Затлъстяване – видове и решение на проблема (част 1)

1
192
Добави коментар
borola
borola

Затлъстяването е един от най-важните социални проблеми на нашето съвремие. Затлъстяването не е просто безобидно натрупване на няколко килограма в повече – то е пагубно за всеки един от нас. Причината? Според специалисти затлъстяването води до множество тежки последствия от здравословен характер – сърдечно-съдови, ендокринни, гастро-интестинални и други заболявания.

Колко вида затлъстяване познаваме?

Съществуват шест основни типа затлъстяване в зависимост от зоната, която засягат те. То може да се наблюдава в областта на:

корема, шията и гърдите
само долната част на корема
бедрата и седалището
само коремната област
седалището и долните крайници, простиращо се до глезените
целия корем, гърба и мишниците

Затлъстяване в областта на корема, шията и гърдите

То се дължи на грешки в хранителния режим – например неправилно комбиниране на различни видове храни, а също и на повишен прием на въглехидрати. За да бъде овладян този проблем специалистите препоръчват да се понижи въглехидратния прием, а обема на всекидневната порция храна – да бъде равномерно разпределена. Добре е спазването на тези съвети да бъде съчетано с физическа активност като ходене пеша. Затлъстяването в областта на корема, шията и гърдите причинява поблеми с артериалното налягане, водещо до хипертонична болест на сърцето, дори при хора в млада възраст.

Затлъстяване в долната коремна област

В повечето случаи се дължи на състоянието “нервен стомах”. От този тип затлъстяване обикновено страдат емоционалните хора, чието ежедневие е изпълнено с много стрес, както и тези, които страдат от депресия. Според специалистите този тип затлъстяване може да се овладее чрез извършване на ежедневни физически натоварвания, без значение от вида им, тъй като това е един от начините за подобряване на психическото състояние.

Затлъстяване в областта на седалището и бедрата

То е сигнал за непоносимост към глутен и е наричано още глутенов тип затлъстяване. Характерно е за любителите на тестени изделия и други продукти, в които той се съдържа. Специалистите съветват хората с такъв тип затлъстяване да контролират приема на храни, съдържащи глутен, както и да се движат достатъчно. Последствията от този тип затлъстяване са повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето и инфаркт.

Преглеждания:
504