Чага, какво не знаем за лековитата гъба?

1
132
Добави коментар
teokostov
teokostov

Старинно народно средство за населението от северозападната част на Европейска Русия и Сибир, чагата се прилагала при стомашно-чревни заболявания и рак. Гъбата (Inonotus obliquus) паразитира върху стари брезови дървета и нараства за 10-15 години и достига 3-5 кг.

Събира се от есента до пролетта, нарязва се на късчета и се суши на въздух или в сушилня.

Първото химично проучване на гъбата е направено през 1864 г. от проф. Драгендорф, при което забелязал единствено багрилни вещества. В по-новите проучвания се съобщават за наличие на агрицинова киселина, флавоноид, ипотодиол, тритерпеноид, а също и смоли, от които са извлечени калий, натрий и манган.

Препаратите от чага (гъст екстракт, таблетки) се назначават на болни от злокачествени тумори с различна локализация- стомах, бял дроб и други органи, богато снабдени с кръвоносни съдове, когато не се препоръчва лъчева терапия или хирургична намеса. Други показания за използването й са анацидни и хиперицидни гастрити и язви.

Рецепта за приготвяне в домашни условия, споделена от Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Парче свежа чага се измива и настъргва на ренде (изсушената се залива със студена вода и се държи 4 часа, за да омекне, след което се смила с месомелачка). Една част наситнена гъба се залива с 5 части преварена вода с температура не по-висока от 50 С, кисне 48 ч., прецежда се чрез изстискване и към получения извлек се добавя водата, в която е киснала изсушената гъба. Може да се съхранява до 4 дни. Вземат се до 3 чаши вода на ден на няколко приема 30 мин. преди ядене. Не е токсична, но не бива да се използва за заболявания, за които е задължително ограничаването на течности!

 Руските автори отбелязват, че брезовата гъба чага не спира нарастването на тумора и не го унищожава, а оказва общо тонизиращо въздействие върху организма, намалява болките и подобрява самочувствието.  Когато се пие гъбената запарка е необходимо още да се спазва млечно-растителна диета и да се намали консумацията на месо, като напълно се изключат пушените меса, консервите и пикантните сосове.