Исторически успех: Частният американски пилотиран кораб Юнити достигна до космоса!

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Юнити“ се завърна на Земята след успешния си полет днес. Photo credit : Virgin Galactic

13 декември 2018 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Днешният ден е исторически за частната пилотирана космонавтика. За пръв път след 2011 година, когато бяха пенсионирани космическите совалки, в САЩ бе проведен пилотиран космически полет! 

Малко след 17:00 ч. българско време самолетът-носител „Ийв“ с прикачения към него кораб „Юнити“ се отправи към небето. След достигането на височина от 13 километра, в 18:00 ч. „Юнити“ бе пуснат в свободен полет, след което той запали ракетният си двигател. Двигателят работеше в продължение на 60 секунди. За това време корабът достигна до височина 82.7 километра – повече от признатата 80-километрова граница, която военновъздушните сили на САЩ и НАСА приемат за начало на космическото пространство. 

Историческият космически полет вече бе признат от Федералната администрация по авиация (ФАА) на САЩ, която следващата година ще награди двамата пилоти от днешния полет Марк „Форджър“ Стъки и Фредерик „СиДжей“ Стъкроу с астронавтски значки. СиДжей е и ветеран от програмата „Космическа совалка“ с четири космически полета зад гърба си и така ще влезе в историята като първия човек, награден със значка както от НАСА, така и от ФАА. 

Корабът „Юнити“ е от серията „СпейсШипТу“ е наследник на единствения кораб „СпейсШипУан“, който през 2004 година влезе в историята като първия частен пилотиран кораб, достигнал космоса. Но „СпейсШипУан“ бе експериментален, малък и неудобен за по-нататъшна експлоатация. Мнозина очакваха най-късно до 2007-2008 г. да бъде построен първият пътнически кораб „СпейсШипТу“, който веднага след това да започне туристически полети в космоса. За съжаление това не се случи толкова бързо, колкото ни се искаше. Работата по „СпейсШипТу“ продължи над 13 години, а през това време станахме свидетели на два трагични инцидента. Първо през 2007 г. експлозия на тестова площадка доведе до смъртта на трима души, а през 2014 г. първият кораб „Ентърпрайз“ се разпадна по време на изпитателен атмосферен полет. 

Но дългогодишните усилия на Върджин Галактик, съпътствани от проблеми, трагедии и безброй отлагания, най-накрая се увенчаха с успех. Първият пилотиран космически полет е вече зад гърба ни! 

Някои космически ентусиасти пренебрегват значимостта на суборбиталните полети. Не може да не признаем: достигането на космоса по суборбитална траектория е в пъти по-лесно от това, което СпейсЕкс или Боинг се опитват да направят – да започнат да изстрелват хора до Международната космическа станция. Но е много по-трудно, отколкото мнозина си мислят: ако беше чак толкова лесно, вече щеше да има редовни мисии до суборбиталното пространство. Изстрелването на хора на борда на ракета е винаги сложна задача! 

Космическите кораби „СпейсШипТу“, от които пръв „Юнити“ достигна до космическото пространство, са първите комерсиални кораби, специално предназначени да превозват туристи. Но това не означава, че са безсмислени и ще представляват просто увеселителни влакчета за богаташи. Напротив – в товарните си отсеци те ще превозват научни експерименти. Днес четири опита на НАСА летяха до космоса. Един от тях, наречен COLLIDE, симулираше условията на прахова повърхност на астероид и как се преразпределят частиците в условията на микрогравитация. Резултатите от експеримента са важни за по-нататъшното усвояване на астероидите, Луната и Марс, защото при по-ниска гравитация прахът може да попада по-лесно върху важната екипировка и да я поврежда. 

За повече информация относно днешното постижение: Върджин Галактик

Кратко видео от днешния полет: тук (Twitter връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/