Киберджапанки

1
160
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Или: Как да тичаме без да ставаме от стола?

От скоро в Kickstarter, платформа за групово финансиране на проекти, можете да откриете следното произведение на изкуството. Cybershoes е най-новата идея във VR средите – специално устройство ви разрешава да се движите в повечето VR среди с помръдване на краката – без да ставате от стола.

Най-просто казано, Cybershoes са две стелки с колела, които всеки може да си закачи на стъпалата. Колелата са по едно на „киберобувка“ и чрез търкалянето си по пода отчитат движението, което кракът извършва, и го предават към играта като команда за движение. Потребителят трябва да се седнал на стол за стабилност и производителите препоръчват да използваме килим като повърхност, върху която да търкаляме киберобувките.

Целта им в Kickstarter беше €30 000.  24 часа след отварянето на касата имаха събрани над 300% отгоре – €123 000. В момента на писане, след уикенда, имат €158 000 Защо жънат такъв успех?

Малко предистория. По начало да се направи интуитивна система за движение във VR е сложно главно заради несъответствие между информацията, която очите и ушите предават (в играта персонажа се движи) и информацията, която вестибуларният апарат предава (тялото на играча е неподвижно).  Има различни идеи за справяне с това – премахване на движението в играта като цяло, имитиране на head bobbing, или поклащането на главата, при движение, използване на телепортация, контролиране на аватар, дори летене из пространството в стил „Супермен“ чрез насочване на ръцете. 

На второ място, след като целта е изживяването да е възможно най-близко до реалността, трябва даването на команди към играта да е просто. До момента за предаване на команди за движение са използвани:

1. Копчета. Можем просто да задаваме посоката на движение, да се телепортираме, да контролираме аватар…

2. Сензори за реално движение. Можем да движим някоя специфична част от тялото си (напр. ръцете покрай гръдния кош, все едно тичаме) или да се движим из предварително подготвена среда със сензори (напр. хале).

3. Площадка, подобна на пътека за бягане. Със сигурност сте виждали подобни устройства, при които играчът е захванат през кръста и с краката си движи платформа, която отчита крачките и ги пресъздава в играта (напр. Virtuix Omni).

Киберджапанките решават всички тези проблеми.

Веднъж щом ги нахлузим и седнем на модифицирания стол, придружен от специално проектиран за целта килим, можем спокойно да излезем на сутрешно бягане с мамутите в Skyrim.

Проблемът с прилошаването е елиминиран поради движението на краката. Въпреки че сме седнали на стола, крачките, които правим, пораждат поклащане на главата, подобно на това, което изпитваме при нормален ход. Движението е и доста интуитивно, малко подобно на пързаляне с кънки.

Такъв тип движение също разрешава т. нар. strafing с какъвто ъгъл решим. Понеже headset-a и обувките са на различни сензори, можем да си въртим главата накъдето пожелаем без това да променя посоката на движение.

Поради седящата позиция на тялото върху стъпалата и краката се оказва много по-малък натиск от обикновено ходене или стоеж в изправена позиция. Това помага за дълги VR сесии, за медицински цели – рехабилитация и тренировки, дори може да се използва за работа – например от архитект, който иска да се разходи из новопроектираната сграда.

В Kickstarter екипът е създал различни пакети, като най-ниското дарение, срещу което можете да се сдобиете с чифт джапанки, е €163. За тази цена получавате САМО джапанките. При по-големите пакети можете да си поръчате стол или килим в допълнение.

Не знам колко VR ентусиасти има из България, не съм говорил с много. От това, което четох, изглежда най-много има в Япония, Тайван и САЩ. Навсякъде се говори, че VR е бъдещето – дори, ДОРИ Илън Мъск отбеляза, че стремежът на човечеството винаги е бил да създаде алтернативна реалност, способна да пресъздаде колкото се може повече елементи от реалния живот. Лично чувствам нормалния PC гейминг по-удобен и привлекателен. Предполагам, че това ще се промени с развитието на VR технологиите.

Видео от изобретателите.

Ревю от YouTube.

Further reading по темата: Cybershoes уебсайт, проблемите с движението, статистики за VR, Kickstarter страница.