Откровено за метаболитния синдром (част 2) | Calorex

1
147
Добави коментар
borola
borola

В първата част на статията Ви запознахме със същността на заболяването метаболитен синдром, симптомите и провокиращите го фактори. Във втората част от статията ще Ви насочим към най-успешните методи както за неговото преодоляване, така и за предотвратяването му. Ето ги и тях.
Промяна в начина на хранене или с други думи, преминаване от нездравословен избор на продукти към изготвяне на подходящо балансирано дневно меню.
Както уточнихме в първата част от статията употребата на храни, съдържащи прости въглехидрати, т.е с високо съдържание на захар или бяло брашно – бял хляб, пици, баници, бисквити, шоколади, вафли, сладолед, торти, конфитюри, подсладени напитки и др. следва да се изключат от дневния хранителен прием тъй като приемът им е един от предразполагащите фактори за развитието на метаболитния синдром. Необходимо е също така да се намали и консумацията на храните, съдържащи лоши мазнини – бита сметана, масло, мазно месо и др.
Кои са подходящите храни и как трябва да се осъществява техния прием?

Препоръчително е храненията да се състоят по 5-6 пъти дневно, на малки порции, за да се увеличи метаболизма, което от своя страна помага при борбата с намаляването на наднорменото тегло. Специалисти в областта на храненето и диетиката съветват да се приема по една чаша топла вода преди сядане на масата. Препоръчително е във всяка порция да присъстват добри мазнини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и белтъци.
Храните, съдържащи добри мазнини са слънчогледовото олио, авокадо, фъстъчено масло, шам фъстък, черен шоколад, кедрови ядки, маслини и др.
Сред източниците на белтъци са яйцата, семената от чия, ядките, пилешкото месо, мляко, риба, киноа и други.
Храните с нисък гликемичен индекс са бобът, соята, пълнозърнестите спагети, млякото, ябълките, грейпфрута, лещата, ечемика. Освен това, проучвания доказват, че консумирането на храни с нисък гликемичен индекс намаляват значително риска от развитие на метаболитен синдром и коронарна болест на сърцето.

Какви насоки могат да се дадат по отношение на намалената двигателна активност, другият основен фактор за появата на метаболитния синдром, който за щастие подлежи на коригиране?

Според специалисти е добре времето, което отделяме на активно движение да бъде поне 30 минути дневно, 5 дни седмично.
Според специалисти употребата на природни продукти, предназначени за регулиране на телесното тегло е ефективна стъпка в посока преодоляване на метаболитния синдром. Подходящ продукт за тази цел е Калорекс. Благодарение на съставките му – екстракт от хидроксицитрат и хром, Калорекс подпомага намаляването на телесната маса при хора със затлъстяване и наднормено тегло, едни от съпътстващите метаболитния синдром състояния.

Преглеждания:
626