Ricochet & Cryptocat – Анонимен и сигурен чат

1
104
Добави коментар
userado1
userado1

Здравейте! Отново аз, да, досаждам пак с поредната статия, но този път ще бъда кратък, както винаги, обещавам. Чудих се, чудих се, и се начудих да ви кажа две чат програми за десктоп компютъра ви, които не са известни много на БГ уебаджията.

 

С какво всъщност са известни тези чат програми? На пръв поглед съвсем нормално е да изглеждат обикновени, поради тяхната простота, лесна навигация и не толкова зашеметяващ дизайн, като да кажете – Уау!

Но, ако надникнете в истинската цел на тези чат програми, то ще се уверите, че външният вид и навигацията нямат значение, особено за тези, които предпочитат един сигурен и анонимен чат.

Ricochet – абсолютно никой не знае кой си, какъв си, що си, на кого говориш и от къде говориш, даже какво казваш. Сподели каквото искаш и с когото си искаш, без да имаш проследяване на местоположението и идентичността ти.

Няма централен сървър, нито пък някой по средата на комуникацията, състоящ се между теб и отсрещния. Софтуерът е наличен за Windows, Mac, Linux. Не му се чуди, веднага тегли, на приятел кажи и чати! (това последното прозвуча като баналните телешоп реклами по тв-то, но наистина си го бива).

Cryptocat – сигурно, но не и анонимно. Всяко съобщение, което изпращате е криптирано по дефулт. Сигурно споделяне на файлове с приятели ви.

Добрата новина е, че и двете чат програми са безплатни с open source code. На мен повече ми харесва Ricochet, но разбира се въпрос на вкус и гледна точка. Не забравяйте за малката разлика между тях, ако ще ги ползвате.

Все пак бъдете внимателни и не сваляйте гащите си напълно.