Как да премахнете Google в 8 лесни стъпки от живота си?

1
155
Добави коментар
userado1
userado1

Искаш ли да премахнеш Google от живота си? Всъщност това е напълно възможно!

Google има системи за проследяване на вашата активност в около 75% от сайтовете в глобалното уеб пространство, сочат проучванията. Това означава само едно, те не проследяват само вашите търсения в търсачката им, но и знаят за вашата цялостна активност, т.е. те знаят дори кои сайтове посещавате, колко време стоите в тях и какво точно правите. 

От това следва и факта, че те могат вече да имат даже вашите лични данни, които могат да ги използват за да ви покажат релевантни реклами и информация.

Много хора не разбират същността на това пред което са изправени и не ги е грижа за тяхната поверителност, но ако вие сте от тези, които са против проследяването от големите компании и нямате желание да им давате личните си данни и информация за сърфирането, което правите, то тази статия е точно за вас. 

По-напред в тази статия ще се запознаете с сайтове и услуги, които са против шпионажа от големите риби, затова сигурността ви от тяхна страна е гарантирана, поне 90%. Все пак е добър процент.

1. Търсачка?

Алтернативи на търсачката на Гугъл има безброй, но една от най-качествените, които може да използвате за търсене на информация е DuckDuckGo. Търсенето, чрез DuckDuckGo може да се каже, че почти е анонимно, т.е. вашето търсене не се проследява от самата търсачка, местоположение, лични данни и т.н.

Всичко това за тях е излишно! За локално търсене може да изберете опция от разширените настройки и не само. Търсачката предлага още доста интересни опции като промяна на тема и други.

2. Gmail, Calendar & Contacts?

FastMail е един от добрите опции, които може да използвате. Само, че е платен, но ако става въпрос само и единствено за мейл, Protonmail.com предлага напълно криптирана поща и е напълно безплатно, разбира се има и варианти за платени услуги. 

Плюс това те предлагат и VPN от който може да се възползвате срещу една скромна сума. Друга криптирана електронна поща се предлага от Tutanota.com.

3. Видео-платформа?

Това, че Youtube стана като каша е повече от факт, затова ако искате нещо качествено, предложението към вас е Vimeo, безплатен и с опции за платена версия.

 Ако трябва да го сравним със сайта за видео споделяне на глобалния лидер, то може да кажем, че качесвото в Vimeo надделява. Нищо не ви коства да опитане нещо ново и свежо. 🙂

4. Google Maps?

И тук има алтернатива, разбира се, винаги е имало и винаги ще има. OpenStreetMap – Пак нещо свежо и готино. Ако се задълбочите в използването му със сигурност ще ви е от полза.

5. Google Drive?

Тука вече съвсем с чиста съвест предложението е Mega.nz – криптиран облак с 50GB безлатно свободно пространство. Паролата ви се знае само от вас, т.е. достъп до облъка ви няма никоя друга страна, което ще рече, че трябва да си помните добре паролата и да си напавите бекъп на възтановяващя ключ, иначе кажете чао на файловете си. 

Има и опция за разширяване на пространството срещу определена сума. Да ви напомним, че облъкът от Google е само 15GB, което е като за подигравка.

6. Браузър?

Забравете за Google Chrome! Кажете здрасти на Tor, Brave и Firefox. Браузърите са напълно безплатни с възможности за допълнителна настройка на сигурността. Могат да се кажат доста работи за тези изброени браузъри, особено, когато става въпрос за Tor Browser, но тази тема ще я разгледаме в друга статия.

В комбинация с VPN, Proxy и DuckDuckGo ще сте като изтребител Stelth. Невидими и неуловими. Може да се кръстите даже призрачният потребител в Интернет.

7. Да, нещо за блогването.

Blogger? Не! Забравете и за него. Всеки уважаващ себе си блогър вече използва WordPress. Не е казано да си платите за хостинг и домейн, може да използвате и безплатния вариант на платформата за блогване.

Имате възможност за избор на почти хиляди безплатни теми, както и платени. Лесен интерфейс и хиляди безплатни добавки, които се инсталират лесно и пестят допълнителни главоболия.

8. Чат?

Забравете за Messenger или Google Alo. Вече ви запознахме с приложението Signal. Време е да кажете на тези тъпаци, че не сте от балъците, които дават лична информация така лесно.

Надявам се изброените по-горе неща да ви са от полза, а ако имате допълнителни предложения, очаквам мнението и предложенията ви в коментарите.

Ако тази статия ви е харесала, може да си поръчате подобен за вашия сайт чрез AdoBiz.