Пилотите на МИ-17 са били много опитни

1
115
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Техническа неизправност е най-вероятната причина за трагичната катастрофа на военния хеликоптер Ми-17 в понеделник вечерта край Пловдив, при която загинаха командирът на екипажа кап. Стоян Неделчев и помощник-пилотът кап. Пламен Панталеев.

„Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководено от Военно-окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място и извършваха оглед. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка“, заяви във вторник сутринта говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.

Същото мнение изразиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и о.р.полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в щаба на ВВС.

Машината падна буквално за 3 секунди около 20.30 часа в понеделник на 500 метра от терминала на гражданското летище в Пловдив и избухна в пламъци. Веднага на място беше изпратен екип пожарникари.

При катастрофата оцеля единствено третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, който сам излязъл от хеликоптера след падането му. Той е приет в стабилно състояние в пловдивската болница „Св. Георги“, а впоследствие е транспортиран до Военномедицинска академия с травма на крака и счупени ребр

И двамата пилоти са били с били с голям опит

„Двамата пилоти са опитни. Единият е с над 600 летателни часа, другият – с над 500 летателни часа”, обяви още снощи военният министър Красимир Каракачанов.

Разбилият се Ми-17 е в състава на нашите ВВС от октомври 1989 г., като е бил ремонтиран през 2016 г. в „Терем-Летец“ в София.
 

Полетът, при който се случи трагедията, е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 метра. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Никой от предишните екипажи, летели с нея същия ден, не е съобщил за технически проблем.

„Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително“, коментира министър Каракачанов, добавяйки, че „много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости“.

Пламен Пантелеев
–––––––-

По информация от Министерството на отбраната капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 – Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен е, с две деца.

Стоян Неделчев
––––––––––

Вторият загинал е капитан Стоян Неделчев. Той е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 – Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен е, с две деца.

Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен. Оказана му е медицинска помощ в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия – София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен.
 

Разследващите правят оглед 

Във вторник се прави втори оглед на мястото на инцидента. Заради катастрофата всички полети по авиобазите у нас са спрени до второ нареждане.

„Тук има една поредица от некомпетентности, която започна да се натрупва с годините, която не е отчитана от хората, които взимат решения. Когато летят 20 вертолета, те влизат за ремонт във военно-ремонтния завод, там хората поддържат високо професионална квалификация и когато този процес го прекъснеш за 10 или 15 години и в заводите включително – навсякъде нивото на компетентност рязко спада“, коментира във вторник о.р.полк. Любен Лозанов пред БНР.

По думите му „на тази височина, от това, което до момента казват очевидците, но фактът, че двигателите са работели, може да говори само за проблем с опашния винт при това завъртане, което е довело до разбалансиране на вертолета и падането му“.

„Комисията е тази, която разследва и ще има цялата информация. Това, което казвам е на базата на опит в тази сфера“, подчерта той.

Полковник от резерва Лозанов обясни още, че има регламент, според който са оказани техническите ресурси на техниката на ВВС – кога влизат на ремонт, при какви условия излизат: „Общото нещо е, че навсякъде, включително и във военно-ремонтните заводи, нивата на компетентност са слезли доста ниско, следствие на това, че те не работят пълноценно и ги напускат най-добрите им работници.“