Диети при множествена склероза

1
173
Добави коментар
stupid
stupid

За хората с множествената склероза диетата може да играе важна роля при прогресията на заболяването. Може би най-известната от всички диети, свързани с множествена склероза, която е била обект на изследване в продължение на повече от 50 години е диетата с ниско съдържание на мазнини, която е кръстена на д-р Рой Суонк, който я е разработил през 40-те години. 

 

В препоръките към пациентите с МС винаги се включва да се хранят здравословно. Има редица специално разработени диети и режими. Специално разработена диета може да помогнете на някои хора болни от МС, въпреки че доказателствата не подкрепят никоя конкретна диета, но откриват потенциални ползи от някои диети. За това хората с МС е добре да се консултират с личните си лекари, преди да започнат дадена диета, която да отговаря най-добре на техните индивидуални нужди и предпочитания, особено ако имат други здравословни проблеми, които могат също да повлияят на техните хранителни нужди.

 

Някои хора с МС намират, че специалните диети имат значение за това как се чувстват, може би чрез намаляване на броя на пристъпите, които имат или подобряване на цялостното качество на живот. Но други не се чувстват по този начин.

 

Диета на д-р Рой Суонк

 

В диетата д-р Суонк се фокусира върху намаляване на наситените и регулиране на ненаситените мазнини: позволява не повече от 15 грама наситени мазнини на ден (животински мазнини и растителни или други преработени масла като кокосово масло, палмово масло,хидрогенирани масла, маргарин), и между 20 и 50 грама на ненаситени мазнини, масла като зехтин или сусамено масло, слънчогледово олио, рапично масло, ленено семе или фъстъчено масло (Общо 5 грама се равняват на 1 чаена лъжичка), но не повече от 50 г общо мазнини на ден.

 

Есенциалните мастни киселини са жизнено необходими съставки, които не се произвеждат в организма ни и трябва да се набавят отвън и намаляването на приема на наситени мазнини означава увеличаване на консумацията на ненаситени мазнини.

 

Червеното месо и свинското месо са забранени за първата година. След тази година се допуска веднъж седмично 85 грама по-меки разфасовки от червени меса или свинско месо. 

 

Специалният хранителен режим на д-р Суонк съдържа храни, богати на Омега-3 мастни киселини като риба, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена.   

 

Плодовете и зеленчуците са разрешени във всякаква степен, но се препоръчва  да консумират най-малко 2 порции от плодове и зеленчуци на ден. Плодовете, които естествено съдържат мазнини, като авокадо и маслини, трябва да се отчитат към дневния прием на мазнини.

 

Допустими са бяло месо от домашни птици и бяла риба (треска, писия, камбала, риба тон във вода), но тъмно месо от птиците, и преработени птичи продукти не се препоръчват. Мастните риби, като сьомга и риба тон, трябва да се включат в дневния прием на мазнини.

 

Млечните продукти трябва да съдържат 1% или по-малко мазнини (обезмаслено мляко, нискомаслена извара, безмаслено сирене). Трябва да се използват само белтъчини.

 

Печените продукти, които съдържат мазнини, които трябва да се избягват, като например масло или свинска мас, не се препоръчват.

 

Тази диета препоръчва масло от черен дроб на треска, мулти-витамини и минерални добавки, витамин С и витамин Е. Маслото от черен дроб на треска е традиционен източник на витамини А и D и е богато на омега-3 мастните киселини ЕРА и DHA, но има ефект да разрежда кръвта и трябва да се приема внимателно, ако се приема аспирин и лекарства, които помагат да се предотвратят образуването на кръвни съсиреци (известни като антикоагулантни лекарства).

 

Ако имате диабет, трябва задължително говорите с Вашия лекар, преди да вземете масло от черен дроб.

 

Използват се пълнозърнести хлябове, ориз и тестени изделия.

 

Ядки и семена са за предпочитане от сладкишите, тъй като те са добри източници на натурално масло и спомагат за поддържането на здравословно ниво на енергия.

 

Кофеиновите напитки са ограничени до 3 чаши дневно.

 

Д-р Суонк публикува наблюденията си, направени в продължение на повече от 20 години при лечение на пациенти с МС през 1970 г. Това проучване обаче няма контролна група и няма система за оценяване на уврежданията, има и висока степен на отпадане.

