Какво е това уфология

9
391
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

Уфология (от англ. Ufology) е термин, произхождащ от абревиатурата „UFO“ (Unidentified Flying Object) имащо аналог на български НЛО (Неидентифициран Летящ Обект). Не е призната за официална научна дисциплина, понеже твърде много шарлатани се пишат уфолози и творят меко казано измислици. Също така има и хора с параноидни идеи, които също оказват лошо влияние върху имиджа на уфологията. Жълтата преса популяризира именно такива образи и с това допълнително оформя представата за уфолога като за човек с психични заболявания, тръгнал да гони халюцинациите си. То и именно такива хора са доста шумни. 

Разбира се, сред интересуващите се от уфология има и един друг тип хора- такива, които се придържат към науката. Доста е интересно да се следят именно техните разработки, до колкото от тях може да се научи нещо повече за нашата Вселена, което да отговаря на действителността, а не да е нечия болна фантазия или нечия измислица, целяща достигане до евтина слава. 

Интересен факт, който поражда въпроси за размисъл е, че въпреки отказът уфологията да се приеме за официална научна дисциплина, цяла поредица от правителства, на САЩ включително, се занимават активно на научно ниво с изследвания, които са обект на изучаване от уфологията. 

Прието е да се счита, че уфология е термин, който се е появил за пръв път в английския език през далечната 1959г. и по-конкретно Oxford English Dictionary споменава за неговото първо използване от списанието Times Literary Supplement на 23 януари 1959г. А терминът UFO е започнал да се използва за пръв път през 1951г. от Едуард Дж. Рупелт (на английски: Edward J. Ruppelt), който е офицер от американските военновъздушни сили. Той е известен с това, че е директор на проект „GRUDGE“ (проект „Недоволство“) от края на 1951 г. до преименуването му проект „Синя книга“ през март 1952 г. Това е правителствен проект за изследване на НЛО.

Понастоящем съществува огромно количество организации, които се занимават с уфология, като някои от тях набират световна популярност (примерно френската GEPAN). Предполага се, че първата организация, която се занимава с проблемите около чуждопланетните космически кораби и странните атмосферни явления е създадена от англичани през 1943 г. и е именувана Foo fighters. 

Ето защо не може да се определи еднозначно какво е това уфология и с какво по-точно се занимава. Зависи кой ще бъде попитан. Но би могло да се приеме, че уфологията има допирна точка с онази част от науката, която касае проблемите, свързани с търсенето на живот във Вселената, в това число и търсенето на извънземни цивилизации, а също и дали не идват насам.