Захарите са отговорни за хипертонията и наднорменото тегло

1
107
Добави коментар
borola
borola

Кардиоваскуларните заболявания са причина номер едно за смъртността в развитите страни, а високото кръвно налягане и затлъстяването са най-значимият рисков фактор, свързан с тях. Публикувано скоро изследване сочи, че добавените в храните захари вероятно повишават много по-сериозно от често винената сол риска от развитие на проблеми с теглото и сърдечно-съдовата система.

Докато за приема на сол се говори много нашироко като причина за задържане на вода, предразполагане към атеросклероза и други заболявания, и се обвиняват редица полуготови храни и изкуствени продукти, то оказва се, че подобни хранителни продукти са източник на вече считаните за потенциално по-опасни захари. “Неопровержими данни от клинични проучвания и изследвания на хора, прекаляващи с употребата, сочи захарите като цяло , и фруктозата в частност, като силно допринасящи за риска от сърдечно-съдови проблеми, в това число и чрез силното предразполагане към затлъстяване” се казва в изследването. Фруктозата под форма на фруктозен сироп се ползва като подсладител на много безалкохолни напитки и плодови сокове в последните години.

“Хората, които консумират богати на добавена захар продукти имат трикратно увеличен риск от смърт от кардиоваскуларни или такива, свързани със затлъстяването, проблеми “ заключават учените.
Според данни на Световната Здравна Организация, по света приемът на излишно добавена захар и на т.нар. “празни калории”, е 8 пъти над максимално допустимите количества, а в Америка стойностите са още два пъти по-големи.

В България с наднормено тегло се констатират почти половината от хората над 20 годишна възраст и 30 % от децата, което ни поставя в първата десетка на страните със силно застрашено от затлъстяване и сърдечни проблеми население.

Индивидуалният стремеж към намаляване приема на излишни захари е много добра, но рядко достатъчно ефективна, мярка за намаляване на теглото и предпазване от провокираните от него усложнения и проблеми. Препоръчва се подобна стъпка да бъде съпроводена от приема на ефективни помощни продукти за редуциране на теглото. От години като безвреден и наистина действащ природен продукт се е наложил Калорекс.

Днес се предлага вече под няколко форми с различни активни съставки, които на базата на пиноленова киселина, фибри, гарциния камбоджа или линолова киселина, предлат различни като подход, но еднакви по степен на ефективност, методи за редуциране на теглото и последващото му поддържане в нормални граници.

Преглеждания:
630