Що е то Bitcoin? – обяснено като на 10-годишно дете.

1
145
Добави коментар
userado1
userado1

Може би мнозина не знаят какво представлява това нещо и защо е толкова популярен. В тази статия, която е написана от потребител на форумът за финанси – ForumFinansi.com, е обяснено като на 10 годишно дене, какво всъщност представлява Bitcoin-а и за какво служи той.
Поради тази причина, искахм да я споделя с Вас. Считам, че тази статия ще бъде полезна и в по-късен етап на тези които искат да се запознаят с крипто-валутата Bitcoin! 

 

Навън е хубав слънчев ден. Двамата с теб седим на пейка в парка. Аз имам една ябълка и ти я давам на теб. Сега ти имаш една ябълка, а аз нямам. Това беше просто, нали?

Нека погледнем по-внимателно какво се случи: Моята ябълка беше физически поставена в твоята ръка. Аз бях там. Ти беше там. Аз ти я дадох и ти я взе.

Нямахме нужда от трети човек там, за да ни помогне с извършването на трансфера. Нямаше нужда да дърпаме някой родител да сяда с нас на пейката и да потвърждава, че ябълката е отишла от мен в теб.

Ябълката е твоя! Не мога да ти дам друга ябълка, защото нямам повече останали. Нямам контрол над нея вече. Сега ти имаш пълен контрол над ябълката. Можеш да я дадеш на твой приятел, ако искаш, а после твоят приятел може да я даде на негов приятел. И така нататък. По този начин изглежда размяната лице в лице. Предполагам, че е едно и също дали ще ти дам банан, книга, или, да кажем, 50 стотинки, или банкнота от 50 лева… .

Но нека не избързваме. Обратно към ябълките!

Да кажем, че имам една електронна ябълка. Ето, давам ти моята електронна ябълка.

Сега става интересно!

Как може да знаеш, че тази електронна ябълка, която беше моя, е сега твоя и само твоя?
Помисли си за това за секунда.

По-сложно е, нали? Как може да знаеш, дали не съм пратил тази ябълка като прикачен файл по имейл първо на някой друг? На твоя приятел Стефан? Или, също така, на моята приятелка Ива?

Може би, съм направил на компютъра си няколко копия на дигиталната ябълка. Може би, съм я качил онлайн в Интернет и сега един милион хора са си я свалили.

Както виждаш, тази електронна размяна е малко проблемна. Да изпращаш електронни ябълки не изглежда да е същото, като да изпращаш физически ябълки.

Някои умни компютърни учени, всъщност, имат наименование за този проблем: казва се „проблем с двойното харчене”. Но не се притеснявай за това.
Всичко, което трябва да знаеш, е че това ги объркваше доста дълго време не намираха решение.

До този момент.

Но, нека сами измислим решение.

Главни книги (General Ledgers)

Може би тези електронни ябълки трябва да бъдат проследени в „Главна книга”. По същество, това е книга, където можеш да проследиш сделките си – т.нар. счетоводна книга (покупко-продажби, търговия)

Тази Главна книга, тъй като е електронна, трябва да съществува някъде и някой да отговаря за нея.

Да кажем, също като World of Warcraft. Blizzard, компанията която създаде онлайн играта, има „Електронна Главна книга” на всички редки пламтящи огнени мечове, магически брони, и други предмети, които съществуват в тяхната система. Така че, супер, някой като тях може да следи електронните ни ябълки, нали? Страхотно – разрешихме го!

Проблеми

И все пак, има един малък проблем:

1) Какво ще стане, ако някой от Blizzard създаде още? Той може, когато си поиска, просто да добави няколко електронни ябълки към своя баланс!

2) Няма да е същото когато бяхме на пейката онзи ден. Тогава бяхме само аз и ти. Преминавайки през Blizzard е като да издърпваме свой родител (третата страна) за всички наши сделки на пейката в парка.
Как мога просто да ти дам моята дигитална ябълка по обичайния начин?

