Италия ще брои ромите крадци и просяци, после ще ги депортира

1
81
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ДРУГАТА ДЕМОКРАЦИЯ
Италия ще брои ромите крадци и просяци, после ще ги депортира
Вътрешният министър Матео Салвини обяви преброяване на ромските общности, което след това ще даде основание да изгонят всички роми с чуждо гражданство и без нужните документи.

19 Юни 2018 22:06
0

принтирай

|

текст

Крайно десният вътрешен министър на Италия Матео Салвини обяви плановете си да преброи ромските общности и да депортира тези, които нямат законово право да живеят в страната.

Лидерът на „Северна лига“ представи плана си за преброяване на ромите по национална телевизия. 

По думите му ромите – имигранти в Италия, от Румъния, Албания и България са поне половин милион. Според официалната статистика ромското население е между 110 000 и 170 000 души, като около половината са с италиански произход, a голяма част от останалите живеят във временни лагери.

Салвини вече е обект на критики, след като отказа миналата седмица да допусне спасителен кораб с 629 бедстващи имигранти на борда да акостира в Италия. Той винаги е твърдял, че броят на мигрантите трябва да бъде ограничен, като дори се заканваше да сравни ромските лагери със земята с булдозери.

Против инициативата на Салвини се обяви неговият колега вицепремиер и лидер на коалиционния партньор „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, която е категоричен, че провеждането на подобно преброяване е неконституционно. 

Според Салвини сега преброяването ще помогне на властите да „видят кои(са), как (живеят) и колко на брой са”. След това ще даде основание да изгонят всички роми с чуждо гражданство и без нужните документи.

„С това преброяване нямаме намерение и няма и да взимаме пръстови отпечатъци”, поясни Салвини. – „Нашата цел е ги регистрираме и да разберем ситуацията в ромските лагери. Искаме да предпазим хилядите деца, на които не им е позволено да посещават редовно училище”, подчерта той.

„Censimento“ dei Rom e controllo dei soldi pubblici spesi. Se lo propone la sinistra va bene, se lo propongo io è RAZZISMO. Io non mollo e vado dritto!

Prima gli italiani e la loro sicurezza. https://t.co/4tq6zADpv2
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) June 19, 2018

„Няма да се предам и продължавам напред! Италианците и тяхната безопасност са на първо място”, написа Салвини в „Twitter”, след като опозицията заяви, че идеите му са „расистки” и „фашистки”.

Салвини обясни по телевизията, че е поискал от вътрешното министерство да „изработи досие за ромския проблем в Италия, защото това не е правено от никой  още от времето на Роберто Марони `2008 – 2011) и сега е хаос“. 

Той иска да въведе ред и той ще означава, че който няма право да остане в Италия ще бъде депортиран незабавно. „За съжаление ромите-италианци остават и ние трябва да си ги държим у дома“ – казва Сантини. Асоциацията за защита на ромските права веднага обяви, че провеждане на преброяване, базирано върху етнически признак противоречи на италианската конституция и израза „ужаса си от идеята на Салвини“.

Еврейските организации се намесиха в подкрепа на ромската асоциация и обявиха, че планът на Салвини извиква в съзнанието на италианците расовите закони на Мусолини от 1938 г.

Бившият лявоцентристки премиер Паоло Джентилони написа в Twitter:

„Вчера мигрантите, днес ромите, утре пистолет за всички. Колко е уморително да си лош“.

 

Ieri i rifugiati, oggi i Rom, domani le pistole per tutti. Quanto è faticoso essere cattivo
— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) June 18, 2018