Праховата буря на Марс стана глобална

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на марсианския терен от „Кюриосити“, направена на 21-ви май (вляво) и снимка, направена на 17-ти юни (вдясно). Черешовият цвят вдясно се дължи на марсианските прахови частици, които се намират високо в атмосферата и пропускат само червената светлина, но не и синята и зелената. Разликата в снимките се дължи и на различните времена на експозиция. Credits : NASA/JPL-Caltech/MSSS

21 юни 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. НАСА вчера оповести, че праховата буря на Марс е вече глобална – т.е. толкова се е разраснала, че обхваща цялото кълбо на планетата. 

Напомням на читателите, че миналата неделя агенцията изгуби контакт със стария марсоход „Опортюнити“. Досега радиоконтактът не е възобновен, но екипът не храни надежда това да стане, докато прахът не падне обратно на повърхността. Работата на „Кюриосити“ продължава нормално – той, за разлика от „Опортюнити“, не разчита на слънчеви батерии, а има ядрена батерия, позволяваща му да работи денонощно.

Именно „Кюриосити“ прави безпрецедентни наблюдения на бурята. Атмосферната мъгла, която блокира слънчевите лъчи, се измерва с показателя „тау“ – той вече е 8.0 над кратера Гейл, където работи „Кюриосити“. „Опортюнити“ за последен път измери тау 11.0 – денят над равнината Меридиани практически се бе превърнал в нощ. Учените все още не разбират напълно  механизмите, по които се образуват глобалните прахови бури. Не е ясно защо някои бури са малки и продължават само около седмица, докато други стават толкова големи, че обгръщат цялата планета.

За последен път буря от такъв мащаб възникна на Марс през 2007 година, преди повече от десетилетие. Днес обаче, за разлика от тогава, има много повече орбитални мисии, които наблюдават – американските „Марс Одисей“, „Марс Риконисънс Орбитър“ и „Мейвън“, европейската „Марс Експрес“, руско-европейската „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“, индийската „Марсианска Орбитална Мисия“. Всички те правят измервания и ще обогатят човешките познания. 

Праховите бури не са уникални за Марс – и на Земята има такива в пустинните райони. Няма обаче начин те да станат глобални – плътната атмосфера, силната гравитация и валежите по света пречат това да стане. Учените смятат, че сега, след като Марс е покрит целия от прах, верижната реакция не може да продължи – няма как вятърът да загребва все повече прах, така че очакваме през близките седмици бурята да стихне. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/