Меркел и Макрон разговаряха 4 часа

1
136
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон постигнаха съгласие за създаване на общ бюджет на еврозоната, съобщават АФП и други осведомителни агенции.

Двамата проведоха разговори в замъка Мезеберг до Берлин. Те обсъдиха реформиране на еврозоната.

Меркел съобщи след преговорите, че са постигнали споразумение с Макрон за създаване на бюджет на еврозоната, който ще има за цел увеличаване на инвестициите. Според нея този ход също ще насърчи икономическа конвергенция между страните членки във валутния съюз.

„Отваряме нова глава“, обяви канцлерът на Германия. По думите й реформата в еврозоната е най-сложният въпрос на провежданите между тях преговори.

„Ние ще работим, за да направим така, че бюджетът на еврозоната да бъде използван за подсилване на инвестициите, а също така със задача подсилване на конвергенцията в еврозоната“, добави тя и поясни, че част от бюджета ще бъде увеличаван ежегодно.

Двамата лидери също така договориха извънреден фонд като част от реформите и намаляване на имиграцията към Европа.

ЕС трябва да намали броя на еврокомисарите.

От своя страна Макрон заяви, че новият бюджет на еврозоната ще бъде реален и ще има годишни приходи и разходи. Той разкри, че бюджетът ще започне да действа от 2021 г.

Още много работа трябва да бъде свършена за бюджета от министрите до края на годината, продължи той и поясни, че бюджетът ще помага на държави членки при трудности.

По думите му Франция и Германия не искат да разкриват подробности за бюджета, за да оставят възможност за преговори с другите страни членки.

По отношение на проблемите с миграцията Макрон призова за „европейски отговор“.

Европейският съюз се нуждае „от европейски отговор на предизвикателството с миграцията“ с „по-голяма капацитет“ за наблюдение на границите и създаване на механизъм за по-голяма „солидарност“ в ЕС и извън съюза, призова Макрон.

Какво договориха двамата лидери:

 

♦ Създаване на единен бюджет на еврозоната за увеличаване на инвестициите и насърчаване на икономическата конвергенция във валутния съюз;

♦ Настоящият Европейски механизъм за стабилност, въведен през 2012 г. заради кризата във валутния съюз, ще бъде превърнат в Европейски валутен фонд, който може да предлага заеми на закъсалите в ЕС държави;

♦ Придвижването към банков съюз може да се осъществи само ако индивидуалните банкови рискове бъдат намалени;

♦ Споразумение за намаляване на броя на еврокомисарите, който в момента е 28;

♦ По-голяма солидарност сред страните членки, за да се гарантира европейски отговор по мигрантския казус;

♦ Съгласие да се намали бежанският поток към Европа;

♦ Засилване ролята на Фронтекс