Винен кебап

2
231
Добави коментар
ivanss
ivanss

Кебапите се приготвят чрез запържване или задушаване на кубчета месо в мазнина или сос. В някои случаи се прилага печене на скара или на жар.

Кебап наричан още Тас-кебап е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско, агнешко или телешко месо, кромид или праз, брашно, домати и подправки.

Много популярен е „виненият кебап“, чието име идва от факта, че при запържването на продуктите сместа се разрежда не с вода, както обикновеният кебап, а с червено вино, което допълнително обогатява вкуса на ястието. Технология на приготвянето – Технологията на приготвянето на кебапите е заимствана от ориенталската кухня, а впоследствие е доразвита и изменена съобразно с особеностите на националната ни кухня. Използва се свинско месо, сосът се приготвя с яйца и мляко, поради което има бял цвят вместо типичния червен. Кебапите се приготвят по няколко начина и в практиката тяхното разнообразие е голямо както поради различните продукти, така също и поради различните прилагани обработки. Използват се различни видове месо, като се предпочита по-младо и крехко агнешко, телешко и свинско месо от контрафилето, капака, ябълката, плешката и шола; агнешко месо от бута, плешката, тръбната и ребрената част. Използва се още месо от сърни, елени и есетрови риби.

Сосът може да бъде различно оцветен. Той е вкусен и ароматичен, което се дължи на многото употребени подправки – чубрица, джоджен, черен пипер, дафинов лист, вино, лютиви чушки, чесън и др. Кебапите се поднасят със или без гарнитура.

В зависимост от технологията на приготвянето и състава на течната част кебапите се разделят на следните групи: кебапи със сос; кебапи от изпържено и задушено месо, останало на мазнина; кебапи, задушени в пергаментова хартия, було, палачинка; кебапи, печени на скара или шиш.