 

Според неговите наблюдения само в рамките на първата година, при хората, спазвали диетата, честотата на пристъпите спада със 70%, а след петата година – с 95% (съвременните фармацевтични лекарства понижават честотата на пристъпите с 30-60%). Лекарствата, които се предписват могат да я забавят, но с различен успех при различните пациенти и с множество странични ефекти. Д-р Суонк сравнява продължителността на живота при нелекувани пациенти с множествена склероза от 4 други клинични проучвания с лекуваната от него група. Резултатите са – след 35 години едва 30% от пациентите (в едно от контролните проучвания) са все още живи, сравнено с почти 80% от болните спазвали диетата. Хората спазвали диетатата са се влошили незначително след 34 г., независимо от нивото на инвалидизация по време на започването ѝ и никой от тях не е починал вследствие на МС.

 

Тази диета може да е с ниска енергийна стойност и ако не се полагат грижи за поддържане на енергиен прием, може да не е подходяща, ако имате високи енергийни нужди или имате по-ниско тегло. Проучване установява, че хората, които се придържат към диетата на Д-р Суонк, не получават достатъчно витамини С, А, Е и витамин B9 (фолиевата киселина). 

 

Диета на Д-р Джон МакДугал

 

Хранителния режима на МакДугал е с много ниско съдържание на мазнини, подобно на диетата на Д-р Суонк. Но в неговата диета не се позволяват месо, птици, риба, яйца, млечни продукти. Не се допускат масла – дори растителни масла.

 

Диетата на МакДугал се основава  на растителни източници, като пшеница-брашно, царевица, кафяв ориз, овес, ечемик, киноа, картофи, сладки картофи, броколи, боб, грах и леща. Рафинирано брашно и бял ориз не се допускат. Плодове и зеленчуци могат да бъдат включени във всякакво количество. В диетата 70% – 90% от калории се получават от сложни въглехидрати.

 

Изследване, публикувано през 2016 г., проследява как хора с МС са се повлиали, като са следвали програмата на МакДугал в продължение на една година. В едногодишното проучване участват 61 участници, които са били на диета и втора контролна група.

 

Групата с диетата на МакДугал е яла нишестени и растителни храни, без месо, яйца, млечни продукти или растителни масла. Контролната група е следвала редовната си диета. И двете групи са били насърчавани да провеждат поне 30 минути активност с умерена интензивност, поне пет дни в седмицата.

 

При участниците в проучването в групата с диетата на на МакДугал изглежда няма по-голям ефект върху активността на болестта на МС, отколкото при контролната група, тя не е показала значително подобрение при изследване с магнитно-резонансната томография на мозъка. Но се съобщават за подобрени енергийни нива (намалява умората), намалява теглото на пациентите, холестерола и нивата на инсулина.

 

Диетата е много рестриктивна и може да е трудна за много хора да я следват за дълъг период от време. Хората, които се придържат към нея, не получават достатъчно витамини С, А, Е. Тази диета може да е с ниска енергийна стойност и ако не се полагат грижи за поддържане на енергиен прием, може да не е подходяща, ако имате високи енергийни нужди или имате по-ниско тегло.

 

Програмата за преодоляване на МС на проф. д-р Джордж Джелинек 

 

Медицинските изследвания все повече показват, че диета с много ниско съдържание на наситени мазнини може да намали прогресията на МС и дори да обърне своя ход в някои случаи. Програмата за възстановяване е разработена чрез анализ на изследване и насърчава храненето на растителни храни и риба.

 

Програмата за преодоляване на заболяването (OMS) е разработена от д-р Джордж Джелинек през 1999 г., след като е диагностициран с МС. Той съчетава редица различни елементи, включително диета, упражнения, медитация, витамин D и медикаменти.

 

Препоръките на програмата са подобни на диетата на д-р Суонк. Той препоръчва да не се използват млечни продукти и месото и да се намали приемът на мазнини – особено наситените мазнини. Също така препоръчва добавяне на омега 3 (под формата на рибено масло или ленено масло) и витамин D, ако излагането на слънчева светлина е ограничено.

 

Ако следвате тази диета трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно протеин, като ядете риба, боб, грах, ядки.

 

Храни, които могат да се консомират: зеленчуци, плодове, зърнени храни (тестени изделия, ориз, пшеница, овес, царевица, ечемик и др.), семена и ядки, боб, грах и други бобови растения, белтък, риба и морски дарове, млечни алтернативи, направени от соя, ориз, бадеми, овес и др.

 

Да се избягват: млечни продукти  (мляко, сметана, масло, сладолед, сирене, кисело мляко, суроватка на прах), закуски (чипс, царевичен чипс), мазнини  (маргарин, майонеза, свинска мас, кокосово масло, палмово масло, неназовани растителни масла (които обикновено са палмово масло), месо  (всички сухоземни животни, включително преработени или консервирани меса), пържени и дълбоко пържени храни, бързо хранене  (хамбургери, пържени пилета, пържени картофи и др.), яйчни жълтъци

 

Тази диета както и на д-р Суонк също може да е с ниска енергийна стойност, така че може да не е подходяща за вас, ако имате високи енергийни нужди или вече сте с по-ниско тегло. Изследванията на тази диета не са предоставили убедителни доказателства за ползите от нея. 

