Тechno Мobile

13
Добави коментар
technomobile
technomobile

 

7-те основни характеристики на Windows 7:

Бързина – Програмите се стартират по-бързо и по-лесно, а документите, които използвате най-често, може да намирате бързо с помощта на функции като Pinning (закачане на приложенията към таскбара) и JumpLists (отваряне с десен бутон на последно използваните файлове). Функциите Start up, shut down, sleep и resume също изискват по-малко време.

Търсене – Windows Search бързо намира файлове и програми и ви помага да бъдете по-продуктивни. Search полето се намира в старт менюто, откъдето директно може да намерите това, което търсите. Започнете да изписвате ключова дума/израз в Search полето и моментално ще се покаже списък от документи, изображения, музикални файлове и електронни писма от вашето PC. Резултатите са групирани по категории и съдържат подчертани думи и откъси от текст за по-лесно разглеждане. Windows 7 също дава възможност за търсене във външни устройства, компютри в мрежа.

Персонализация – Персонализирате вашето PC, като лесно сменяте фона на десктопа си и подбирате цветовете и звуците, които отговарят на вашия стил и настроение. Windows 7 включва серия теми, които са елегантни, модерни и забавни. Опитайте новия desktop slide show, който постоянно сменя тапетите на десктопа ви като използва картинки и снимки по подразбиране, които може лесно да замените с ваши.

Мултимедия – Touch screen: с Windows 7 и чувствителния на допир екран можете да преглеждате онлайн вестници, да прелиствате фотоалбуми и да разбърквате файлове и папки само с помощта на пръстите си. Ограничена технология с докосване е налична в Windows от години. С Windows 7 обаче тя вече е подобрена и можете да я използвате свободно на компютъра си. Менюто „Старт“ и лентата на задачите сега показват по-големи икони за използване с докосване. Познатите програми на Windows 7 също са приспособени за работа с докосване. Можете дори да рисувате с пръст в Paint! Функцията Windows Touch (налична само в изданията Home Premium, Professional и Ultimate на Windows 7) също разпознава жестове на сензорната система (с подходящия монитор). Искате да намалите мащаба на дадена картина? Съберете пръстите си. Искате да щракнете с десния бутон на мишката върху нещо? Докоснете съответния елемент с един пръст и докоснете екрана с друг пръст. Гледайте, стопирайте, превъртайте и записвайте телевизионни предавания лесно и бързо на своето PC, безплатно с интернет телевизия. Можете също така и да пускате любимите си DVD-та, да разглеждате снимки, да копирате легални видео клипове. Изпраща музикални, видео файлове и снимки към други компютри и устройства като например телевизор, който е свързан с Xbox 360.

Защита – Windows 7 увеличава сигурността и възможността за контрол на потребителите с нови функции на операционната система. Личната информация на компютъра вече се предпазва  много по-сигурно и лесно с функционалности  като BitLocker-to-Go и BitLocker Drive Encryption, които  защитават  информацията, записана на компютъра или USB устройства и флаш карти, като я кодират. Вече има и  Rights Management Services Client, позволяваща управление на  това кой и как може да използва информация, изпратена във  файл, било то за отваряне, променяне и дори принтиране. Безплатната за сваляне Microsoft Security Essentials предпазва компютъра от вируси, шпионски или вреден софтуер. Подобрената функция Родителски контрол помага за блокиране на неподходящи телевизионни програми и филми през Windows Media Center. Позволява на родителите да получават информация  за времето, прекарано от децата им в интернет. Дава възможност на родителите да контролират колко, кога и най-вече кои да бъдат сайтовете, които децата могат да посещават, както и наличието на предварително одобрен списък на контактите, с които децата да общуват, използвайки Windows Live Spaces, Hotmail и Messenger. Защитната стена на Windows ви помага да предпазите компютъра си от хакери и злонамерен софтуер. В Windows 7 тя е също толкова мощна, но и по-гъвкава и лесна за използване. Windows Defender е първата защита срещу шпионски и друг нежелан софтуер. В Windows 7 той има по-опростени съобщения, повече опции за сканиране и по-малко въздействие върху производителността на компютъра ви. Нова функция, наречена „Почистване на системата“, предоставя изтриване на всички типове съмнителен софтуер само с едно щракване.

Свързване – С функцията Domain Join се свързвате лесно и по-сигурно към офисни мрежи. С функцията Home Group пък можете да създавате домашна мрежа, в която да осигурите достъп до принтери, снимки, видео клипове, музика и други файлове между PC –тa с операционна система Windows 7. Windows 7 прави лесно преглеждането и свързването на вашия лаптоп към мрежи, където и да отидете. Просто щракнете върху иконата на мрежа в лентата на задачите. „Преглед на наличните мрежи“ показва всички опции за безжична или кабелна връзка. Още едно щракване и вече сте свързани. Новият Internet Explorer 8 е най-бързият и безопасен браузър създаван от Microsoft. Новите функции като Instant Search, Accelerators и Web Slices  позволяват на потребителя да се възползва максимално от възможностите на интернет пространството.  

