Кой е създателят на SOS-детски селища?

1
348
Добави коментар
teokostov
teokostov

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

На 23 юни светът отбелязва Международния ден на детските селища SOS. Те са създадени по идея на австрийския социален педагог Херман Гмайнер, който налага модела на отглеждане на изоставени деца и сираци.

Ето и неговият необикновен живот:  Херман Гмайнер е роден на 23 юни 1919  в малко градче в най-западната част на Австрия. И в негова чест,  тази дата е избрана за Международен ден на SOS Детски селища (познати още и като  SOS-Kinderdorf).

Херман Гмайнер остава полусирак на 5 години и е отгледан, заедно със своите братя и сестри от най-голямата си сестра Елза, след като майка му Ангелика умира.

Участвал във Втората световна война, раняван многократно, през 1946 година той записал да учи медицина. Но следвоенните години били трудни: осиротелите след войната деца били навсякъде по австрийските улици. Правителството се опитвало да реши проблема, създавайки големи детски домове, но обстановката там, подобна на казарма, карала много от децата да бягат и живеят на улицата, където гладували и били изложени на многобройни рискове.

В началото Гмайнер помагал на децата сам, като им търсел подслон, хранел ги, издирвал техни роднини. В това той открил истинското си призвание. Дори се отказал от мечтата си да стане лекар, за да осъществи друго свое желание – да създаде SOS детски селища.

„Лесно е да правиш добро, когато мнозина помагат. Вашият шилинг може да промени живота на децата“ – с тези думи  Гмайнер насърчавал хората, които му симпатизирали.

 Мечтата на Херман Гмайнер се сбъдва в 1949 година, когато в Имст е открито първото детско селище.

Първоначално обаче идеята среща трудности, предвид на следвоенните години той и неговите сподвижници дори са арестувани заради идеята на SOS-Kinderdorf.

Гмайнер умира през 1986 г, когато е на 67 години. Той посвещава на своята идея 37 години от живота си. Днес  SOS Детски селища дава дом и семейство на децата в нужда в 133 страни.