 

Диетата на д-р Аштън Ембри (The Best Bet diet)

 

Диетата е дело на д-р Аштън Ембри, и е основана на теорията, че МС е автоимунно заболяване, при което имунната система предизвиква възпалителен процес в централната нервна система и мозъка. Авторите на диетата смятат, че хората с МС имат по-пропускливи вени в резултат на лошо кръоснабдяване от мозъка.

 

Диетата препоръчва да се избягват няколко различни вида храни, включително всички млечни продукти (мляко, кашкавал, сирене, кисело мляко, и всякаква храна, съдържаща млечен продукт), всички зърнени храни съдържащи глутен ( пшеница, ръж, ечемик, както и продукти, които ги съдържат), бобови растения (боб, грах, фъстъци и всички соеви продукти), храни с високо съдържание на захар (вместо рафинирана захар, за подсладител може да се използва мед или стевия).

 

Храни, които да се ядат умерено червено месо, маргарин и растителни масла, алкохол, намаляване възможно най-много на приема на зърнени храни без глутен като царевица и ориз.

 

Храни които да се приемат по-често: риба, пилешки и пуешки гърди без кожа, месо от дивеч, зеленчуци, плодове (като се набляга на боровинки, ягоди и къпини), ядки, кафе и зеленият чай.

 

Също така се препоръчва да се направят алергични тестове, за да открият други храни, които трябва да се избягват.

 

В списъка се препоръчва и приема на добавки – витамин D – 2000 IU / ден през лятото и 4000 IU / ден през зимата, витамин А, витамин B-комплекс, витамин В12, витамин C, витамин Е, омега 3 мастните киселини, калций – 800 и 1200 mg дневно, магнезий –  ако приемате 1000 mg калций, трябва да приемате между 500 и 1000 mg магнезий на ден, цинк, мед, селен, манган, йод, пробиотици, гинко билоба, алфа-липоевата киселина, екстракт от гроздови семена, коензим Q10.

 

В момента изследванията не показват, че има ползи да се приемат голям брой добавки или тези видове храни. Също така трябва да се отбележи, че приемането на добавки може да е много скъпо.

 

Подобно на диетата на д-р Суонк и тази диета може да е с ниска енергийна стойност, така че трябва да се внимава, ако имате високи енергийни нужди или сте с по-ниско тегло.

 

Палео диетата

 

Палео диета (наричана още палеолитна диета, пещерна диета, диета на каменната ера), диета на пещерните хора. Палео – идва от „палеолит“ – диетата се основава на храните, до които пещерните хора са имал достъп. Идеята е, че това са видовете храни, с които тялото ни е най-добре приспособено да се храни. Това включва прясно месо, риба, миди, яйца, ядки, зеленчуци и плодове.

 

Храни които не трябва да се използват: млечни продукти, зърнени храни и варива (пшеница, царевица, ориз, боб, леща, грах, нахут и други), картофи, алкохол,  захар и преработени храни.

 

Има много малко изследвания за ползите от тази диета за хората с МС. Едно малко проучване, разглеждащо програма, включваща палео диета, заедно с упражнения, добавки и медитация, установява, че тя може да намали умората.

 

Следвайки палео диета, по принцип няма да е лошо за вас, въпреки че ще трябва да сте сигурни, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Премахването на цели групи храни като млечни продукти, пълнозърнести храни и варива е рестриктивно. Количествата месо, са по-високи от настоящите здравни препоръки за това колко месо трябва да ядете и също така може да е скъпо.

 

Кетогенна диета 

 

В последно време в България много нашумя кетогенната диета след издаването на книгите на Таня Бейрийска. Кетогенната диета е в клинична употреба повече от 90 години (от 20-те години на миналия век), главно за симптоматично лечение на епилепсия. Неконтролирани клинични проучвания и проучвания върху животински модели показват, че кетогенната диета може да подобри състоянието в широк спектър от невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, и може да бъде защита при травматично мозъчно увреждане и удар. Въпреки че изследванията за употребата й извън областта на епилепсията са все още в начален стадий, резултатите са обещаващи и притежават голям потенциал за лечение на невродегенерация, особено по отношение на митохондриалната функция.