Продуктивност – Организирате по-лесно нещата, които правите всеки ден, с усъвършенствана десктоп навигация с Aero Shake и Aero Peek и Snap. Aero Peek ви дава способността да виждате като с рентгенови очи работния плот на Windows 7 през всички отворени прозорци. С Aero Shake бързо минимизирате и максимизирате отворени прозорци само с едно разклащане на мишката. Snap пък ви дава възможност лесно да сравнявате два прозореца, като всеки един от тях заема половината на екрана. Новият, по-добре организиран таскбар от своя страна ви помага да се ориентирате по-бързо в отворените прозорци. От лентата за задачите вече можете да правите директен преглед на отворените там интернет страници и документи без да е необходимо да ги максимизирате. Лесно споделяне на файлове и други устройства като принтери в домашните мрежи. Показва статуса на всички свързани към компютъра устройства като камера, телефон и др. и  позволява по-лесното им управление. Windows Live Photo Gallery и Windows Live Movie Maker предлагат много безплатни възможности за редактиране на снимки и видео файлове.

Новият Windows 7 увеличава енергийната ефективност и спестява разходите. Софтуерът обединява енергийно ефективни механизми, които дават възможност на потребителите успешно да управляват консумацията на енергия в продуктите и приложенията, независимо дали в момента е в режим на работа или не, като намалява консумацията до възможно най-ниското ниво. Тези качества на новия софтуер увеличават и живота на батериите на лаптопите.

Според проучване на IDC за Маями проведено октомври месец 2008г. използването на Windows 7 ще донесе спестяване на енергия в размер еквивалентен на 355 тона емисии на въглероден диоксид само за първата година на експлоатация. Американската компанията Continental Airlines очаква годишни спестявания от 33 000 мегавата, които се равняват на 1.5 – 2 милиона долара. Компанията Medtronic, световен доставчик на медицинска техника, ще спести 750 000 долара от енергия за година от енергийната ефективност в компютърната си мрежа. Щата Индиана има директни спестявания до този момент възлизащи на 14 милиона долара, при ползването на Windows Vista като тези цифри ще бъдат повишени с ползването на Windows 7 и новите подобрения за енергийна ефективност.  

 

Възможността за ъпгрейд

Възможността за ъпгрейд (Upgrade Option) е специална програма, която стартира от 26 юни 2009г. и ще завърши на 31 януари 2009г. Тази програма има за цел да даде възможност на хора, които закупуват нов компютър с Windows Vista в този времеви период да се възползват и от възможност да надградят до излизащата на пазара Windows 7, без да се налага отново да закупуват новата операционна система. Според начина на придобиване на компютъра плюс операционната система, има различни начини, по които да се сдобиете с тази опция за надграждане. Първото условие да получите право на ъпгрейд е да сте закупили вашия компютър след 26 юни 2009г. Ако например сте закупили компютър марка HP, Sony и т.н., трябва да потърсите на сайта на съответния производител какви условия трябва да изпълните, за да получите ъпгрейда. Пример сайтът на HP: http://h41112.www4.hp.com/promo/win7web/bg/bg/ или сайтът на Sony http://club.vaio.sony.eu/clubvaio/BG/bg/windows7/index.htm. На компютъра трябва фабрично да е инсталирана някоя от следните версии на Windows Vista: Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Ultimate. Устройствата с марка HP, трябва да са в списъка Отговарящи на условията модели на HP. Компанията има договор с външна фирма за изпълнението на програмата за преминаване към Windows 7, затова поръчки ще се приемат от 26 юни 2009 г. до 15 февруари 2010 г. Трябва да бъде изпратен документ, удостоверяващ покупката, който да носи пощенско клеймо най-късно от 1 март 2010 г. Windows 7 Upgrade Kit се получава след официалното излизане на операционната система на пазара.

За притежателите на компютър с марката Sony условията са доста подобни. Устройството трябва да е поместено в списъка на моделите VAIO. Допълнителни минимални хардуерни изисквания са:

1 GHz или по-бърз 32-bit (x86) или 64-bit (x64) процесор

1 GB RAM (32-bit) / 2 GB RAM (64-bit)

16 GB налично дисково пространство (32-bit)/20 GB (64-bit)

DirectX 9 графичен процесор с WDDM 1.0 или по-нов драйвер

 

Предвидени са безплатни лицензи за Windows 7

Има безплатни лицензи за Windows 7 за студенти от университети, които участват в програмата MSDN Academic Aliance (MSDN AA). Windows 7 Professional (x86 и x64) е достъпен по тази програма стига да сте студент в някой от следните университети: Аграрен университет, Пловдив, Американски университет в България, Бургаски свободен университет, Варненски свободен университет, Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий, Висше военноморско училище Н. Й. Вапцаров, Висше транспортно училище Т. Каблешков, София, Икономически университет, Варна, Колеж по телекомуникации и пощи, Пловдивски университет Паисий Хилендарски, Русенски университет Ангел Кънчев, Софийски университет Св. Климент Охридски, Стопанска академия Д. А. Ценов, Свищов, Технически университет, Варна, Технически университет, Габрово, Технически университет, София, Университет за национално и световно стопанство, София, City University of Seattle

 

Достъпни версии на Windows 7:

Версиите на Windows 7, които могат да се придобиват през ОЕМ канала са следните: Windows 7 Starter (версия само за нетбуци), Windows 7 Home Premuim, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate.

