ООН стигна до ръба на банкрута

4
334
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След като все повече американски обвиняват ООН в „морален банкрут“, сега на прага на световната организация е реалната опасност от финансов банкрут. 

Генераралният секретар на организацията Антонио Гутереш предупреди своите служители,  че ООН е без пари и призова страните-членки да изплатят своите вноски в бюджета. В момента бюджетът е на „червено“ със $139 млн. и Гутерешв своето писмо до страните членки обясни, че „никога досега ООН не е била изправяна пред подобна трудна финансова ситуация на толкова ранен етап в рамките на финансовата година.

В писмото си генералният секретар разкрива, че от 192 държави членки само 112 са платили своята вноска, а през последната година по това време 116 държави са били с внесен финансов принос. Русия, Китай, Франция и Великобритания като постоянно членове на Съвета за сигурност вече са патили вноските си, но САЩ бавят сумата. Една от причините е, че американската бюджетна година е с различни параметри от другите държави. Но също така е истина, че като страна-домакин на седалището на световната организация тя е длъжна да плаща най-голям процент – 22% в хазната на ООН. „Наказанието“ за неплащане на вноската е лишаване на съответната страна от право на глас в Общото събрание на ООН. 
 

Постоянният представител на САЩ Ники Хейли реагира нервно всеки път, когато от ръководството на ООН й припомнят задълженията на страната-домакин и реагира бурно. Същото се случи и сега, след като тя избягна конкретен отговор на призива на Антонио Гутереш и ни в клин, ни в ръкав се нахвърли срещу….Русия. 

„Не вярваме на Русия, не вярваме на Путин, никога няма да повярваме“, възкликна тя по време на интервю пред телевизионния канал CBN и допълни вече традиционното: „Те никога няма да бъдат наши приятели! Това е просто факт“. 

Руското издание „Взгляд“ коментира тази случка и се опита да обясни това необичайно за дипломат поведение…с биографията ѝ.

Изданието припомня, че рожденото ѝ име е Нимрата Рандхава, а Ники е детското й прозвище. Родителите ѝ са индийци сикхи. Преди 1996 г., когато се жени за офицера от Пентагона Майкъл Хейли, Ники Рандхава – както се е казвала тогава – изповядва сикхизма. Но след сватбата се определя като християнка. Макар че от уважение към родителите си тя редовно посещава и сикхски религиозни служби.

Известно е, че сикхите се смятат за много войнствен народ. Това е свързано с редица причини: на първо място мъжете-сикхи са задължени винаги да носят със себе си оръжие. Те съставят около една пета от офицерския корпус в индийската армия, докато делът им в населението на страната не превишава 2%.

Методизмът е популярна в САЩ разновидност на протестантството, особеност на която е активното мисионерство. „Изглежда, че съчетанието между сикхската войнственост и методистката увереност в собствената непогрешимост са основата, на която се гради мирогледът на американския представител в ООН“ – коментира „Взгляд“.

Дали Доналд Тръмп е знаел за горещината и безкомпромисността на мисис Хейли, когато ѝ предлага кандидатурата за поста постоянен представител при ООН? Едва ли е нужен отговор на този въпрос. 

Същевременно изданието напомня, че външната политика на САЩ се определя от президента, държавния секретар и от съветника на президента по националната сигурност, а не от постоянния представител в ООН. В неговите пълномощия изобщо не е вземането на важни окончателни решения. Но след Джон Болтън преди десет години, сега Ники Хейли също открито изразява презрителното си отношение към световната организация, която от дълго време се е превърнала в място, където представителите на свръхдържавите освен позиции и стовища, си разменят и взаимни обвинения. Тъкмо в тази роля Ники Хейли е неподражаема и със сикхска агресивност и методистка методичност пасва идеално в този агресивен модел на конфронтация, който САЩ налагат от доста години край брега на Хъдзън.