.