 

Кетогенната диета е с високо съдържание на мазнини, в която въглехидратите почти се елиминират, така че тялото има минимални хранителни източници на глюкоза. Диетата се състои от 80-90% мазнини, като въглехидратите и протеините съставляват останалата част от приема. Когато глюкозата се използва като първичен източник на енергия, мазнините не се използват, съответно се складират, за това трябва да се намали приема на въглехидрати. Енергията до голяма степен се получава от използването на телесните мазнини и от мазнините, които се доставят с храната. Тези мазнини се превръщат в кетонните тела ß-хидроксибутират (БХБ), ацетоацетат и ацетон, които представляват алтернативен източник на енергия. В сравнение с глюкозата, кетонните тела имат по-висока присъща енергия.

 

Препоръчва се приема на: меса – риба, морски дарове, агнешко, говеждо, свинско и пилешко; други мазнини – кокосово масло, наситени мазнини; яйца, листни зеленчуци – спанак, марули; тиквички, аспержи, краставици, броколи, карфиол; млечни продукти богати на мазнини – твърди сирена, сметана, масло; ядки, семена, авокадо, ограничено количество плодове с нисък гликемичен индекс – боровинки, ягоди, малини. Да се пие достатъчно вода (минимум 2 литра на ден), за да подпомогнат бъбреците, чиято дейност се засилва.

 

Храни които не трябва да се приемат: зърнени храни – пшеница, царевица, ориз, зърнени закуски (тестени изделия), хляб,  захар, мед, агаве, кленов сироп, храни със съдържание на захар, плодове с висок гликемичен индекс – диня, ананас, банани, грозде и др.; кореноплодни – картофи, моркови, сладки картофи; варива – ориз, боб и други варива.

 

Понастоящем има малко проучвания на кетогенната диета при хора с МС. 

 

При изследвания на кетогенната диета в модел на плъхове на МС, диетата потиска експресията на възпалителни цитокини, което води до подобрена памет и двигателна способност. Въз основа на изследването учените стигат до извода, че кетогенната диета има потенциал да лекува невродегенеративния компонент на прогресивната МС. Въпреки това тези изводи до голяма степен са теоретични по отношение на приложението на кетогенната диета при МС, тъй като понастоящем липсват данни за кетогенната диета от проучвания при хора с МС. Животински модели не представят точно основната патогенеза на МС. 

 

Текущите варианти на лечение при МС засягат имунната функция и честотата на рецидивите с малък ефект върху прогресията на заболяването. Следователно може да е по-благоприятно за някои пациенти да използват някой диетичен подход, който има потенциала да намали прогресията на заболяването, без това да повлияе на имунния отговор.

 

 

Някои хранителни вещества които биха могли да повлияят на симптомите на МС.

 

МС и сол. Ефектът на прием на сол в храната е проучен при животни и хора 2013, 2013, 2014, 2015. При мишките, приема на сол е свързан с повишено възпаление на нервната система и намалява функцията на имунната система. При хората с МС, по-високият прием на сол в диетата е свързан с повече поражения на мозъка и по-чести симптоми. Проучване, публикувано през 2017 г. в списанието Annals of Neurology , не открива никакви доказателства, че приемът на сол повлиява на заболяването или активността на МС. Необходими са допълнителни проучвания, преди приемането на сол да бъде окончателно свързано със сериозността на симптомите на МС. Независимо дали високият прием на сол играе роля при МС, вече е известно, че прекомерната употреба на сол в диетата може да повиши кръвното налягане, да увеличи задържането на вода, да повишите риска от инсулт, да увеличи загубата на калций, което може да отслаби костната плътност и т.н. 

 

МС и рибено масло. Някои учени вярват, че рибеното масло може да помогне за лечението на МС. Изследване през 2012 г. обаче не установява разлика в мултипликационните мерки между хората с МС, които приемат рибено масло и тези, които получават плацебо. Проучване от 2016 г. открива, че омега-3, от риби, намаляват риска от демиелинизация на централната нервна система по време на 12-месечен период. Други изследвания показват, че омега-3 могат да бъдат по-защитни за мъжете, отколкото за жените.

 

МС и витамин D. Малко проучване показа, че витамин D може да намали появата на атаки. Участниците в проучването, които приемали добавка от витамин D, също са имали по-малко поражения на нервната система. Други, по-обширни изследвания, публикувани през 2017 г., показват, че високата доза витамин D намалява специфичното ниво на антитела в рецидивиращата-ремитираща МС.

 

Някои изследователи съобщават, че високият холестерол, високото кръвно налягане,сърдечните заболявания, диабета и наднорменото тегло могат да увеличат скоростта на прогресията и тежестта на МС. Поради това може да е важно хората с МС да следват план за хранене, който им помага да поддържат здравословно тегло. Балансираното хранене редовно през целия ден може да помогне на хората с МС да поддържат енергийните си нива.