Еволюцията в биологичен, но и в кулинарен, аспект има голяма роля

1
140
Добави коментар
borola
borola

Оказва се, че еволюционният натиск върху човешките предци е дал начален тласък и е помогнал за оформянето на биологичните, а оттам и на някои смущаващи физически и телесни белези, които проявяваме днес. Ранните хора практически са развили перфектен от еволюционна гледна точка модел за оцеляване, извличайки максимално голямо количество калории от минимално количество храна. Това отчасти обяснява съвременното “жадуване” за мазни и богати на калории храни.

Само че животът днес е доста по-заседнал, в сравнение с този на първите човеци, а достъпът до мазни и богати на калории храни рядко изисква съмнително по успех дебнене на едър дивеч с първобитен лък или обстрелване на едра тлъста риба с копие в ръка. Напротив, днес засищащите, даже пресищащи по хранителна стойност храни, са лесно достъпни и масово разпространени. Този факт някак обръща перспективата и това, което за древните е било успешен прийом за оцеляване, от гледна точка на модерното общество и почти глобалния проблем със затлъстяването, се превръща в недостатък и сериозен прът в колелото на човешката еволюция и оцеляване.

Повечето храни, които съвременният човек консумира, са изключително богати на калории, които той рядко успява да оползотвори и изразходи. В допълнение, последни изследвания сочат, че готвенето и силната предварителна обработка, като постижения на технологичния напредък, може да освободят дори допълнителни калории в храната.

Получени са категорични доказателства, сочещи че кулинарната обработка на питателните и богати на хранителни вещества хранителни продукти, увеличава количеството на достъпните за усвояване калории в тях. Проучвания при две групи хора, приемащи еднаква храна, но в единия случай готвена, а в другия сурова, показват, че тези, хранили се с обработената храна натрупвали много по-осезаемо и успешно излишни килограми. Допълнителен, засилващ калоричността ефект, се наблюдава в случаите на пасиране, блендиране и други видове раздробяване, особено на продукти като ядки и месо. Приемането им в организма в максимално раздробен и смлян вид улеснява значително обработката им и позволява усвояването до последна на наличните в тях калории. Това не се наблюдава, когато продуктите се приемат сурови или по-слабо обработени.

Биохимично закономерността се обяснява с това, че готвенето и сериозната механична обработка освобождават затворените в клетките хранителни вещества и ги правят много по-лесно усвоими. Клетките на растенията и растителните продукти имат здрави клетъчни стени. Освен това мазнините са затворени в липидни структури, покрити с протеинов слой (олеозин) , което действа като бариера за възпрепятстване на усвояването им, но и която бариера лесно се вдига след термичната и механична обработка.

И ако напредъкът в гастрономично отношение спрямо предците ни ни е направило по-претенциозни откъм вида и достъпът до храната и това значително е повишило телесните маси и тегло днес, то напредъкът е помогнал и за разработването на средства за предпазване от тези негативни ефекти. Никога досега не е било толкова лесно да поддържаме нормално тегло и да се лишим от излишните килограми с безвредни природни средства. Разработването на продуктите от фамилия Калорекс предлага разнообразни и ефективни методи за нормализиране на теглото според индивидуалните потребности на всеки, търсещ добро здраве, опаковано в красиво изваяно тяло.

Преглеждания:
585