 

 

 

 

Директните ползи от новия софтуер за икономиката – проучване на IDC:

За да остойностят директните ползи от ИТ сектора за местните икономики в доклада си IDC изследва връзката между информационните технологии, софтуера, Microsoft и икономиките на общо 52 държави, включително и България, която влиза в Европейската икономическа зона. Проучването на IDC за България сочи:

Разходите за информационни технологии през 2009г. ще са 1.6 милиарда лева. От края на 2008г. до края на 2013г. разходите ще нараснат с 7.5% за година в сравнение с БВП от 2.3% на година.

Дейности свързани с ИТ сектора ще генерират приходи от данъци на обща стойност 355 милиона лева през 2009г. За следващите 4 години това означава повече от 344 милиона лева.

Растежът на разходите означава, по-висок брой и на работните места в ИТ сектора. Нуждата от ИТ специалисти ще разкрие общо 9 000 работни места в България.

Това се равнява на 4.3% растеж на година в ИТ сектора до 2013г., докато общата безработица се очаква да нарасне за този период.

Появата на Windows 7 ще доведе до нуждата от различни видове работа по каналите за дистрибуция и услуги. Това означава, че, докато разходите за софтуер ще са 13% от всички разходи в ИТ сектора за 2009г., 42% от наетата работната ръка ще е свързана със софтуера.

Пазарът на информационни услуги ще спомогне за създаването на повече от 300 нови бизнес организации в периода 2009 – 2013г. като повечето от тях ще бъдат малки и средни бизнеси.         

 

 

Компаниите в България в ИТ сектора ще генерират повече от 786 милиона лева като приходи през 2009г. За всеки лев приход за Microsoft, приходите за българските компании ще бъдат 12.93 лева, почти 13 пъти повече. За да достигнат до тези приходи местните компании ще инвестират 251 милиона лева, повечето от които ще останат в държавата. В момента тези компании разполагат с общо 21 000 работници, което възлиза на 51% от работещите в ИТ сектора и 56% от данъците свързани със сектора в страната.  

Основен момент в политиката на Microsoft при разработването на нови продукти, в това число и Windows 7, е растеж чрез иновации. Новите технологии и разработки са пример за добри практики и методи при работа с компютър – интернет базирани услуги, интелигентни клиенти и устройства, а всичко това води до намаляване на разходите за информационни технологии. По този начин бизнесът, правителството и образователните институции ще могат да увеличат бюджетите за иновации и разработки, вместо да влагат средства в поддръжката на стари приложения и инфраструктури. 

След пускането на Windows 7 на пазара този месец, проучването на IDC за цялата Европейска икономическа зона предвижда до края на 2010г. да бъдат разпространени 177 милиона копия на софтуера.

 

Факти и цифри зад разработването на Windows 7:

За разработването на Windows 7, Microsoft реши да използва най-важния източник на информация – Потребителят. Всекидневно милиарди хора използват операционната система Windows и голяма част от тях споделят какво и как искат да бъде променено, прибавено и разработено в софтуера.

Beta версията на Windows 7 е тествана от около 8 милиона потребители от 113 държави по-света като до сега това е най-големият интерес за тестване на продукт създаден от Microsoft. 

Проведени са повече от 16 000 директни интервюта, за да се подготвят и разработят характеристиките на новия софтуер, според желанията и в полза на потребителите.

Над 2600 души участват в проучване и изследване на потребителите и работата свързани с Windows 7. 

Над 15 милиона души са участвали в програмата на Microsoft – CEIP (Customers Experience Improvement Program) преди пускането на Windows Vista и Windows 7 на пазара. 

Над 600 нови идеи за характеристика в Windows 7 са тествани, за да може крайният продукт да е съобразен с бързо развиващите се ИТ продукти на пазара.

Над 40 000 часа работа с Windows 7 са записани по време на изследване работата с новата операционна система от крайни потребители

Постигнатите резултати в подобренията  на Windows сочат 50% подобрение в Еко матрицата на Windows 7 в сравнение с Windows Vista.

Създадени са 50 нови шрифта за ползване.

Достъпните езици в нея са 34 на брой.

Продуктът ще се предлага от 45 000 търговци в световен мащаб.

Повече от 50 000 души в 9 страни ще организират парти по случай пускането на Windows 7 на пазара

Разработени 27 нови реклами свързани с Windows 7 в Америка, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Австралия.