Как да откриете пътя към позитивното мислене?

1
267
Добави коментар
userado1
userado1

Снимка: Pixabay

 Днес със Вас, драги читетели ще споделя две кратки стъпки, чрез които може да откриете Вашия път към позитивното мислене.

“Прекалено го драматизираш този живот” – всички някога сме казвали или чували тази фраза. Как да сведем до минимум влиянието на фактора „обстоятелство” и да се научим да приемаме фактите здравомислещо?

Рефлексът „дистанция” е добра практика за абстрахиране от ситуация. Когато се отдалечим от обстоятелството, много по-малък е шансът да се ударим челно в него, с произтичащите от това травми. Аналогията с пътното движение не е самоцелна, опростеният модел на образно мислене избистря възприятията.

Отдалечавайки се от проблема бихме могли да видим по-ясно правилния начин  за разрешаването му. Инсайт понякога е по-лесно, защото отговорите са в нашето подсъзнание и преставайки да ги търсим с безмислено упорство, те изникват сами. Единственото условие е да намерим най-адекватния модел за грижа за себе си.

Стъпка първа

Осъзнаване на неоспоримия факт, че нищо не е по-важно от собственото ни физическо и психическо здраве.

Стъпка втора

Привеждане в действие на стъпка първа. Самоорганизация и режим на живот с достатъчно голям коефициент на полезно действие за нас самите.

Нека разгледаме стъпка първа.

Когато на улицата видите локва инстинктивно я прескачате, не шляпате в калта, а си избирате чист път, защо трябва да се цапате, когато можете да го избегнете – навик за самоопазване.

Но какво правите с психическите замърсявания, пазите ли се от тях също толкова ефективно. Статистиката показва друго – увеличени показатели на психически дисбаланс.

Позитивно мислене. Но как? Темата е преекспонирана, което съвсем не я прави маловажна. И все пак не можем да си кажем – ето от днес започвам да мисля позитивно. Несериозно е и няма как да се получи.

Най-много да достигнем  до състояние на хаотично, кратко бягство от реалността в приятността на мислите си. Стигаме до концепция, но нищо повече. Защото позитивното мислене не е концепция. Позитивното мислене е система. Система, която се гради в процеса на себепоопознаване.

Всеки, който е търсил начини и практики за правилно обучение на кучето си, е стигнал до извода, че установяването на ясни и точни граници помагат да се дисциплинира психиката на кучето. Човешката и кучешката психика в основата си са еднакви.

Кучетата искат да имат усещане за сигурност, както и хората. Несигурността храни страховете ни, а те са най-големите ни врагове. Сведете стойностите на страховете си до минимум. Определете вашите вътрешни правила и осъзнайте границите си.

Няма универсална рецепта, всеки намира своите начини било то сам или с помощ отвън. Самодисциплина и редовни тренировки в своеобразния фитнес на вътрешния ни свят.

Да въведем стъпка първа в действие означава да съчетаем здравословното мислене със здравословно хранене, здравословна активност, здравословна почивка. Панацея няма, изборът е индивидуален. И все пак всички те предполагат хигиена на употреба или недопускане на субстанции от всякакво естество, които биха замърсили мисловния и органичния ни свят.

Храната е енергията за тялото и духа, не само насъщна нужда. Когато заредите автомобила си  с некачествено гориво, двигателят му не работи както трябва, не ускорява добре, разходът се увеличава.Така е и с човека.

Не може да се очаква добро настроение, работоспособност, виталност от човек, който не подбира храната си и дори не знае какво се съдържа в нея. “Не купувайте нещо, на чийто етикет пише неща , които не разбирате”- призова известен говач, свързал живота си с каузата „здравословно хранене”.

Направете движението част от удовоствията във вашия живот. Една разходка би донесла наслада на сетивата и кислород в кръвта. Движение, заради самото движение. Безусловно и без очаквания и резултатите ще дойдат сами.

Почивката активна или пасивна, трябва да разтоварва. Много хора през почивката си все гледат да свършат”това- онова”, за което не са имали  време. Всъщност те не почиват и резултатите са вялост и умора, точно когато имат най-много работа. Организмът ви има граници. Спрете и заредете батериите!

Въвеждането на система за контрол върху психическото и физическото здраве е проява на добронамереност преди всичко към нас самите. Когато сме добронамерени със себе си, ще успеем да сме такива и с другите.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите с вашите приятели в социалните мрежи.

Чао от мен и до следващия път! 🙂

Ако статията ви е харесала и искате да си поръчате подобен за вашия сайт, моля посетете AdoBiz