Има ли някакъв начин, да копираме нашата пейка в парка, където сме само двамата, и да направим сделката електронно? Звучи трудно…

Решението

Ами ако „дадем“ Главната книга – на всички? Вместо Главната книга да съществува на компютъра на Blizzard, ще съществува на всички компютри.

Всички сделки с електронни ябълки, които някога са били осъществени, за всички времена, ще бъдат записани на нея.

Не може да мамиш. Не мога да ти изпратя електронни ябълки, които нямам, защото тогава те няма да се синхронизират с всички в системата. Ще бъде трудно да победим системата. Особено, ако е много голяма.

Плюс това, няма да се контролира от един човек, така аз ще знам, че няма никой, който може просто да реши да си даде (създаде) повече електронни ябълки. Правилата на системата вече са били дефинирани в началото. И правилата, и кодовете са с отворен код, както софтуера, който използва телефонът ти с Андроид. Или донякъде като на Уикипедия. Там е, за да могат умните хора да допринасят за поддръжката, сигурността, подобряването, както и за проверката.

Ти също можеш да участваш в тази мрежа и да актуализираш Главната книга, и да се увериш, че всичко е точно. Като награда за труда ти, може да получиш 25 електронни ябълки. Всъщност, това е единственият начин да създадеш още дигитални ябълки в системата.

Опростих го малко.
…но тази система, за която обясних, СЪЩЕСТВУВА. Казва се биткойн протокол. А тези дигитални ябълки са „Биткоините” в системата.

Така, видя ли какво стана? Какво позволява публичната Голяма книга?

1) С отворен код е. Окончателният брой на ябълките е дефиниран в публичната Голяма книга от самото начало. Знае се точната бройка, която съществува. Знае се, че в рамките на системата те се ограничени (оскъдни).

2) Когато правим размяна, ти и аз знаем, че дигиталните ябълки освидетелствано са напуснали моето притежание и сега са изцяло твои, като това ще бъде актуализирано и потвърдено от публичната Главна книга.

3) Тъй като Главната книга е публична, нямаме нужда от родител (третата страна), за да е сигурно, че не мамя или не си правя допълнително копия за себе си, или да пращам повторно едни и същи ябълки, на този или онзи.

Размяната на електронните ябълки в системата е също като размяната на материални. Също толкова добре е като да видиш материалната ябълка да напуска моята ръка и попада в твоя джоб. И също като на пейката в парка, в размяната участват само двама. Аз и ти – не ни трябва родител там, за да я направи валидна.

С други думи, електронната ябълка се държи като физически обект.

Но знаеш ли кое е най-готиното? Тя продължава да е електронна. Сега може да търгуваме с 1 000 ябълки, или 1 милион, или дори .00000001 ябълки. Мога да я изпратя с натискане на един бутон и все още да я пусна в електронния ти джоб, дори да съм в Австралия, а ти чак в България.

Дори мога да си направя други електронни нещица, които да са точно като тези електронни ябълки! Все пак са електронни. Може би мога да прикрепя някакъв текст към нея – електронна бележка. Или, може би, мога да приложа по-важни неща; като, да кажем, договор или сертификат на стоката, или лична карта.

Така че, това е страхотно! Как би трябвало да се отнасяме към тези „електронни ябълки”, как да ги оценим? Те звучат като доста полезни, нали?

Е, сега доста хора спорят за това. Има дебати между това и онова икономическо училище. Между политиците. Между програмистите. Обаче, не слушай никой от тях.

Някои хора са умни. Някои са не информирани, а други дезинформирани. Някои казват, че системата струва доста, някои казват, че всъщност нищо не струва. Някакъв човек, действително сложи твърда сума от 1000 лева за една електронна ябълка. Някои казват, че е електронно злато, други, че е валута. Tрети казват, че това ще промени света, някои, че е просто краткотрайна мода.