Грешка при сглобяването на ракетата Союз-ФГ е довела до катастрофата й при изстрелването на кораба Союз МС-10

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър, заснет от бордовата камера на ракетата „Союз-ФГ“ по време на нейното изстрелване на 11-ти октомври. Със стрелка е обозначен ускорителят, който не се е отделил успешно от носителя. Натиснете тук, за да изгледате цялото видео от бордовата камера (ще се отвори линк към Youtube). Photo credit : Roscosmos

1 ноември 2018 г. 17:50 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести официално причините за аварията, довели до преждевременното прекратяване на полета на пилотирания космически кораб „Союз МС-10“. Напомням на читателите, че неговата ракета-носител „Союз-ФГ“ аварира минути след излитането от космодрума Байконур на 11-ти октомври. За щастие системата за аварийно спасяване се активира успешно, а руският космонавт Алексей Овчинин и неговият американски колега Ник Хейг се прибраха живи на Земята. 

Според резултатите от разследването, проведено от специална държавна комисия, техниците са допуснали грешка при сглобяването на ракетата-носител, която довела до повреда на датчик. Този датчик е монтиран към един от четирите странични ускорителя на „Союз-ФГ“. При нормален полет ускорителите се изхвърлят по време на работата на първата степен, като това изглежда изключително ефектно за наземните наблюдатели – нарича се „кръст на Корольов“. Но при изстрелването на 11-ти октомври не се видял този красив кръст – само три от ускорителите били забелязани да се отделят от ракетата нормално. Благодарение на повредения датчик, който подавал грешни данни, четвъртият ускорител се забил обратно в първата степен, пробивайки горивния резервоар. 

Установяването на човешки фактор при аварията на иначе надеждните ракети-носители „Союз“ е изключително тревожна сигнална лампа за състоянието на руската космонавтика. През последните години качеството на произведените изделия значително се влоши, а ракетите-носители започнаха често да аварират. Например през 2013 г. ракета „Протон“ буквално се обърна по време на извеждане на три спътника от навигационната система „Глонас“, след което се разби обратно на космодрума в страховита експлозия. Оказало се, че техник е монтирал датчиците наопаки. Много е трудно да се направи така – датчиците се произвеждат тъй че да могат да се вкарват само по строго определен начин. Въпреки това техникът, след като е видял, че датчиците не влизат в тяхното гнездо, решил да ги закове… с чук. 

През 2016-та година, броени седмици след успешното изстрелване на „ЕкзоМарс“, друга ракета „Протон-М“ прояви аномалия при извеждането на спътник „Интелсат – Диелей 2“. Тогава бяха констатирани леки отклонения от работата на втората степен, но по-късно ускорителният блок „Бриз-М“ коригира грешката и спътникът бе доведен в точната си орбита. Последващо разследване обаче установи, че практически всички произведени двигатели на първите и вторите степени на „Протон-М“ са с объркани сплави. 

И ако това касаеше най-вече безпилотната програма, пилотираните изстрелвания на Русия оставаха незасегнати от влошаващото се качество… до август тази година, когато бе намерена пробойна на изстреляния няколко седмици по-рано кораб „Союз МС-09“. Спекулации относно евентуалните причини за аномалията бяха дъвкани и предъвквани от медиите, като се предлагаха всякакви абсурдни сценарии – включително саботаж от страна на американски астронавт. 

Разследването на аномалията на „Союз МС-09“ дори не бе приключило, когато бе изстрелян корабът „Союз МС-10“ с погрешно монтирания датчик, довел до преждевременното прекратяване на полета му. 

Няма спор, че космическите кораби „Союз“ са най-надеждните пилотирани кораби в историята на човешката космонавтика, като до този момент при тяхната експлоатация е имало само две фатални катастрофи със загуба на човешки животи: „Союз 1“ (с космонавт Комаров) и „Союз 11“ (с космонавти Доброволски, Волков и Пацаев). Няма проблеми с базисния дизайн нито на ракетите, нито на орбиталните кораби. Проблемът е с влошаващото качество и контрола на труда. А това се счита за пряко следствие от недостига на специалисти в Русия, желаещи да градят кариера в областта на космонавтиката, както и от ниските заплати. 

Роскосмос очаква да възобнови полетите на пилотираните кораби „Союз“ през декември. Мисията тогава задължително ще трябва да е успешна, в противен случай „Международната космическа станция“ ще бъде обезлюдена. Руснаците трябва да възобновят полетите и преди да започнат изстрелванията на новите американски кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, тъй като на борда на станцията трябва да има астронавти, които да проследяват скачванията между тези кораби и орбиталния комплекс. 

Няма спор – когато „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ най-накрая полетят, всички ще си отдъхнем, защото няма да има само един-единствен орбитален пилотиран кораб, годен да обслужва МКС. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/